מאחורי העימות בין הרמטכ"ל לשר הביטחון: מינוי נספח צה"ל בוושינגטון
מועמדו של שר הביטחון לתפקיד שוקל לוותר: זה גורם נזק לצה"ל • בסביבת שר הביטחון אמרו הבוקר כי יהיו צעדים נוספים נגד בכירים בצה"ל • בצל העימות הפומבי, רה"מ נתניהו זימן את כ"ץ וזמיר לשיחת הבהרה



מקורבי שר הביטחון ישראל כ"ץ, שהצהיר אתמול (שני) שהוא "לא מתכוון להתנצח בתקשורת" - התייחסו הבוקר לביקורת שמתח אמש הרמטכ"ל אייל זמיר. כ"ץ הודיע אתמול על הקפאת כלל המינויים בצה"ל למשך חודש ועל בחינה מחודשת של מסקנות ועדת תורג'מן, זמיר טען שהוא עודכן על המהלך מהתקשורת. הבוקר מסרו מקורבי כ"ץ: "עם השלמת התחקירים לא יהיה מנוס מנקיטת צעדים נגד בכירים נוספים בצה"ל והחמרת הצעדים נגד בכירים אחרים".
בסבב המינויים של האלופים נשארו כמה תפקידים פתוחים: מינוי מפקד חיל האוויר, מפקד חיל הים ומינוי הנספח צבאי בוושינגטון - שם ליבת המחלוקת. הרמטכ"ל רצה למנות את תת אלוף טל פוליטיס שהיה עד עכשיו סגן מפקד חיל הים, ואילו השר מתעקש שזה יהיה המזכיר הצבאי שלו תא"ל גיא מרקיזנו.
אולם תא"ל מרקיזנו, שבליבת האירוע, אמר לסביבתו הקרובה שהוא מוכן לוותר על התפקיד ולא להתמנות לנספח הצבאי בוושינגטון מכיוון שהוא רואה את הנזק שזה עושה לצבא.


בהודעה שפרסם אתמול זמיר הוא הדגיש כי דוח ועדת תורג'מן הוכן "לשימושו של הרמטכ"ל", לצורך בחינת איכות התחקירים בצה"ל ולקחי 7 באוקטובר. הבוקר נמסר מסביבת כ"ץ: "הרמטכ"ל פעל בהתאם לסמכותו אבל על סמך מידע חלקי ובאופן בלתי ממצה".
עוד אמרו שם כי "שר הביטחון עמד על מיצוי ופרסום התחקירים בזמן הרמטכ"ל הקודם - דבר שהביא לשינוי הגדול בצה"ל - וכך יהיה גם כעת. שר הביטחון יעמוד על כך שכל החומר על אירועי ה-7 באוקטובר ייחקר במלואו, בהתאם להמלצות ועדת האלוף (במיל') סמי תורג'מן, וייחשף בפני הציבור ובפני המשפחות השכולות ויוסקו המסקנות המתבקשות ולא יתאפשר שום טיוח". בצל העימות הפומבי, רה"מ נתניהו זימן את שניהם לשיחת הבהרה והיא צפויה להתקיים היום.
תגובת דובר צה"ל שהגיעה מלשכת שר הביטחון: הדברים המיוחסים לא נאמרו על ידי הקצין.

הרקע לעימות: הקפאה ובחינה מחודשת
אתמול הודיע שר הביטחון על הקפאת כלל המינויים בצה"ל ל-30 יום, ועל מינוי מבקר מערכת הביטחון לבחינה מחודשת של מסקנות ועדת תורג'מן – הוועדה שבדקה את תחקירי צה"ל על מחדל 7 באוקטובר. כ"ץ הסביר כי המבקר יבחן גם האם נדרשים תחקירים נוספים בתחומים שלא נבדקו.
כ"ץ הדגיש כי עמדתו ביחס למניעת קידום של מי ששירת בפיקוד הדרום ב-7 באוקטובר "שרירה וקיימת", וטען כי נחשף למסקנות האישיות של הרמטכ"ל רק דרך התקשורת.
המסרים של כ"ץ לרמטכ"ל: זה מה שהכעיס אותו
אמש פרסמנו במהדורה המרכזית, כי גורמים המעורבים בפרטים סיפרו שלמרות שהשניים לא שוחחו באופן אישי הלשכות העבירו ביניהן מסרים. מלשכת שר הביטחון הועברו לרמטכ"ל, דרך מקורבים ותדרוכים, שלושה מסרים מרכזיים - וכולם מופנים ישירות כלפי האופן שבו זמיר קיבל את המסקנות האישיות.


- "אי אפשר לגזור מסקנות מתחקירים של אמ"ן ואמ"ץ" (אגף המבצעים): כ"ץ טוען שהוא תומך במסקנות ועדת תורג'מן, אך מציין שהוועדה עצמה קבעה שחלק מתחקירי אמ"ן ואמ"ץ אינם עומדים בסטנדרט מקצועי. מכאן לטענתו – לא ניתן לבסס עליהם החלטות אישיות כלפי קציני צה"ל.
- "חומת יריחו": תוכנית הפלישה של חמאס לשטח ישראל, שכידוע הייתה בידי המודיעין הישראלי טרם המתקפה, עומדת גם היא במחלוקת שהתפרצה בין שר הביטחון לרמטכ"ל. מסמך "חומות יריחו" התקבל בישראל בזמן שזמיר שירת כמפקד פיקוד הדרום. כ"ץ התייחס לכך בהודעתו על הקפאת המינויים, וזמיר מצידו טוען ש"לא היה צריך תזכורות משר הביטחון כדי לחקור גם את סוגיית חומת יריחו".
- "המסקנות צריכות לחול גם על מי שכיהן סמוך ל-7 באוקטובר": בניגוד לזמיר, שהתמקד במי שהיה בתפקיד ביום המחדל, כ"ץ דורש שהמסקנות יחולו גם על מי שכיהן בתפקידים רלוונטיים סמוך לאירועים. המסר מכוון, בין היתר, כלפי האלוף אליעזר טולדנו שכיהן כמפקד פיקוד הדרום עד חודשיים מלפני הטבח. עוד על הכוונת של שר הביטחון: מתאם פעולות הממשלה בשטחים.