"אנחנו הקו הקדמי שמטפל באימה הזאת. עסוקים בלחימה יומיומית מול האסירים הביטחוניים ככלל, וה'נוח'בות' בפרט", אומר בשיחה מיוחדת עם N12 גונדר-משנה ליאור לוי, קצין אגף המבצעים של מחוז המרכז בשירות בתי הסוהר ומי שאמון על הטיפול באגפי אסירי הנוח'בה - המחבלים מהקומנדו של חמאס שלקחו חלק בטבח ה-7 באוקטובר ונעצרו בידי המשטרה וצה"ל בקרבות בדרום.

אסירי חמאס שנעצרו אחרי הטבח (צילום: שירות בתי הסוהר)
אסירי חמאס שנעצרו אחרי הטבח בכלא הישראלי | צילום: שירות בתי הסוהר

"סגל שירות בתי הסוהר, אומנם נמצא מאחורי החומות, פחות רואים אותם, אבל הם חלק בלתי נפרד מההוויה הביטחונית במדינה. אנחנו קו קדמי ראשון שמטפל באימה הזאת - אותם אסירים שמצליחים להגיע אליהם ואנחנו צריכים להכיל אותם. אנחנו מתמודדים עם ההכשרה שלנו והבגרות של הארגון שלנו בצורה אנושית אל מול חסרי האנושיות האלה", אומר גונדר משנה לוי. "אנחנו עוסקים בלחימה יומיומית מול האסירים הביטחוניים והנוח'בות בפרט. אתה נפעם, אתה מזועזע - אבל אתה מבצע את העבודה שלך באנושיות, וזה מה שמבדיל אותנו מחיות".

רוצחים מלידה: כך נבנתה הנוח'בה, יחידת העילית של חמאס

כוח נוחבה של חמאס
יחידת העילית של חמאס. כוח נוח'בה

"יש בסגל רבים מתושבי הדרום שנפגעו במתקפת הטרור"

מספרם של האסירים הביטחוניים שנקלטו במתקני שירות בתי הסוהר מאז תחילת הלחימה עומד כיום על 2,600, מרביתם מיהודה ושומרון וכמה מאות מהם מעזה, חלקם נמנים על כוח הנוח'בה - יחידת העילית של חמאס, האחרים הם שכירי חרב שפעלו בשם הארגון ותושבי עזה שעברו את הגדר ולקחו חלק במסע ההרג. כעת מספרם הכולל של האסירים הביטחוניים המוחזקים בידי ישראל עומד על 7,254 אסירים.

"באגף פועל סגל סוהרים מאומן, הם (אסירי הנוח'בה - א"ר) נמצאים בתאים שלהם, הסוהרים לא מדברים איתם, לא עושים להם שיחות אישיות, דואגים שהם מקבלים את האוכל שלהם, נכנסים לחיפושים בתאים וזהו. אנחנו מחזיקים אותם במשמורת בטוחה מאחורי סורג ובריח", אומר גונדר-משנה ליאור לוי ומוסיף על ההכשרה שקיבלו הסוהרים שפועלים באגף אסירי הנוח'בה: "מדובר בסגל שתודרך ואומן, הוא לומד את מאפייני האסירים, את כללי התנהגות ה'עשה ואל תעשה' ואת השמירה המבצעית. אנחנו מבצעים את העבודה בלי קשר למה שאותם אסירים עשו. אנחנו מצליחים להפריד את עצמנו מזה עם הרבה מאוד משמעת ותמיכה של כלל הרמות בשירות בתי הסוהר".

גונדר משנה לוי מספר שישנם רבים בשירות בתי הסוהר שיש להם קשר אישי לאירועי הטבח, "יש בסגל רבים מתושבי הדרום שנפגעו במתקפת הטרור, ולמרות הכול כולם מגיעים לעבודה מתוך שליחות לבצע את המשימה".

גונדר-משנה ליאור לוי, קצין אגף המבצעים של שב"ס (צילום: שירות בתי הסוהר)
גונדר-משנה ליאור לוי, קצין אגף המבצעים של מחוז המרכז בשירות בתי הסוהר | צילום: שירות בתי הסוהר

כשאני שואל את גונדר משנה לוי, האם היו סוהרים שסירבו לעבוד באגף שבו מוחזקים אנשי הנוח'בה, הוא אומר מיד "לא". "אין דבר כזה, כולם מגיעים ונותנים את הכול - אנחנו במלחמה - באים לבצע את המשימה".

תא של אסירים ביטחוניים בשב"ס, נוח'בה (צילום: שירות בתי הסוהר)
מאז תחילת הלחימה נקלטו בשב"ס 2,600 אסירים ביטחוניים | צילום: שירות בתי הסוהר

כלל האגפים הביטחוניים נמצאים במצב "נעול"

מאז השבת השחורה פועלים אנשי שירות בתי הסוהר במתכונת חירום מחשש לתרחישי איום שונים - מהפרות סדר, הצתות, תקיפת סוהרים ואף תקיפת בתי סוהר מבחוץ, בדגש על בתי הסוהר באזור הדרום - כלא עופר - וגם בתי הסוהר בצפון הארץ. כלל האגפים הביטחוניים נמצאים במצב "נעול" - למעט שעת טיול אחת ביממה וזמן מקלחת. במסגרת החרפת הטיפול באסירים הביטחוניים מאז הטבח הוקפא, בין היתר - מוסד הדוברות, נסגרה עבורם הקנטינה, הופסק זרם החשמל לתאים והוצאו מכשירי חשמל. בנוסף, נלקחו מהתאים מכשירי הרדיו, ובוטלו ביקורי משפחות וביקורי עורכי דין.

אסיר חמאס שהשתתף בטבח בכלא הישראלי  (צילום: שירות בתי הסוהר)
אסיר חמאס שהשתתף בטבח בכלא הישראלי | צילום: שירות בתי הסוהר

"הצמצום בתנאי המחיה של האסירים הביטחוניים לאחר הטבח נועד לשמור על ביטחון בתי הסוהר וסגל הסוהרים, וכמובן גם ביטחון המדינה. הכוונה לסיכול והכוונת פח"ע מבין כותלי בתי הסוהר כלפי חוץ", אומר גונדר-משנה לוי. "משימה נוספת היא הניסיון לבודד את האסירים מ'רעשי הרקע' בחוץ כדי שלא יתחילו לבצע אירועים שליליים בתוך בתי הסוהר".

אסירי חמאס שהשתתפו בטבח בכלא הישראלי  (צילום: שירות בתי הסוהר)
"מה שהיה הוא לא מה שיהיה". אסירים ביטחוניים בכלא הישראלי | צילום: שירות בתי הסוהר

בבתי הכלא הביטחוניים שורר שקט מתוח

"מה שהיה בבית הכלא הביטחוניים הוא לא מה שיהיה", אמרה בשבוע שעבר נציבת שירות בתי הסוהר רב-גונדר קטי פרי בתדרוך לעיתונאים, ימים ספורים לאחר ששירות בתי הסוהר החל לקלוט את מחבלי הנוח'בה שהשתתפו במתקפת הפתע הרצחנית על ישראל. לדבריה, בבתי הכלא הביטחוניים שורר שקט מתוח. "האסירים יודעים מה קורה אבל לא מודעים לכל הפרטים", אמרה, "הם עסוקים ביום שאחרי ובעסקת שבויים אפשרית".

נציבת שירות בתי הסוהר רב-גונדר קטי פרי (צילום: דוברות שב"ס )
"הם עסוקים בעסקת שבויים אפשרית". נציבת שירות בתי הסוהר רב-גונדר קטי פרי | צילום: דוברות שב"ס