בית המשפט בבאר שבע (צילום:  שמעון איפרגן)
בית המשפט בבאר שבע. "גם עורכי הדין מפחדים מהגראדים" | צילום: שמעון איפרגן

שמעון שקרצי, הבעלים של הקפטריה בהיכל המשפט בבאר שבע היה חסר מעש אתמול, כמו כל הימים האחרונים. בדרך כלל המקום שוקק חיים, נע בין דיון לדיון ועמוס שופטים, עורכי דין, נאשמים, שוטרים ומי לא. אבל מאז תחילת מבצע עמוד ענן, גם בבית המשפט, כמו ברחובות באר שבע, שקט. "המצב קשה", אומר שקרצי בייאוש, "עורכי דין ונאשמים וכאלה שנזקקים לשירותי משפט לא מגיעים. גם המעטים שמגיעים בקושי לוקחים קפה ובורחים הביתה. אני סופג הכול".

כ-70׳אחוז מהדיונים המתוכננים בבית המשפט בבארשבע נדחו, והשופטים יצטרכו לדון בהם בעוד כמה שבועות, אחרי שהכל יירגע. מדובר בין השאר בתיקי פשיעה חמורה שיחכו לתורם. המשמעות: סחבת ובזבוז של ימי משפט יקרים. "פשוט אין פה אנשים", אומר עובד וותיק, "אין דיונים ומאד שקט ומדכא".

עורכי הדין מתל אביב הגישו בקשות לדחיית הדיונים עד להפסקת האש ונענו על ידי השופטים. ״הם פוחדים ובצדק להגיע לבאר שבע ולהיות תחת ירי גראדים", מסביר עורך הדין הבאר שבעי, מוטי יוסף, "אני גר בגן יבנה וגם אצלי יש אזעקות אבל אני מגיע לדיונים. אני לא שופט את עורכי התל אביביים. הם פוחדים״. גם בבתי המשפט באשקלון ובאשדוד מתארים תופעות דומות. 

בית המשפט בבאר שבע (צילום:  שמעון איפרגן)
בית המשפט אתמול. איפה הנאשמים? עורכי הדין? השופטים? | צילום: שמעון איפרגן

לא רק שקרצי סובל מהמצב, אלא גם השופטים. למרבית הקלדניות יש ילדים, והם נשארות בבית, או עלו לצפון. השופטים עברו להקליד, אן לסירוגין לכתוב פרוטוקולים. כך למשל, סגנית נשיא בית משפט השלום, השופטת דרורה בית אור, נאלצה בימים האחרונים להקליד את הדיונים. שופט בית המשפט השלום, ג׳ורג׳ אמוראי, כותב אותם בכתב ידו. במיקרים חריגים, מקליטים את הדיונים ליתר בטחון. "אני מבין את הקלדניות שצריכות להשאר בבית ואין לי בעיה להקליד את הדיון, אבל ברור שזה מעכב אותנו. אני עושה הכל כדי שלא יתבטלו דיונים בגלל זה", אומר שופט ותיק.