נתניהו ואובמה. ארכיון (צילום: AP)
נתניהו ואובמה. ארכיון | צילום: AP

העימות המדיני בין ארה"ב לישראל מחריף, על רקע הביקור הצפוי של ראש הממשלה בנימין נתניהו: המחיר המדיני של הביקור הוא גם התנגשות בוטה עם הממשל וגם גרירתה של ארה"ב למערכת הבחירות בישראל. הבית הלבן כבר הודיע שנשיא ארה"ב ברק אובמה ומזכיר המדינה האמריקני ג'ון קרי לא ייפגשו עם נתניהו בביקורו הצפוי, בשל הקירבה לבחירות.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

בצל המחלוקת, בכירים אמריקנים אומרים על נתניהו: "קשה יהיה לסמוך עליו בעתיד. בנקודה קריטית שמצריכה שיתוף פעולה קרוב בעניינים אסטרטגיים הוא בחר באינטרסים פוליטיים תוך הפרעה ליחסי העבודה הקרובים".

נתניהו מצדו משוכנע שהמחיר וההתקפות נגדו שוות את המהלך. בכירים בישראל אומרים כי יש להם חילוקי דעות עמוקים בעניין אירן: "נתניהו חייב להציג את עמדתו גם אם זה לא נוח לאובמה, מדובר בעניין מהותי". על פי גורמים אלה, האמריקנים מגלים פשרנות מדאיגה במשא ומתן עם טהרן: "הם כבר מוכנים שיפעילו יותר מ-6,000 צנטריפוגות".

מקורבים לראש הממשלה אמרו שהבחירות באנגליה למשל לא הפריעו לממשל להזמין את קמרון שידבר בעד הסכם כזה, וממשיכים לומר שזה לא עניין פוליטי. בסביבת נתניהו אומרים שארה"ב היא זו שמנצלת את זמן הבחירות כדי לסגור עסקה עם אירן ואי אפשר שלא להיאבק בזה.

"התרגיל של נתניהו מעיד על המצוקה שלו"

לעומתם, גורמים באופוזיציה מצביעים על כך שמקורבו של נתניהו המיליארדר שלדון אדלסון תרם עשרה מיליון דולר לג'ון ביינר. "הוא דיבר על זה כהשקעה והנה זה השתלם כי ביינר הוא זה ששיגר את ההזמנה לנתניהו, תוך חריגה מכל נוהל". לדבריהם, הם גם אומרים שהתרגיל של נתניהו מעיד שהוא במצוקה.

במקביל, חילופי המהלומות בין הדמוקרטים והרפובליקנים בוושינגטון נמשכים על רקע הזמנתו של ראש הממשלה לנאום בפני הקונגרס האמריקני בתחילת חודש מרס. הלילה תקפה בחריפות מנהיגת המפלגה הדמוקרטית, ננסי פלוסי, את יושב ראש בית הנבחרים ג'ון ביינר, שהזמין את נתניהו לארצות הברית ואמרה כי "מהלכיו נובעים מחטא ההיבריס".

נתניהו בקונגרס, ארכיון (צילום: רויטרס)
נתניהו בנאומו הקודם | צילום: רויטרס

פלוסי, שכיהנה בעבר כיושבת הראש של בית הנבחרים, טענה כי מדובר באירוע יוצא דופן שביינר ומנהיג הרוב בסנאט מיץ' מק'ונל לא התייעצו עם מנהיגי המפלגה הדמוקרטית לפני ההחלטה להזמין מנהיג זר לנאום בקונגרס. "זה לא רגיל שיושב הראש מחליט שהוא מזמין אנשים לישיבה משותפת ללא כל התייעצות מצד שתי המפלגות", אמרה פלוסי במסיבת עיתונאים.

פלוסי לא הייתה הנציגה הדמוקרטית היחידה שיצאה נגד ההחלטה להזמין את נתניהו לוושינגטון. הארי ריד, מנהיג הדמוקרטים בסנאט האמריקני, טען כי גם עמו לא התייעצו לגבי ביקורו של ראש הממשלה הישראלי.

למרות המחלוקות לגבי אופן ההזמנה, ריד הבהיר כי הוא וחבריו יכבדו את נתניהו בנוכחותם. "הוא מנהיג של מדינה", אמר ריד. "הוא הולך לנאום במושב משותף של הקונגרס. אנחנו נקשיב למה שיש לו לומר".

הבית הלבן: "חריגה מהפרוטוקול"

ההתבטאויות החריפות מצד מנהיגי הדמוקרטים מגיעות לאחר שאמש הודיע הבית הלבן באופן רשמי כי הנשיא האמריקני ברק אובמה לא ייפגש עם ראש הממשלה נתניהו - וזאת כדי להימנע ממראית עין של השפעה על מערכת הבחירות בישראל. זמן קצר לאחר מכן הודיעה מחלקת המדינה האמריקנית כי גם מזכיר המדינה ג'ון קרי לא ייפגש עם נתניהו.

"בהתאם לנוהל עקרוני בן שנים רבות, הנשיא לא ייפגש עם ראש מדינה או מועמדים אחרים להנהגת מדינה בסמיכות לבחירות במדינות שהם מייצגים", מסרה דוברת הבית הלבן ברנדט מיהאן. קודם לכן נודע כי נאומו המתוכנן של נתניהו מול שני בתי הקונגרס בארצות הברית בנושא האיום האירני נדחה לבקשתו - ויתקיים שבועיים בלבד לפני הבחירות לכנסת ה-20.

לעומת זאת, מלשכת ראש הממשלה נמסר אמש כי "נתניהו נענה בחיוב להזמנת יו"ר בית הנבחרים ג'ון ביינר, בשם ההנהגה הדו-מפלגתית של בית הנבחרים והסנאט, לשאת דברים בפני מושב משותף של שני בתי הקונגרס. ראש הממשלה צפוי להגיע לארה"ב בתחילת חודש מרס וישתתף גם בוועידת איפא"ק". מטעמו של נתניהו נטען כי "הנאום בפני שני בתי הקונגרס יעניק לראש הממשלה אפשרות להודות לנשיא ברק אובמה, לקונגרס ולעם האמריקני על תמיכתם בישראל".