"שקלו את חוק ההסדרה" (צילום: רויטרס)
צילום: רויטרס

ישראל מחרימה את הוועדה, אך תושבי ישראל יוכלו להעיד על נזק הרקטות והמנהרות: וועדת הבדיקה של האו"ם לעניין מבצע "צוק איתן" קראה היום (ראשון) לאזרחי ישראל ו"שטחי פלסטין הכבושה" כהגדרתם, להעביר את עדויותיהם מהשטח כדי לקדם את החקירה. בוועדה הבהירו כי על אף התנגדות ממשלת ישראל לבדיקה, ימשיכו בניסיונות לקבל את העדויות על הפרות החוק הבינלאומי, בהם ירי מכוון לעבר אזרחים.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק 

המנדט שניתן לוועדה הוא "לחקור את כל ההפרות של החוקים הבינלאומיים וחוקי זכויות האדם בשטחים הכבושים, ביניהם מזרח ירושלים ובפרט ברצועת עזה". עם זאת, הוסיפו בוועדה כי "נחקור טווח רחב של הפרות לכאורה של חוקים בינלאומיים שבוצעו בידי שני הצדדים, ונכלול הפרות גם בתחום הכלכלי, חברתי ותרבותי". המייל שפרסמה הוודעה למשלוח העדויות הוא coigaza@ohchr.org.

"הוועדה ניסתה פעם אחר פעם לבקש את שיתוף הפעולה של ממשלת ישראל, כדי שצוות הוועדה יוכל לפגוש את הקרבנות פנים מול פנים", נאמר עוד. "בהיעדר התגובה של הממשלה, הוועדה ממשיכה לנסות ליצור קשר עם מצרים, שהראתה נכונות לארח את הצוות".

"העדויות שנשמעו עד כה היו מרגשות, והבודקים מודעים לאחריות המוטלת על כתפיהם", הוסיפו בוועדה. בין השאר העידו ראש מועצת אשכול חיים ילין ומספר תושבים מעוטף עזה, בהם גדי ירקוני שנפצע ביום האחרון למבצע "צוק איתן" ורגליו נקטעו

לא משתף פעולה. נתניהו (צילום: חדשות 2)
לא משתף פעולה. נתניהו | צילום: חדשות 2

בשבוע שעבר, בעקבות החלטת בית הדין הבינלאומי בהאג לחקור את ישראל בחשד לפשעי מלחמה במבצע "צוק איתן", פנה ראש הממשלה בנימין נתניהו למזכיר המדינה ג'ון קרי וביקש ממנו את התערבותה של ארה"ב. מחלקת המדינה הצהירה כי היא מתנגדת למהלך.

לדברי נתניהו, "בעקבות ההחלטה האבסורדית הזאת, החמאס כבר הודיע שהוא יגיש תביעות נגד מדינת ישראל, ואני לא אתפלא אם בקרוב נשמע דברים דומים מחיזבאללה, מדעא״ש ומאל-קעידה". עוד תהה ראש הממשלה: "לאיזה אבסורד הידרדר בית הדין הבינלאומי?".

"ימים ספורים אחרי שהטרור של האסלאם הקיצוני ביצע את הטבח בצרפת, החליטה התובעת של אותו בית דין לפתוח בבדיקה דווקא נגד מדינת ישראל, שמגנה על אזרחיה מפני החמאס, ארגון טרור של האסלאם הקיצוני שאמנתו קוראת לבצע טבח ביהודים באשר הם", אמר נתניהו. "יש כאן היפוך מוחלט של מטרות היסוד שבגינן הוקם בית הדין הבינלאומי".