הבית הלבן לא יחסום את ביקור נתניהו: למרות ששמעו רק בעקיפין על כוונתו של ראש הממשלה להגיע לקונגרס ולנאום בנוגע לסכנות ההסכם עם אירן, מזכיר המדינה האמריקני ג'ון קרי אמר אתמול (רביעי) כי ארצות הברית "מקבלת בברכה" את הביקור.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

במהלך מסיבת עיתונאים משותפת עם שרת החוץ של האיחוד האירופי, אמר קרי בגיחוך קל כי "כמובן שאנחנו מקבלים את ראש ממשלת ישראל שיבוא לדבר בארצות הברית בכל זמן". עם זאת, קרי הודה בכך שהנוהל המקובל להזמנת ראשי מדינות הופר. "זה לא רגיל ללמוד על הביקור ממשרדו של מנהיג הרוב בקונגרס", אמר.

גם מנהיג הרוב בקונגרס ג'ון ביינר, מי שעומד מאחורי הזמנת נתניהו, התייחס לסערה שנוצרה. "הקונגרס רשאי להחליט את ההחלטה הזאת בעצמו", הודה. "אני לא התייעצתי עם הבית הלבן - לא נראה לי שזאת התגרות".

"לזרוק רימון"

קרי התייחס גם לעמדה המתנגדת למגעים עם אירן - עמדה שהשמיע גם נתניהו פעמים רבות: "הקולות שמתנגדים עכשיו הם אותם אנשים שהגדירו את ההסכם הזמני כאסון ואמרו שהוא יקדם את תכנית הגרעין. למעשה זה עשה בדיוק את ההיפך - ההסכם הפחית את ריכוז האורניום".

מזכיר המדינה חשף פרט מפתיע - התנגדות ישראלית להוספת סנקציות על אירן. לדבריו, גורם ישראלי מודיעיני בכיר אמר למשלחת הקונגרס שביקרה לאחרונה בישראל כי הטלת סנקציות נוספות תהיה "כמו לזרוק רימון לתוך התהליך". לאור זאת, קרי הבהיר כי ארצות הברית רוצה "לנהל דיון אחראי על הדרך להתקדם, אבל אנחנו מחויבים למנוע נשק גרעיני מאירן".

"הפרוטוקול מחייב"

מוקדם יותר הביע דובר הבית הלבן עמדה מסויגת וביקורתית יותר כלפי הביקור המתוכנן של נתניהו. "ראינו את הדיווחים בתקשורת אבל לא שמענו על ההזמנה מגורמים רשמיים", אמר הדובר ג'וש ארנסט. "הפרוטוקול מחייב ראש מדינה לעדכן את ראש המדינה אליה הוא נוסע. האירוע הזה הוא חריגה מהפרוטוקול". ארנסט הוסיף כי בבית הלבן ממתינים לעדכון מהגורמים בישראל על ההזמנה.

נתניהו הוזמן לנאום ב-11 בפברואר בנושא החרפת הסנקציות נגד אירן על ידי מנהיג הרוב בקונגרס, ג'ון ביינר. מאחורי ההזמנה עומדות שתי המפלגות האמריקניות, הדמוקרטית והרפובליקנית. זו אמורה להיות הפעם השלישית שראש הממשלה ינאם מול בתי הקונגרס.

"אני מקווה שראש הממשלה נתניהו ידגיש את האיום הממשי שהאסלאם הקיצוני ואירן מציבים לביטחונה של ארצות הברית ולדרך החיים האמריקנית", אמר מוקדם יותר ביינר. בסוכנות הידיעות רויטרס דיווחה כי נתניהו שוקל לפגוש בביקורו גם את הנשיא אובמה.

 

נתניהו בקונגרס, ארכיון (צילום: רויטרס)
נתניהו בקונגרס, ארכיון | צילום: רויטרס

דוברת מחלקת המדינה האמריקנית, ג'ן סאקי, התייחסה להזמנה ואמרה: "באופן מסורתי נודע לנו על תכנית של מנהיג להגיע לארצות הברית שלא דרך יושב ראש בית הנבחרים - וכך נודע לנו על התכניות של ראש הממשלה נתניהו. אין זה סוד שיש לנו עמדות שונות באשר לתועלת שבמשא ומתן המתקיים עם אירן".

ההזמנה מצד ביינר נחשבת למהלך מתריס נגד נשיא ארצות הברית ברק אובמה, המבקש לא להחריף את הסנקציות על אירן. אובמה אף איים באחרונה להטיל וטו בנושא.