כלב מחובק עם דובי (צילום: dailypicksandflicks.com)
"כדאי להכין מבעוד מועד פינה מוגנת שאליה יוכל בעל החיים לברוח ולהתחבא" | צילום: dailypicksandflicks.com

האזעקה נשמעת. אתם רצים אל עבר המקלט או הממ"ד בזריזות אבל אז קולטים שהכלב שלכם נובח ומסרב להצטרף ונאלצים להשאיר אותו בחוץ למרחב המוגן. כמעט כל מי שמגדל בעל חיים בביתו נתקל בדילמה – חיינו הם החשובים ביותר אבל מה עלינו לעשות עם הכלב או החתול במצב הזה?

העיסוק המוצדק בחיי אדם יקרים מסיח בימים האחרונים את דעתנו מהיצורים הקטנים בעתות לחץ. רק ביום שישי בלילה מתו כ-5,000 עופות במועצה האזורית אשכול מפגיעת רקטה בקו חשמל, רפת פרות שליד קיבוץ יד מרדכי נפגעה מפגיעה ישירה של פצמ"ר, וכלבים וחתולים רבים סובלים גם הם ממתקפת הרקטות מאז. אז איך בכל זאת תדאגו לבעלי החיים שלכם?

מורן כהן, מנהלת בית המחסה של "צער בעלי חיים רמת גן והסביבה" מסבירה כי הפתרון לבעיית הכלב שמסרב להיכנס למרחב המוגן הוא היכרות מוקדמת עם החדר המתאים או המקלט. "מומלץ להעביר את האוכל והמים למרחב המוגן כדי שיתרגל לכך", היא מסבירה, "מעבר לכך, כדאי לתרגל עם הכלב ריצה למקלט ולהאכיל אותו ולשחק איתו שם כדי שיחוש בנוח".

כהן מוסיפה כי "אם האזעקה תופסת אתכם בזמן טיול עם הכלב יש להיכנס לחדר מדרגות סמוך או לחניון תת קרקעי. חשוב לוודא שהקולרים של הכלב מהודקים היטב, כדי שלא ישתחררו בטעות, ובשום מקרה לא לצאת לטיול עם הכלב ללא קולר, כי רגע של בהלה עלול להוביל לאסון: הרעש הפתאומי יכול לגרום לו לברוח, אפילו אם לא עשה זאת מעולם". בכל מקרה, היא מסבירה, חשוב לוודא שהשבב האלקטרוני מעודכן ושיש על הקולר תג זיהוי עם מספר טלפון של הבעלים. 

גם מומחי רשת חנויות המחמד "פט ביי" מפרסמים בימים האחרונים עצות לבעלי כלבים וחתולים כיצד להתמודד עם מצב החירום. "כדאי שלהניח רצועה, חטיפים או מתקן נשיאה במידה ויהיה צורך לצאת מהבית למקלט או להתפנות, במקום זמין", אומרים שם, "בנוסף, כדאי להימנע מלהשאיר את בעל החיים לבדו בעת האזעקה, היעלמות פתאומית של בני המשפחה רק תוסיף לחרדה".

איך יודעים שבעל החיים נתקף חרדה?

אין תמונה
החתול שורט קירות ודלתות בניסיון לצאת החוצה? ייתכן שלקה בחרדה

מומחי "פט ביי" מסבירים כי "כלבים וחתולים מסוגלים לשמוע רעשים למרחקים ובעוצמה גבוהה בהרבה מבני אדם ולכן הם רגישים מאוד לרעשים". ולכן, הם מסבירים, עלולה להתעורר חרדה שבאה לידי ביטוי בתופעות כמו: שריטת קירות ודלתות בניסיון לצאת החוצה, ניסיון לחפור לפעמים עד כדי פציעה עצמית, ליקוק או גירוד אובססיבי, ריור ונשימה מהירה עם פה פתוח, ריצה במעגלים ללא הפסקה, רעידות, מציאת מחבוא עם זנב בין הרגליים, נביחות ויללות לאורך זמן, חוסר תיאבון ועשיית צרכים הבית.

"במקרים כאלה", מסבירים שם, "כדאי להכין מבעוד מועד פינה מוגנת שאליה תוכל החיה לברוח ולהתחבא, להיות ערניים לתגובות אינסטינקטיביות שעלולות להופיע כמו בריחה והתפרעות, להתייחס לחיה כמה שאפשר על ידי מילות הרגעה, ליטופים ופינוק. בנוסף, אם החתול או הכלב הולכים לפינה המוגנת, כדאי לחזק אותם על ידי מתן מזון טעים ושיבוח במילים. עם זאת, התופעות המוזכרות יכולות להתעורר גם כתוצאה מבעיות רפואיות אחרות ולכן במקרים שבהן התופעות ממשיכות יש להתייעץ עם וטרינר". 

גם בבית החולים לחיות בשכונת נווה צדק בתל-אביב מחלקים עצות לבעלי חיות המחמד ומוסיפים כי חשוב להקפיד לסגור את הדלת החיצונית ואת חלונות הבית בכדי שבעלי החיים לא ייעלמו. "יש לאפשר מקום מסתור לכלב. לדוגמה מתחת למיטה, מתחת לשולחן וכדומה. מומלץ מקום חשוך. אפשר לנסות להסוות רעש הפיצוצים על-ידי הגברת עוצמת רעש הטלוויזיה או הרדיו", אומרים שם.