במשך מאות שעות כלי הטיס של יחידת התותחנים פועלים בשמי רצועת עזה ומשמשים זוג עיניים נוספות למפקדים בשטח. במקום לעלות בקשר מול כלי הטיס של חיל האוויר, הרוכ"ש (רוכב שמיים) מאפשר נקודת מבט מהירה - מבפנים. בשבועות האחרונים 10 צוותים של "רוכב שמיים" לקחו חלק בתמרון הקרקעי. היו חלק משמעותי בכוח, כשבחלקם אף לוחמות נשים בלבד.

"רוכב שמיים", הפועלת תחת חיל התותחנים, מפעילה כלי טיס שנושא מצלמות ומשדר בזמן אמת. אלה מסוגלים להגיע למרחק של 20 קילומטרים ולעלות לגובה של כ-2 קילומטרים, בהתאם למידת החשאיות הנדרשת. בשגרה הם מגיעים להפרות סדר על הגדר, אוספים מודיעין, מבצעים מעקבים אחר פעילים ודולים מידע מודיעיני מהתמונות שמתקבלות במצלמות המטוס.

צוות לוחמות הרוכ״ש (צילום: דובר צה"ל)
"אנחנו רגילות להיות בסביבה של בנים". צוות לוחמות "רוכב שמיים" | צילום: דובר צה"ל

במלחמה הם צמודים לכוחות בשטח ומעניקים להם זוג עיניים נוספות ממעוף הציפור. לוחמי הרוכ"ש יכולים להפעיל את המטוס מכל נקודה בשטח שבה הם נמצאים באמצעות "מגש" - מחשב שמשדר את מה שרואות המצלמות שנמצאות על הכטמ"ם, ומכיל לחצנים שונים שאחראים לתפעול המטוס.

הטסת הרוכ״ש לאוויר (צילום: דובר צה"ל)
"זה מה שמאפשר לנו להעניק תמונת מודיעין רלוונטית בזמן אמת" | צילום: דובר צה"ל

בתקופת המלחמה הכוחות פועלים מתוך "אופק הפיקוד" - טנק מרכבה 3 - ללא צריח, שהוצא משימוש והפך לחמ"ל נע בשטח. "'אופק הפיקוד' נמצא צמוד למג"ד וזה מה שמאפשר לנו להעניק תמונת מודיעין רלוונטית בזמן אמת", מסבירה סגן ע'.

ע' מפקדת על אחד מהצוותי רוכבי שמיים - קצינה ו-4 לוחמות. "אנחנו רגילות להיות בסביבה של בנים, וזה לא קל להיות כוח שמצטרף לכוח אורגני אבל יש איתנו עוד בנות, אם זה הפרמדיקיות או הקשר"גיות", סיפרה על תחושות כמפקדת צוות בנות בסביבה גברית. "אנחנו יודעות שאנחנו נותנות את המענה, עוזרות לכוחות, מונעות ירי-דו צדדי ומשפיעות על המציאות בשטח, זו תחושה מדהימה".

הלוחמות בתוך "אופק הפיקוד" (צילום: דובר צה"ל)
"אנחנו יודעות שאנחנו נותנות את המענה". הלוחמות בתוך "אופק הפיקוד" | צילום: דובר צה"ל

"אנחנו יכולים להיות מעל 48 שעות רצופות באוויר וזה נותן למג"ד הרבה יתרונות, בניגוד לכטמ"מים של חיל האוויר כמו 'זיק', 'שובל' ו'כוכב' שעולים בקשר אל מול המג"ד ומכווינים אותו, אנחנו נמצאים פיזית עם הלוחמים וכך יכולים להעביר תמונת מצב עדכנית של המציאות בעזה", סגן ע' מסבירה ומפרטת: "מה הם רבי הקומות שעומדים, איפה נמצאים צלפים או חוליות מחבלים ואף להכווין אותו לירי. היה מקרה שבו זיהינו פעיל בחלון, אני אמרתי לטנק מה הכיוון והאזימוט, איך נראה המבנה ועל איזה קומה בו לירות".

במקרים רבים, השימוש ברוכ"ש אף מנע ירי דו-צדדי על כוחותינו: "לטנק יכולה להיות בעיית התלכדות על התצפית, מכיווון שהוא אופקי הוא מסתכל על בית, עושה 'זום' אליו וכך לפעמים דברים בדרך נכנסים לו לשדה הראיה והדבר יכול להוביל לבלבול בין מבנים שונים. באחת הפעמים זיהה הטנק איתור מסוים אותו רצו להשמיד, בתצפיות שקיבלנו מהחוזי ראינו כי כוחותינו נמצאים שם ועצרנו את הטנק מלירות".

הטסת הרוכ״ש לאוויר (צילום: דובר צה"ל)
"עוד זוג עיניים למג"ד". הטסת רוכב שמיים לאוויר | צילום: דובר צה"ל