אחרי הסערה: הוסרה מועמדותו של אל"ם במיל' גרמן גילטמן למפקד המרכז במפקדות בזרוע היבשה
כ"ץ החליט לפסול את קידומו של אל"ם במיל' גילטמן מפני ש"הוא מראשי 'אחים לנשק' שקרא לסרבנות" • על רקע הדברים, נפגשו הרמטכ"ל זמיר וגילטמן, שביקש להסיר בעצמו את מועמדותו - אך להמשיך ולשרת במילואים • ב-2023 השתתף גילטמן בהצהרה של "אחים לנשק": "לא מוכן לשרת במקום שהוא לא דמוקרטיה" • בצבא הדפו את הביקורת: "מעולם לא קרא לסרבנות, ועשה 700 ימי מילואים מתחילת המלחמה"


אחרי ששר הביטחון ישראל כ"ץ הודיע כי בכוונתו לפסול את מינויו של אל"ם במיל' גרמן גילטמן למפקד המרכז במפקדות זרוע היבשה, הודיע הערב (שישי) האחרון כי נוכח הפרסומים והסערה שהתפתחה - הוא מסיר את מועמדותו לתפקיד.
כאמור הבוקר טען כ"ץ בהודעה שפרסם כי גילטמן "הוא מראשי 'אחים לנשק', וקרא לסרבנות של שירות בצה"ל". לאחר שפורסם שמו של גילטמן, נמתחה ביקורת בחלק מארגוני הימין על הכוונה למנות אותו. בארגון "תורת לחימה" תקפו את הרמטכ"ל: "הזהרנו ללא הרף את רה"מ ואת שר הביטחון ממינוי זמיר, שכעת מקדם את אחד מראשי תנועת הסרבנות שהובילה לטבח לתפקיד בכיר בצה"ל". השר כ"ץ חתם את הודעתו: "מי שמטיף ומעודד סרבנות לא ישרת בצה"ל, ולא יקודם לשום תפקיד".
בצבא הדפו את הביקורת, טענו כי גילטמן מעולם לא קרא לסרבנות והוסיפו כי מפקדיו מעריכים אותו. גורמים בצבא ציינו כי הוא עשה למעלה מ-700 ימי מילואים מאז תחילת המלחמה. על רקע ההודעה של כ"ץ, נפגשו הרמטכ"ל זמיר ואל"ם גילטמן הערב.

בשיחה הבהיר גילטמן כי מעולם לא קרא לסרבנות וכי הסרטון אשר הופץ אינו משקף את עמדותיו נכונה.
יתרה מכך, בשנתיים האחרונות אכן ביצע למעלה מ-700 ימי מילואים בתפקיד בכיר בחזית הלחימה. הרמטכ”ל בחן את הדברים וציין, כי הוא לא יאפשר גילויי סרבנות בצה"ל ושמח לשמוע כי גילטמן מוקיע את הנושא. עוד הוסיף כי הוא מעריך אותו ואת התרומה המשמעותית שלו לצה”ל במהלך שירותו בסדיר ובמילואים, בדגש על השנתיים שחלפו.
עם זאת, כאמור נוכח הסערה שהתפתחה סביב המינוי, ביקש גילטמן עצמו להסיר את מועמדותו לתפקיד המדובר. גילטמן הדגיש כי ימשיך לשרת במילואים, כפי שעשה לאורך השנים, מתוך תחושת מויבות למדינה ולצה"ל. הרמטכ"ל הביע צער על הנסיבות שנוצרו ביחס לביטול המינוי והביע בשנית את הערכתו הרבה לפועלו של גילטמן ועל הנכונות להמשך שירותו במילואים.
גילטמן בהצהרה: "לא מוכן לשרת במקום לא דמוקרטי"
גילטמן השתתף במרץ 2023 במסיבת עיתונאים של אחים בנשק שבה הודיעו על החרפת המאבק נגד המהפכה המשפטית. הוא ישב לצידו של רון שרף, אחד מראשי הארגון, שנאם: "הממשלה מפרה את החוזה בינינו. אם חוקי הדיקטטורה יחוקקו לא יוכל להתקיים צבא העם. במידה והם יחוקקו, אנחנו ועוד עשרות אלפים שאיתנו יפסיקו את התנדבותם למילואים. הצבא מתפרק - עד כה עצרנו את האנשים שלנו מלבצע את הצעד הזה - אבל הקו האדום מתקרב במהירות".
במהלך מסיבת העיתונאים התבטא גילטמן: "אני לא מוכן לשרת במקום שהוא לא דמוקרטי. אני חייתי שם 18 שנה. אני עזבתי מדינה שגם היום, בתפקיד האחרון שלי, נספח הגנה ברוסיה, היא לא דמוקרטיה. אני לא מוכן לחזור לשם. אני לא מוכן שמדינת ישראל תהיה מדינה לא דמוקרטית. אתם מעמידים אותנו בדילמה".
חה"כ גלעד קריב (הדמוקרטים) תקף את ההחלטה של כ"ץ: "מסע הטיהורים הפוליטי של ישראל כ"ץ מזכיר משטרים אפלים. אני קורא לרמטכ"ל זמיר ולחברי המטכ"ל לעמוד איתן מול מהלכים פסולים ולא חוקיים של שר הביטחון ולחשוף אותם לעיני הציבור".
גם ב"אחים לנשק" תקפו בחריפות את כ"ץ, והזכירו את חוק הפטור מגיוס שמקודם בימים אלו: "ישראל כ"ץ, שמקדם קומבינת השתמטות לעשרות אלפי חרדים, מעז לפסול קצין בכיר עם 30 שנות שירות מסור למדינה. גילטמן, שעשה עשרות ימי מילואים גם אחרי שחרורו, ושהתגייס מיד ב-7 באוקטובר - הוא האויב של כ"ץ. אבל משתמטים שמכריזים 'נמות ולא נתגייס' - להם הוא מעביר קומבינת השתמטות. כ"ץ לא נלחם באויבי ישראל - הוא נלחם בגיבורים שמגנים עליה".
אתמול קיים הרמטכ"ל דיון שיבוצים לדרגות של אלופי משנה - מפקדי חטיבות מילואים וסגני מפקדי אוגדות. הדיון אמור היה להתקיים כבר בשבוע שעבר, אך נדחה בשל המתיחות הגואה בין שר הביטחון לרמטכ"ל.
המתיחות בין השר לזמיר
- הרמטכ"ל זמיר עקץ את הדרג המדיני בנאום: "היום ברור לנו מעל לכל ספק - נדרשת מנהיגות אמיצה, תכליתית ומשנה מציאות. מנהיגות שגם מכירה בכישלון וגם מעיזה להוביל שינוי
- ראש הממשלה בנימין נתניהו נאלץ להתערב בעצמו ולהיפגש עם השניים, במטרה להרגיע את הרוחות.
- חילופי המהלומות המתוקשרים בין השניים החלו עם הודעתו של כ"ץ כי החליט להקפיא את כל המינויים בצה"ל למשך חודש ולבחון את מסקנות ועדת תורג'מן.
- חשפנו לראשונה ב-N12 כי מאחורי הקלעים השר זעם על כך שגילה בתקשורת על סבב המסקנות האישיות שביצע הרמטכ"ל לבכירים בצבא יום קודם לכן.
