כשכבר חשבנו שאנחנו מכירים את כל הסכנות של מדינת ישראל, במלחמה הנוכחית הגיעו אויבים חדשים מזירה רחוקה במיוחד, החות'ים מתימן. ישראלים רבים לא ידעו מאיפה הגיע האויב החדש, ומה מטרתו וכוונותיו. עלי אל-בוח'ייתי, שהיה בצמרת ההנהגה החות'ית, מסביר בריאיון ל"חדשות סוף השבוע" הערב (שבת) מה הסיפור העומד מאחורי החות'ים מתימן.

"הייתי הדובר הרשמי של החות'ים בכנס הדיאלוג הלאומי התימני", מסביר אל-בוח'ייתי. "אחרי המהפכה שלהם על השלטון בצנעא, וביצוע פשעים והפרות חוק, פרשתי לחלוטין מהתנועה והודעתי על התפטרותי. התנועה החות'ית היא תנועה קיצונית, תנועה אידיאולוגית שמשתייכת לזרם האיסלאם הפוליטי. אני יכול אף לומר שבהתנהלות שלה כלפי אזרחי תימן בשמונה השנים האחרונות, היא הפכה מבחינתי לארגון טרור".

לדבריו של אל-בוח'ייתי, במהלך פעולתו בתנועה, הוא אף ביקר באיראן. "ביקרתי באיראן, ביקרתי בלבנון ונפגשתי עם הנהגת חיזבאללה, הייתי בסוריה וגם שם נפגשתי עם מנהיגי חיזבאללה". הוא מוסיף, "לקחו אותי לבית של ח'אמנאי והגענו בזמן התפילה, אז התפללתי מאחוריו".

עלי אל- בוחייטי
עלי אל- בוחייטי, לשעבר דובר הזרוע המדינית של התנועה החות'ית בתימן

מיהם החות'ים?

מקורם של החות'ים בצפון תימן, פלג זיידי באיסלאם השיעי. בראשית דרכם בשנות ה-80 הם פעלו כתנועה דתית-חינוכית ועם השנים הלכו והקצינו והיו לתנועת מחאה אנטי-מערבית אלימה שניסתה לתפוס את השלטון בתימן. הם הפכו לקיצונים והתחילו להרוג את הגורמים ואת המנהיגים היותר חילוניים, קצת כמו חמאס, חמאס לא הייתה אותה קבוצה איסלאמיסטית אלימה שהיא היום.

בהרבה קבוצות טרור שיעיות, אבל גם סוניות ניתן לראות שהן מתחילות ברעיון של מדינה קצת יותר מודרנית, אבל אז מיליציות איסלאמיסטיות אלימות משתלטות, ופתאום הם הופכים לעסוק באלימות ובשריעה יותר מאשר בכל דבר אחר.

ב-2015 המלחמה הפנימית גלשה אל מחוץ לגבולות תימן, כשהסעודים, שחששו מדומיננטיות שיעית במדינה השכנה, ניסו לעזור לשלטון המרכזי בצנעא. המצב בתימן נהיה יותר ויותר קשה, לצד תנאים קשים במדינה שגובלים ברעב. אז מה פתאום בוער לאחת המדינות העניות בעולם לפתוח במלחמה רחוקה עם מדינת ישראל?

"כשהייתי בתימן, לשנוא יהודים, לשנוא את הציונות ולשנוא ישראלים היה הלוגו של כלל האוכלוסייה בתימן. יש לנו שתי דתות בתימן: יש דת האיסלאם ויש 'דת פלסטין'", מספר לואי אחמד, עיתונאי שגדל בתימן.

לואי אחמד, Bulletin עיתונאי שגדל בתימן
לואי אחמד, עיתונאי שגדל בתימן

בים - וביבשה

במלחמה נכנסה לפעולה גם מערכת חץ שיירטה טיל ששוגר מתימן לכיוון ישראל. אלא שהחות'ים מצאו עוד דרך לפגוע בישראל, בים. הפעם, דיווח על כך שהם השתלטו על מכלית בבעלות אייל עופר. כוחות הצי של צבא תימן הוציאו לפועל, מבצע צבאי בים סוף, אשר מבין תוצאותיו הייתה השתלטות על ספינה ישראלית והובלתה לעבר חופי תימן. הספינה החטופה, גלקסי-לידר, עדיין בידיים חות'יות וכבר הפכה לאטרקציה תיירותית עבור התימנים.

"המתקפות הללו הן פזיזות, מסוכנות, והן מפרות את החוק הבין-לאומי", אמר שר ההגנה האמריקני, לויד אוסטין. "המסר הבין-לאומי כלפי החות'ים, הוא שעליהם לחדול מההתנהגות הבלתי-אחראית והמסוכנת הזאת", הוא הוסיף. בעקבות התוקפנות החות'ית בים האדום, ארצות הברית הכריזה על הקמת כוח רב-לאומי שיתמודד עם האיום על הספינות במצרי באב אל-מנדב. החות'ים מצידם משדרים בתגובה מסרים מאיימים לארצות הברית, לבל תעיז לתקוף בתימן.

"החות'ים אינם מפסידים דבר. ביכולתם להפציץ את ספינות הקרב האמריקניות אשר עוברות במצר באב אל-מנדב, ואמריקה לא תדע איך להגיב לכך, משום שלחות'ים אין בסיסי צבא קבועים, מדובר במיליציות מזוינות. ארצות הברית אינה מסוגלת לפגוע בהם; אם ארצות הברית תפתח במלחמה, היא תפגע באזרחים תימנים", אומר אל בוח'ייתי. הוא ממשיך, "החות'ים מתחבאים, הם לא מודיעים על מקום הימצאם. זהו ארגון שנלחם כמו כנופיות, הם מפציצים ומתקיפים ואז מתחבאים מתחת לאדמה, במנהרות".

חות'ים
חות'ים

סכנה לעולם כולו

משהו בחות'ים מפתה את הישראלים ללעוג להם ולהקל בהם ראש. "הסעודים גם כן חשבו ככה, שהחות'ים הם בדיחה - עד שהטילים של החות'ים הגיעו לריאד ולג'דה, ולחברת הנפט הסעודית עראמקו, מה שהביא להפסקת ייצור של 50 אחוז מהנפט למשך ימים או שבועות", מזהיר אל-בוח'ייתי. "ישראל וארצות הברית מתייחסות אל החות'ים כאל בדיחה, ואני הזהרתי פעמים רבות שהחות'ים הם תנועה מסוכנת, ושהאזור שבו הם שולטים הוא אזור אסטרטגי קריטי, שיחנוק את העולם בעתיד".

אל-בוח'ייתי מוסיף, "החות'ים אינם מסוכנים רק לאזרחי תימן, הם מסוכנים לאזור ולעולם כולו. העולם אינו מאמין לדברים אלה, אך כיום העולם התחיל לשלם מחיר. מחירי הסחורות עולים לא רק בישראל, אלא גם באירופה. ויש להניח שבעתיד, אם יהיו ברשות החות'ים טילים לטווח גדול יותר ובעלי יותר דיוק, הם יפגעו בישראל, הם יפגעו בתל אביב, מבחינתם אין שום הבדל בין אזרח לאיש צבא. מדובר בתנועה קיצונית שמסוכנת לכולם".

עם התמשכות המלחמה עם ערב הסעודית האיראנים נהיו מעורבים יותר ויותר בתימן, וגם כיום הם מחמשים ומספקים מודיעין לחות'ים. ועם זאת, לדברי אל-בוח'ייתי, זו תהיה טעות לראות בחות'ים רק פרוקסי איראני. כשהוא נשאל האם הדעה הישראלית נכונה והחות'ים הם אכן רק שלוחה של איראן, הוא משיב שהמחשבה הזו שגויה.

הוא מרחיב, "התוקפנות של התנועה נובעת מתוכה, מעצם הגדרתה, והיא בסך הכול נמצאת בברית עם איראן, אך אינה מקבלת ממנה הוראות. החות'ים מצויים במחלוקת דתית עם הזרם השיעי התרי-עשרי באיראן. החות'ים משתייכים לזרם הדתי הזיידי, ואינם תרי-עשריים. בעיניהם, הזרם התרי-עשרי הוא זרם שגוי שבו אמונות טפלות רבות. אך הם נמצאים בברית עם איראן בעניינים רבים, ביניהם התנגדותם לישראל".

חות'ים
חות'ים

הקשר לפלסטינים

המתקפה החות'ית על ישראל הייתה מהלך יחצ"ני מוצלח מבחינתם, והם הרוויחו מעריצים רבים בעולם הערבי. "נהיו להם אוהדים במדינות רבות באירופה, בסין, ברוסיה, בכל מקום, וזו סכנה חדשה. הפופולריות של החות'ים עלתה מאוד בעולם הערבי והאיסלאמי ואפילו במדינות מערביות מסוימות", טוען אל בוח'ייתי.

גם בתוך תימן הפופולריות שלהם עלתה לאחרונה, אך מאחר שהתימנים מודעים לפשעים של החות'ים, ולכן הפופולריות שלהם בתימן לא עלתה בהרבה. "זה נכון שהתימנים תומכים במה שהחות'ים עושים כנגד ישראל, אך הם אינם אוהדים את התנועה. הם אוהדים את פעולותיה נגד ישראל, הם רוצים שהיא תפציץ את ישראל. אך הם אינם אוהדים של התנועה משום שהם חוו על בשרם את פשעיה", מציין אל-בוח'ייתי.

"באופן דומה לכך גם הפלסטינים שמחים כשחמאס מפציץ את ישראל, אך הם אינם אוהדים את חמאס כארגון. הם רוצים לנקום בישראל". למעשה, החות'ים כמעט אינם מסכנים דבר - ומרוויחים הרבה. הם צוברים פופולריות בעולם הערבי ומבססים את התדמית שלהם כמגיני פלסטין, בניגוד למדינות ערביות כמצרים, ירדן וערב הסעודית.

אולם בסוף, זה מגיע על חשבון האזרחים. "בתימן יש אובססיה במה שקשור לכבוד, בלהיראות טוב ולייצר תדמית של מאבק לטובת האחים והאחיות", מעיד העיתונאי לואי אחמד. "כרגע יש תנועה בעולם הערבי ואנשים אומרים: 'תסתכלו על התימנים, הם הכי אמיצים, הם הכי טובים', אף על פי שתימן היא המדינה הערבית הענייה ביותר, והיא חווה את אחד מן המשברים ההומניטריים הגרועים ביותר. הם עושים את זה בשביל האינטרסים הפוליטיים שלהם והתועלת שלהם, בכך שהם מנסים ליצור תדמית שהם אנשים חזקים ששומרים על הפלסטינים".