כחצי שעה לאחר שהחלה מתקפת הפתע ב-7 באוקטובר, מנהלת רב-זרועית של אגף המודיעין (אמ"ן) בצה"ל פתחה בהכנות של המערכת לקראת התקיפות ברצועה עזה. בנוסף למאגר מידע על אלפי מטרות של ארגוני הטרור ברצועה, "הופללו" אלפי מטרות נוספות, ששימשו את כוחות צה"ל בהתקפות. 

עד כה תקף חיל האוויר כ-12 אלף מטרות ברצועת עזה, והפעולה הקרקעית יוצרת יעדים חדשים לתקיפה לכוחות האוויר, היבשה והים. בזמן הלחימה אמ"ן אוסף ומסדר את המידע לפי סדר עדיפויות - מה הפעולה הרלוונטית ביותר לתמרון ולשלילת יכולות האויב, כולל חיסול מחבלים.

12,000 מטרות שהותקפו (עיבוד: דובר צה"ל)
12,000 מטרות שהותקפו | עיבוד: דובר צה"ל

מחבלי חמאס והג'יהאד האיסלאמי נמצאים כעת במגננה, ולא מרבים ליזום פעולות התקפיות. לכן, באגף המודיעין עוסקים באיתור חוליות המחבלים לפני שיתקפו ושיקוף המידע לכוחות בשטח בזמן אמת, שמבצעים מארבים ותוקפים את הטרוריסטים טרם תקיפת הכוחות או שיגור הרקטות.

לוחמי צה"ל פועלים בזהירות רבה מתוך הבנה שיש גם חטופים בשטח ואסור לסכנם. במהלך הלחימה הגיעה אינדיקציה לדוגמאות על מארב של מחבלים שתכננו לירות טיל נ"ט לעבר כוחות היבשה. תוך דקות אחדות מקבלת הידיעה המארב הושמד.

גם בימים אלה, באגף המודיעין פועלים לפי הדין הבין-לאומי ומקפידים על דיוק בבחירת המטרות ובחיסול האויב על פי החוקים הקובעים מי הוא האויב ואילו מטרות ניתן לתקוף. ארגוני הטרור בעזה מבינים שבצה"ל מצייתים לחוק הבין-לאומי, ועושים בזאת שימוש ציני למטרותיהם. כל בית חולים ברצועה הוא מחסה למחבלים.

המחבלים מסתתרים מתחת לפני האדמה, ולכן רוב המלחמה מתבצעת במנהרות. האויב, שהתכונן להילחם מול כוחות צה"ל בפירים, לא שיער מה תהיה עוצמת האש והתמרון. תוכניות האש והתוכניות המבצעיות השתנו. מאות פירי מנהרות כבר אותרו והושמדו.

תקיפות צה"ל ברצועת עזה (צילום: דובר צה"ל)
תקיפות צה"ל ברצועת עזה | צילום: דובר צה"ל

ההתארגנות הייחודית של אגף המודיעין כוללת מאות משרתים בעלי תפקידים טכנולוגיים לצד יכולות פענוח, סייבר ומחקר, שפועלים במטרה להפוך את ייצור המטרות לרחב היקף, על מנת לשלול את יכולות חמאס ברצועת עזה.

הצורך המבצעי מוגדר בכל זירות הלחימה בידי כל פיקוד בגזרתו, והוא מתורגם למאמץ הפללה רחב היקף. מאז שהחלה המלחמה, המחבלים מתנהגים אחרת ומייצרים הזדמנויות חדשות עבור צה"ל. לצד זאת, 90% מהאיומים שנבחנו ונשללו מהימצאות אויב, התבררו בזמן אמת לכאלה שאכן לא משמשים אותו בלחימה.

מנהלת המטרות פועלת מ-2019, מייצרת מטרות בשגרה, וייצרה עוד מאות רבות של מטרות במסגרת הלחימה, באמצעות שיתוף פעולה ייחודי בין קהילת המודיעין לגורמי תכנון התקיפה בזרועות השונות לסגירת מעגלים מהירה בהפללת המטרות. בין היתר, נעשה שימוש במערכת "הבשורה" המאפשרת שימוש בכלים אוטומטיים תומכי החלטה לייצר מטרות בקצב מהיר באמצעות טיוב חומר מודיעיני מדויק ואיכותי בהתאם לדרישה.

תקיפת מנהרה קרקעית (צילום: דובר צה"ל)
תקיפת מנהרה קרקעית: מאות פירי מנהרות הושמדו | צילום: דובר צה"ל

השימוש בבינה מלאכותית, מייצרת המלצה לחוקר באמצעות מיצוי מהיר ואוטומטי של מודיעין מתעדכן, בשאיפה לגרום להלימה מלאה בין המלצת המכונה לזיהוי המתבצע ידי אדם. במסגרת הרחבת הפעילות הקרקעית נפתחו מכלולים אחוריים חדשים לאוגדות המתמרנות בהפללה של מטרות תשתית ומטרות בזמן אמת, זאת לצד הנגשת המערכות החכמות ביניהן מערכת הבינה המלאכותית לדרג הנפרש עד למכלולי המודיעין בחטיבות.

לראשונה, כוח מתמרן יפגוש מרחב מופלל עם מטרות רבות שנבנו בהתאם לתוכנית המבצעית המתעדכנת, לצד פרויקט "עמוד האש", שמטרתו - הנגשה מלאה של המודיעין לדרג החטיבה והאוגדה לסגירת מעגלים באש באופן מיידי בעזרת מערכות הבינה המלאכותית. במטס המשמעותי שנערך בערב שישי, נתקפו 150 מטרות בתת הקרקע תוך תקיפת מטרות עיליות.