טורקיה ממשיכה במתקפה נגד נתניהו (צילום: רויטרס, חדשות)
נתניהו וארדואן בדרך להסכם | צילום: רויטרס, חדשות

האם המגעים לפיוס עם טורקיה הביאו להסכם? בכיר טורקי טען היום (שני) כי השיחות בין ירושלים לאנקרה "הגיעו לנקודה בה ניתן לחתום על הסכם פיצוי סביב המרמרה". לדברי הגורם, דובר המפלגה השלטת בטורקיה, הושגו הבנות שמאפשרות הסכם. הבכיר התייחס למשא ומתן שמתנהל לאחרונה, במהלכו הסכימה על פי הדיווחים ישראל להציע פיצוי - אך סירבה להסיר את המצור מעל עזה. 

לעדכונים נוספים ולשליחת הסיפורים שלכם - כנסו לחדשות 2 בפייסבוק

עומאר צ'ליק, דובר מפלגת AK, התראיין לטלוויזיה המקומית ואמר כי בחודשים האחרונים חלה התקדמות במגעים לפשרה - לאחר שתקרית המרמרה ב-2010, בה פשט צה"ל על ספינה טורקית והרג 10 מחבלים, גרמה לקרע בין המדינות. עם זאת, הבכיר לא ציין מהן ההבנות שהושגו והאם המצור אכן יוסר.

דובר משרד החוץ סירב להגיב לרויטרס בנוגע לדיווח על התקדמות בין המדינות. בישראל התעקשו בחודשים האחרונים, על פי הדיווחים, לא להסיר את המצור על עזה - ובמקביל לקרוא לטורקיה לנתק את קשריה

בשבוע שעבר דווח כי על רקע המגעים המתמשכים בין המדינות על הסדר פיוס, נשיא טורקיה רג'פ טאיפ ארדואן וראש הממשלה אחמט דאבוטולו נפגשו עם מלקולם הונליין, הנחשב מקורב לראש הממשלה בנימין נתניהו. הונליין, יו"ר ועידת הנשיאים, הגיע למפגש עם השניים היישר מירושלים.

במסגרת האירוע, נפגשו ארדואן ודאבוטולו עם נציגים בכירים של הקהילות היהודיות בארצות הברית. לפי הפרסומים בטורקיה, במפגש השתתפו מנהיגים אמריקנים משורה של ארגונים יהודיים, בהם ועידת הנשיאים, הליגה נגד השמצה ואייפא"ק. הפגישה התקיימה בארמון צ'נקאיה באנקרה, מעונו של ראש ממשלת טורקיה דאבוטולו.

ארדואן ויעלון. יגיעו לפיוס? (צילום: רויטרס)
"לא בטוח שנגיע להסדר", יעלון | צילום: רויטרס

יעלון: "לא בטוח שנגיע להסכם"

האמירה האופטימית עומדת בניגוד לדבריו של שר הביטחון משה (בוגי) יעלון, שאמר בשבוע שעבר כי לא בטוח שניתן יהיה להגיע להסכם עם הטורקים, זאת משום שהם לא מתייחסים לדרישות שמעלה ישראל.

"אני לא בטוח שנגיע להסכם", אמר יעלון במסיבת עיתונאים שהתקיימה בשווייץ. "הטורקים חייבים להסכים לתנאים שלנו על מנת שנתגבר על המכשולים כדי להגיע להסדר פוליטי. טורקיה מארחת בכירים של חמאס באיסטנבול ואנחנו לא מוכנים לקבל את זה. הטורקים תומכים בחמאס באופן כללי באמצעות האחים המוסלמים וחייבים לדון על זה".

יעלון אף התייחס למכלול הנסיבות שהובילו ליחסים הרעועים עם טורקיה. "בעבר, טורקיה וישראל נהנו מיחסים אסטרטגיים עד הבחירות שבהן ארדואן נבחר ב-2002", אמר. "מאז ישראל לא יזמה הסלמה ביחסים, וזו הייתה יוזמתו של ארדואן ושל טורקיה לשבש את היחסים בין המדינות".

"עד תקרית המרמרה ניסינו ליישב את המחלוקות", הוסיף שר הביטחון. "אני הובלתי משלחות להסדר אך זה נכשל. ניסינו שוב ושוב ולאחרונה שוב ולאחרונה חודש המו"מ, אולי בגלל הסכסוך הטורקי עם רוסיה ואולי בגלל הגז שהובטח לטורקים מרוסיה וייתכן שלא יסופק להם אולי בגלל זה הם פנו אלינו. אנחנו מוכנים להסדר, אבל יש לנו גם את התנאים שלנו".