גדי מוזס היה החטוף הראשון מתוך שישה בני משפחת כץ-מוזס-אשר, שנחטפו לעזה ב-7.10. אחרי יותר מחודשיים, הוא האחרון מקרב בני משפחתו שעדיין נשאר בשבי חמאס. בת זוגו אפרת כץ נרצחה במהלך החטיפה, דורון בתה והנכדות אביב ורז חזרו בפעימה הראשונה - וכך גם בת זוגו לשעבר מרגלית מוזס. אתמול (שלישי) פרסם הג'יהאד האיסלאמי תיעוד שבו נראה גדי לצד חטוף נוסף מקיבוץ ניר עוז, אלעד קציר, ובמשפחתו של מוזס אמרו בעקבות הסרטון כי הם שמחים על אות החיים שהתקבל אך מודאגים ממצבו.

עודד מוזס, בנו של גדי, אמר אמש בשיחה עם N12: "מצד אחד מעודד לדעת שהוא בחיים, מצד שני הוא מאוד רזה. אבא שלי הוא בן אדם מאוד שמח וחיובי. רואים בסרטון שהוא כבוי ומקריא טקסט שאמרו לו להקריא, הכניסו לו מילים לפה כמו לשאר החטופים".

גדי מוזס, שנחטף לעזה, ובת זוגו אפרת כץ ז"ל (צילום: באדיבות המשפחה)
גדי ואפרת כץ ז"ל | צילום: באדיבות המשפחה

"אנחנו רואים שהוא במצב לא טוב. הוא רזה המון וזה רק מחדד עבורנו את הדחיפות בשחרור החטופים ובמיוחד שחרור אנשים בגילו", הוסיף הבן. "אבא שלי עוד מעט בן 80, הוא נחטף בריא מהבית שלו. אנחנו לא יודעים אם הוא מוחזק עם אנשים נוספים ומה התנאים שלו".

תיעוד מרגע החטיפה של גדי הופץ בימים הראשונים לאחר המתקפה ובו רואים שני מחבלים סוחבים אותו על כתפיהם לתוך רצועת עזה. "גדי הוא איש של אנשים וב-7 באוקטובר הוא יצא לדבר עם המחבלים", מספרת אפרת, אחייניתו. "הוא ניסה להגן על בת זוגו אפרת כץ, על דורון ועל הנכדות אביב ורז. הוא חשב שהוא יצליח לנהל איתם משא ומתן ולדבר אל ליבם".

תיעוד חטיפת גדי מוזס לעזה
תיעוד חטיפת גדי מוזס לעזה

129 חטופים: הסיפורים, השמות והתמונות

החטוף הראשון בקיבוץ עוד לא חזר  

עודד מוזס, בנו של גדי, תיאר בשיחה עם N12 עוד לפני פרסום הסרטון על ידי הג'יהאד: "כששוחחנו בשביעי באוקטובר בבוקר, אבא שלי עוד חשב שמדובר בעוד אירוע רגיל של סבב לחימה. אחר כך הגיע המידע על חדירת מחבלים - ובסביבות השעה תשע וחצי הודיעו בתפוצה הפנימית של הקיבוץ שאבא נחטף".

מרגלית מוזס, שבה משבי חמאס (צילום: מטה המשפחות)
בת זוגו לשעבר של גדי, מרגלית מוזס, אחרי שובה משבי חמאס | צילום: מטה המשפחות

עדויותיהן של בנות המשפחה שחזרו מן השבי שופכות אור על מצבם של החטופים, אך בו בעת מגבירות את החשש לגבי מצבו של גדי: "דורון ומרגלית מספרות מה עבר עליהן ואנחנו מבינים שכל אחד מהחוזרים היה בתנאים שונים מבחינת תזונה ושהייה מתחת לפני הקרקע או בבתים מעל לפני הקרקע. מרגלית ודורון סיפרו שהחטופים מרגישים כל הפגזה: מתחת לקרקע המנהרות רועדות, מעל הקרקע אנשים נפצעים. האוכל הוא דל מאוד: אורז ופיתות, וככל שהזמן עובר המזון הולך ומתמעט". 

מודעה להחזרת גדי מוזס על גבי הטרקטור שלו (צילום: באדיבות המשפחה)
מודעה למען החזרת גדי מוזס על גבי הטרקטור שלו | צילום: באדיבות המשפחה
גדי מוזס שנחטף לעזה (צילום: באדיבות המשפחה)
"איש חייכן וטוב לב, אישיות כובשת" | צילום: באדיבות המשפחה

"הדאגה שלנו לאבא רק הולכת וגדלה. אחרי אירועי סוף השבוע, אנחנו מבינים שגם הפעילות הקרקעית יכולה לפגוע בחטופים", מסביר עודד. "גם בתרחיש שבו החטופים מצליחים להימלט מידי חוטפיהם, הם נקלעים לאזור לחימה ויש סכנה לטרגדיות כמו מה שקרה ליותם חיים, סאמר אל-טלאלקה ואלון שמריז ז"ל".

גדי מוזס (צילום: באדיבות המשפחה)
"עזר לעשרות אלפי אנשים לצאת ממעגל העוני" | צילום: באדיבות המשפחה
גדי מוזס בביקורו באפריקה (צילום: באדיבות המשפחה)
גדי מוזס בביקור באפריקה | צילום: באדיבות המשפחה

למרות חזרתם של יתר בני המשפחה, יחד עם חטופים נוספים, אף אחד מהם לא ראה את גדי ולא ידע לספק למשפחה מידע עדכני על מצבו - עד לסרטון שפרסם הג'יהאד. "לצערנו הרב גם לאחר חזרתם של חלק מהחטופים לישראל, לא קיבלנו אות חיים ממנו או מידע חדש", מציין עודד. "אבא שלי לא צעיר, יש לו מחלות רקע והוא זקוק לתרופות שלו. אני לא יודע באיזה תנאים פיזיים ומנטליים הוא נמצא. חטופים שחזרו מעידים על התעללויות נפשיות ופיזיות. בן אדם בגילו בלי תזונה ובלי התרופות שלו - אנחנו חוששים מאוד למצבו". 

גדי מוזס בעבודתו (צילום: באדיבות המשפחה)
"לא צעיר, יש לו מחלות רקע והוא זקוק לתרופות שלו" | צילום: באדיבות המשפחה

בני המשפחה שותפים למאבק המשפחות בדרישה לקדם עסקה להחזרת כל החטופים משבי חמאס. "מה שקרה בסוף השבוע מחזק את ההבנה ששחרור חטופים יקרה רק בצורה דיפלומטית", טוען עודד, בנו של גדי. "אנחנו מוטרדים לשמוע את האמירות של חברי הקבינט שחושבים שהפתרון יובא רק בכוח הזרוע. ליבנו עם משפחות החללים ואנחנו מחזקים את החיילים שמסכנים את חייהם למעננו, ומצד שני חובתה של המדינה להציע מתווה ולהניח הצעות על השולחן. לתת לנו תקווה שהאהובים שלנו שנחטפו מהבית שלהם - יחזרו בחיים". 

חזרתם של חלק מבני המשפחה הפיחה תקווה שגם גדי יחזור בחיים מן השבי: "התקווה והשמחה שראיתי בעיניים של הילדים שלי, כשסבתא שלהם חזרה, היא זו שיכולה לרפא אותנו מההפקרות האיומה שהייתה פה והביזיון שהיה פה בשביעי באוקטובר - כשאלפי אזרחים הופקרו על ידי המדינה והצבא". 

גדי מוזס שנחטף לעזה בידי חמאס (צילום: באדיבות המשפחה)
"בן אדם בגילו בלי תזונה ובלי התרופות שלו - אנחנו חוששים מאוד למצבו" | צילום: באדיבות המשפחה

גדי מוזס, בן 79, הוא ממקימי קיבוץ ניר עוז ומוכר בקרב תושבי האזור בזכות תרומתו לגידולי השדה: "גדי הוא אגרונום שעזר לעשרות אלפי אנשים לצאת ממעגל העוני. הוא הסתובב המון בעולם ולימד אוכלוסיות איך להתאים גידולי שדה לאופי הקרקע, כדי לחלץ קהילות ממשבר כלכלי בעזרת החקלאות. הוא דמות מרכזית בגידולי השדה של הקיבוץ וחינך דורות של חקלאים. גדי איש חייכן וטוב לב, אישיות כובשת והראשון לחבק ולעזור לכל אחד", מתארים בני משפחתו.