הסערה סביב תחקיר אתר "הונסט ריפורטינג" (HonestReporting) נמשכת: בתחקיר שפורסם אמש (רביעי) נחשף כי עיתונאים עזתים, שמועסקים בסוכנויות עיתונות בין-לאומיות, תיעדו את טבח 7 באוקטובר - וכעת הם חוששים לחייהם. אחד מהם הוא חסן אצליח, אחד מהעיתונאים העזתים הבולטים שתיעד את הטבח. "אני נתון כעת לקמפיין הסתה גדול בתקשורת הישראלית, לאחר שסיקרתי את המלחמה המתמשכת בעזה", כתב אצליח, עובד פרילנסר ברשת CNN ובסוכנות הידיעות AP. 

 

עוד כתב בערוץ הטלגרם שלו, שמונה 575 אלף משתמשים: "לנוכח ההסתה התקשורתית השיטתית הזו כלפי, אני מטיל אחריות על הרשויות הרלוונטיות ומזהיר מפני פגיעה בצוותי העיתונות ובסוכנויות ידיעות מקומיות הפועלות ברצועת עזה".

בעקבות ההד התקשורתי שהתחקיר קיבל בישראל, גם לשכת ההסברה של חמאס פרסמה הצהרה לפיה הם "מגנים את ההסתה של ישראל והתקשורת המגויסת שלה נגד עיתונאים פלסטינים ואנשי תקשורת פלסטינים, שהצטיינו בסיקור התקשורתי של 'השואה' הברברית המתמשכת נגד עמנו ברצועת עזה", לשון ההודעה.

חסן א צליח, עובד CNN
חסן א צליח, עובד CNN שתיעד עצמו מול טנק בוער

"לשכת ההסברה מזהירה את ישראל מההשלכות של המשך פגיעה בעיתונאים פלסטינים ואנשי תקשורת פלסטינים", הדגישו. "היא נושאת באחריות המלאה לשלומם ולחייהם, במיוחד נוכח ההסתה שפגעה בעיתונאים הפלסטינים. עוד טענו כי "49 עיתונאים נהרגו עד כה במהלך סיקור המלחמה בעזה".

יו"ר המחנה הממלכתי וחבר הקבינט הביטחוני המצומצם בני גנץ יצא נגד העיתונאים העצמאים: "אם היו עיתונאים שידעו על הטבח, ששתקו וצילמו בזמן שילדים נטבחו - הם אינם שונים מהמחבלים ודינם חד הוא", כתב.

 

 

מהתחקיר עולה התהייה מה עשו העיתונאים על הגבול בין עזה לישראל באותו בוקר שחור ואם הגעתם למקום תואמה עם מחבלי חמאס. מאחורי התמונות של סוכנות הידיעות AP מהטבח המזוויע, עומדים ארבעה אנשים – בהם גם אצליח.

צלמי CNN, רויטרס וAP תיעדו את הטבח ב-7 באוקטובר (צילום: honest reporting)
צלמי CNN, רויטרס וAP תיעדו את הטבח ב-7 באוקטובר | צילום: honest reporting

מהתחקיר עולה כי האחרון חצה לשטח ישראל, צילם טנק בוער והסתנן לקיבוץ כפר עזה. כמו כן, אצליח תיעד את עצמו מול טנק ישראלי, בשעה שאינו לובש אפוד עיתונות או חובש קסדה. בהמשך צייץ את התמונה בחשבון הטוויטר שלו וכתב: "חי מתוך יישובי רצועת עזה".

משיחות עם כלי התקשורת, עולה שאין חומרים של הצלמים המדוברים מהשעה 06:30, שעת תחילת המתקפה, או מרגעי פריצת הגדר למעט מצלמות המחבלים. לטענתם, החומרים הראשונים עברו יותר משעתיים וחצי לתוך המתקפה - לאחר שכבר היו דיווחים על האירוע.

חטיפת ישראלי בידי מחבלים חמאס 7.10 (צילום: Yousef Masoud, AP)
חטיפת ישראלי בידי מחבלים חמאס 7.10 | צילום: Yousef Masoud, AP
מחבלי חמאס משתלטים על טנק ישראלי 7.10 (צילום: Yousef Masoud, AP)
מחבלי חמאס משתלטים על טנק ישראלי 7.10 | צילום: Yousef Masoud, AP

תגובות סוכנויות הידיעות

מסוכנות הידיעות רויטרס נמסר בתגובה: "ארגון החדשות הבין-לאומי רויטרס מכחיש כל טענה שהיה לו ידע מוקדם על מתקפת חמאס ב-7 באוקטובר נגד אזרחי ישראל וחייליה. אנו מודעים לדיווח של "HonestReporting" ולהאשמות שהופנו נגד שני צלמים עצמאיים שהועסקו ברויטרס בטבח 7 באוקטובר. רויטרס מכחישה מכל וכל שהיה לה ידע מוקדם על התקיפה או ששיבצנו עיתונאים ברצועה ב-7 באוקטובר".

"כמו כן, רויטרס רכשה תצלומים משני צלמים עצמאיים מעזה, ששהו בגבול בבוקר 7 באוקטובר; צלמים שעמם לא הייתה להם מערכת יחסים קודמת. התמונות שפרסמה רויטרס צולמו שעתיים לאחר הירי הרקטי לדרום ישראל ויותר מ-45 דקות לאחר שישראל דיווחה על מחבלים חמושים חצו את הגבול. עיתונאי רויטרס לא נכחו במקומות שצוינו בכתבה של HonestReporting".

דובר CNN מסר בתגובה: "אנו מודעים לדברים ולתמונות שמשויכות לחסן א-צליח - צלם שעבד באופן עצמאי. אמנם לא מצאנו בשלב הזה סיבה לפקפק בעבודה העיתונאית שהוא עשה עבורנו, אך למרות זאת החלטנו להשעות את כל הקשרים איתו. נדגיש כי ב-7 באוקטובר הצלם חסן א-צליח לא היה מועסק על-ידי רשת CNN ולא נעשו על-ידי הרשת שום שימוש בחומרים שלו מאותו היום. חסן החל לעבוד כפרילנס עבור הרשת רק החל מ-10 באוקטובר".

מסוכנות הידיעות AP נמסר בתגובה: "אנו משתמשים בתמונות של פרילנסרים ברחבי העולם, כולל בעזה. חסן א-צליח היה פרילנסר ועבד לפעמים עבור AP. תפקיד הסוכנות הוא לאסוף מידע על אירועי חדשות ברחבי העולם, בכל מקום שבו הם מתרחשים, גם כשהאירועים האלה הם נוראיים ועם המוני נפגעים".