N12
פרסומת

בישראלים מעריכים: חלק מהנשקים שמוברחים לישראל ממצרים - מגיעים מתימן ומאיראן

בצה"ל הציגו נתונים שלפיהם היקף ההברחות בגבול מצרים בירידה, אבל מודים שהמאמץ רחוק מלהסתיים: מאות מבריחים פעילים בזירה, רחפנים כבדים ממשיכים לאתגר את הכוחות, וחלק מההברחות עדיין חומקות מהזיהוי • במערכת הביטחון מדגישים שהשילוב בין צה"ל, המשטרה והשב"כ חיוני להפחתת המגמה עוד יותר

ניצן שפירא
פורסם:
תמונות של אמצעי לחימה שהוחרמו
הברחת נשק שסוכלה בגבול המערבי | צילום: דובר צה"ל
הקישור הועתק

חלק ניכר מתשומת הלב של מערכת הביטחון הופנתה בעת האחרונה לגבול המצרי, בניסיון להילחם בתופעת ההברחות ממצרים. לפי נתונים ותיעודים שצה"ל פרסם היום (שני) מפעילות אוגדה 80 בשבועות האחרונים עולה כי ניסיונות הברחת הנשק ממצרים לישראל נמצאים בירידה. לפי הנתונים, סוכלו הברחות של כ-130 רחפנים ונתפסו כ-85 פריטי אמל"ח, בהם 2 מקלעים, 16 כלי נשק ארוכים ו-66 אקדחים שמקור חלקם בתימן ובאיראן.

תמונות של אמצעי לחימה שהוחרמו
כלי נשק שהוברחו ממצרים ונתפסו | צילום: דובר צה"ל

בצבא אומרים כי לאורך הגבול יש "תחרות למידה" שלא נגמרת עם המבריחים, שאת מספרם בצד הישראלי מעריכים בין 100 ל-300. המבריחים משתמשים בכל פעם ברחפנים חדשים ומיוחדים יותר, ובשיטות חדשות - מה שמקשה על הצבא שצריך להתאים את עצמו כל הזמן למצב החדש.

ביישובים הסמוכים לגבול מצרים באזור רמת הנגב תיארו בחודשים האחרונים מציאות בלתי נסבלת של עשרות רחפנים שחוצים מעבר לגבול, ומתעופפים מעליהם.  מהרגע שהרחפן עולה לאוויר בצד אחד, עד שהוא מגיע לצד השני - זה עניין של דקות.

פרסומת

נזכיר כי למרות השם "רחפנים", מדובר בכלי ענק, כאלה שיכולים לשאת 80 קילוגרמים - כמו אדם בוגר. הם נושאים אמצעי לחימה שמגיעים ליישובים הבדואים, ומשם ללב המדינה. לפי ההערכה, אלפי פריטי אמל"ח הוכנסו לישראל דרך גבול מצרים בשנתיים האחרונות.

הרחפנים אפשרו למבריחים להתרחק מהגבול ולהרים את ההברחה שפעם הייתה מתבצעת על פני הקרקע למעשה מעל כוחות צה"ל. זה הפך לאירוע רב-ארגוני של המשטרה, השב"כ וצה"ל ביחד.

תמונות של אמצעי לחימה שהוחרמו
אקדחים ורובים שהברחתם סוכלה בגבול המערבי | צילום: דובר צה"ל

בצבא מגדירים את ההברחות הללו כאיום אסטרטגי ואומרים שצריך להגדיר אותן כפעילות חבלנית עוינת. יש גם חשש שביום מן הימים האמל"ח הזה יופנה נגד אזרחי ישראל.

פרסומת

בצבא מזהים בשבועיים האחרונים עלייה בסיכולים וירידה בהיקף ההברחות, אבל מבינים שיכול להיות שמפספסים חלק מהרחפנים, אך מבטיחים: בחודש האחרון - אין רחפנים מעל היישובים, כפי שתועדו לא מעט בעבר.

בישראל אומרים כי יש שיתוף פעולה עם המצרים במרחב הגבול, ומעריכים שחלק מהנשקים שמוברחים לישראל מגיעים מתימן ואיראן. את הרחפנים עצמם רוכשים בישראל בלבד ולא במצרים.

סיכולי ההברחות מתבצעים בין השאר באמצעות הפעלת מערכות לוחמה אלקטרונית (ל"א) מתקדמות לשיבוש, חסימה וזיהוי הרחפנים, וגם באמצעות פעולות על פני הקרקע כמו חמ"ל רב ארגוני עם שב"כ והמשטרה, הקמת סיירת גבולות ופעילות יום-יומית במרחב.