N12
פרסומת

הערכה בישראל: סירוב של ח'אמנאי להצעה האחרונה של ארה"ב – יקרב את טראמפ לתקיפה

וושינגטון העבירה לאיראן "הצעה אחרונה" לפני שתצטרף לתקיפות הישראליות, ולפיה המשטר ייאלץ לוותר על העשרת אורניום • ההצעה לא גורעת לחלוטין את פרויקט הטילים האיראני ומסתפקת ב"צמצום משמעותי" • בישראל מעריכים שהמנהיג העליון יסרב להצעה האמריקנית – מה שידחוק את טראמפ להצטרף לתקיפות • באירופה ממשיכים לחזר אחרי איראן, שמבהירה: "לא מוכנים לדבר כרגע"

דנה ויס
אסף רוזנצוייג
פורסם:
הקישור הועתק

ארצות הברית העבירה לאיראן הצעה שעומדת בבחינת "הצעה אחרונה" לפני הצטרפות אמריקנית לתקיפות הישראליות, כך דיווחנו הערב ב"אולפן שישי". ההצעה מאלצת את המשטר האיראני להסכים שלא להעשיר אורניום, אך מותירה מרחב מסוים לפרויקט הטילים של המשטר. בישראל מעריכים שסירוב של ח'אמנאי יגרור את טראמפ אל תוך המערכה.

בימים האחרונים העבירה וושינגטון טיוטת הצעה לטהראן לפיה המשטר יצטרך להשלים עם כך שלא יוכל להעשיר אורניום – דרישה שבאיראן דאגו להבהיר לאורך כל הדרך שאינה מקובלת מבחינתם. עם זאת, בארצות הברית מוכנים לקבל צמצום משמעותי בפרויקט הטילים האיראני, במובן ההנשקה, שלא כמו ישראל שהצהירה שאינה מסוגלת להשלים עם הפיתוח הבליסטי של איראן.

נשיא ארה"ב, דונלד טראמפ
"ההצעה האחרונה" של טראמפ | צילום: reuters

בישראל מעריכים שההצעה האמריקנית תיענה בסירוב של המנהיג העליון של איראן – מה שידחוף את הנשיא האמריקני לקבל החלטה ולהצטרף למערכה הצבאית. אתמול התחייב טראמפ לקבל החלטה לגבי תקיפה אמריקנית באיראן "בתוך שבועיים", אולם בישראל סבורים שההצעה שהעביר הממשל למשטר בטהראן, תוחמה בזמן, ולכן מאמינים שסירוב של ח'אמנאי אף יוביל לקיצור מסוים בלוח הזמנים.

עלי ח'אמנאי במסר מצולם בתקשורת האיראנית
עלי ח'אמנאי במסר מצולם בתקשורת האיראנית אחרי שהחלה המתקפה הישראלית | צילום: reuters

שיחות גרעין? "לא מוכנים לדבר כרגע"

מוקדם יותר היום נפגש שר החוץ האיראני עבאס עראקצ'י בז'נבה עם מקביליו מבריטניה, צרפת, גרמניה והאיחוד האירופי כדי לדון בנושא הגרעין ולנסות לפלס נתיב דיפלומטי. במהלך השיחות ביקשו האיראנים הפסקה "לצורך התייעצות פנימית" – מה שיכול היה לרמוז על נושאים כבדי משקל שנידונים בשיחות בין הצדדים. אולם במקביל לקיום השיחות הבהירה המשלחת האיראנית לבני שיחה: "לא נקיים מו"מ עד סיום המתקפה הישראלית".

פרסומת

שר החוץ האיראני עבאס עראקצ'י מגיע לשיחות הגרעין בז
שר החוץ האיראני עראקצ'י בשיחות הגרעין בז'נבה | צילום: reuters

שגריר ישראל לאו"ם דני דנון נאם בוועדה לזכויות אדם של הארגון והתייחס לשיחות שהתחדשו בין המעצמות האירופיות לבין איראן: "אם זה הולך להיות רק עוד סבב של שיחות – זה לא משהו שאנחנו יכולים לקבל".

בסיום השיחות בז'נבה הצהיר שר החוץ עראקצ'י: "איראן מוכנה לשקול מסלולים דיפלומטיים, אך יכולות ההגנה של איראן אינן ניתנות למשא ומתן. תוכנית הגרעין שלה היא למטרות שלום ותחת פיקח של סבא"א. היא תמשיך לממש את זכותה הלגיטימית להגנה עצמית". הוא הוסיף שטהראן "תומכת בהמשך השיחות עם ה-E3 והאיחוד האירופי ונערכת להיפגש שוב בעתיד הקרוב".

נציגי בריטניה, צרפת, גרמניה והאיחוד האירופי בשיחות הגרעין בז'נבה
נציגי בריטניה, צרפת, גרמניה והאיחוד האירופי בשיחות הגרעין בז'נבה | צילום: reuters

שר החוץ של צרפת ז'אן נואל בארו אמר לאחר הפגישה בז'נבה: "פעולות צבאיות יוכלו לעכב בלבד את תוכנית הגרעין של איראן".