קמפיין "עזה טובעת": כך חמאס מנצל את ההצפות ברצועה כדי להפעיל לחץ על ישראל
הגשמים העזים אמנם הציפו את הרחובות ברצועה, אלא שחמאס מיהר להשתמש במראות לקמפיין תודעתי • אוהלי הסיוע שנתרמו מקטאר נמכרים בעזה • עזתי זעם: "כל עוד הם מרוויחים כסף - מבחינתם שהעם יישרף"


ההצפות בעזה חשפו שוב את אופן השליטה של חמאס ברצועה: בזמן שהתושבים מחפשים מחסה מהגשם, אוהלי הסיוע שנתרמו מקטאר, נמכרים בסכומים גבוהים חמאס מתרגם את המראות לקמפיין תודעתי כדי להפעיל לחץ על ישראל.
הרשתות העזתיות הוצפו בסוף השבוע בסרטונים של מים חודרים לאוהלים ועזתים שמנסים להשתלט על ההצפות עם מגבים ואביזרים מאולתרים. לצד זאת, הופיעו גם סרטונים ערוכים שנועדו להעצים את תחושת חוסר האונים וליצור הד ציבורי רחב יותר. חלקם עברו עיבוד שמציג את ההצפות כאסון במטרה לחזק את הקמפיין התודעתי של חמאס כלפי הקהילה הבין-לאומית.
במקביל, הופצו קריקטורות תחת הכותרת "עזה טובעת", שהציגו את הרצועה כעומדת על סף קריסה: משפחות כלואות באוהלים מוצפים ודמויות רזות עם עצמות חשופות עומדות תחת גשם בלתי פוסק. הן נועדו לבטא את עומק המצוקה בעזה, אך בעיקר לחזק את הקמפיין התודעתי של חמאס ולהצדיק את דרישותיו להכנסת אוהלים נוספים לרצועה.

אף על פי שהרצועה מתמודדת עם מציאות הומניטרית מורכבת: תשתיות פגועות, גשם כבד, מחייה באוהלים - לצד הקושי האמיתי, יש מי שמנצל את המצב. חמאס משתמש במראות האלו כדי להדהד נרטיב שמשרת אותו ולהפנות את האחריות כלפי ישראל - במקום לספק מענה לתושבי הרצועה.
מחמוד בצל דובר ההגנה האזרחית של חמאס טען כי "יש בתים שמועדים לקריסה בכל רגע נתון. מספיקה מערכת חורפית מעט קשה יותר כדי לגרום להם לקרוס על יושביהם ואם המים יחלחלו לעומק -היסודות של המבנים הבלתי יציבים האלו יקרסו בוודאות. מדובר בבניינים שניזוקו קשות מאוד כתוצאה מהתקיפות ומההרס שפגע ברצועה. לכן, אנחנו עדים כעת באופן ברור לכך שרצועת עזה מצויה באסון שלא נרשם כמותו בהיסטוריה".
"העיר עזה הוצפה כמעט לחלוטין. מרכזי הקליטה נפגעו בצורה קשה מאוד. אלפי אוהלים הוצפו בעקבות הגשמים, עד כדי כך שמשפחות רבות שעברו ממקום למקום נאלצו להתפנות שוב בתוך הרצועה כי האוהלים שלהן הוצפו", הוסיף בצל. "המציאות ברצועה הייתה קשה מאוד. קיבלנו אלפי פניות מהרגע שהתחיל הגשם ועד עכשיו אנחנו עדיין מקבלים פניות - תושבים שמבקשים אוהלים, ציוד ואמצעי קיום בסיסיים".
ברצועה יש גם שמעז למתוח ביקורת בתוך ים התמונות של בוץ ואוהלים מוצפים, אפילו בימים שבהם זה עלול לעלות לו ביוקר. סילואן, תושבת עזה, כתבה: "האנשים טובעים בסבל ובאסון האוהלים עם כניסת החורף וחמאס עסוק בל ילחם עם אנשיו על חלוקת השלל של המלחמה. כולם גנבים".

עלי, תושב הרצועה, הצטרף לזעם: "חמאס מעורב במכירת האוהלים במחירים מופרשים, בזמן שאנשים ישנו ברחובות והאוהלים שלהם הוצפו. הם סוחרים בנו מאז 2007 וכל עוד הם מרוויחים כסף, מבחינתם שהעם יישרף".
העיתונאי איימן ח'אלד כתב כך על פרשת האוהלים: "האוהלים הגיעו לעזה כתרומות. חמאס השתלט עליהם והעביר אותם לסוחרים בתמורה לחלק מהכסף. האוהל נמכר במחיר שבין 900 ל-1000 דולר. והיום מוצפים האוהלים הבלויים של העניים שרובם מבד ומשקי ניילון".
בסופו של דבר, נראה שהמבול ששטף את הרצועה חשף משהו עמוק יותר מהבוץ ומהאוהלים הקורסים. יותר משנתיים אחרי "מבול אל-אקצא" של חמאס שבישר על המלחמה, הגיע גשם שממלא את הרחובות וחושף את המים העכורים של שלטון חמאס, שמעדיף לנהל קמפיין במקום לסייע לתושבים שנשארים מאחור, אלו ש"טובעים" באמת.