מערכת ההגנה לשיגורים בטווח הארוך – בפעולה: מערכת ה"חץ" תועדה בזמן שיגור לעבר מטרה  בדרום הארץ. הבוקר (שני) הותר לפרסום התיעוד מהשיגור של אחד ממיירטי ה"חץ" – ואת הדרך של המיירט לעבר המטרה.

השידור תועד במצלמות מנהלת "חומה" במנהל לפיתוח אמצעי לחימה (מפא"ת) במשרד הביטחון. על פי הודעת המשרד, מדובר ב"שיגור מבצעי מדרום הארץ, שביצעו לוחמי ההגנה האווירית של חיל האוויר".  

במשרד הביטחון לא ציינו באיזה יירוט מדובר. ביום חמישי האחרון בוצע היירוט הגבוה והרחוק ביותר אי-פעם של מטרה מסוג טיל בליסטי מבצעי לכיוון מדינת ישראל, במרחק של מעל 100 ק"מ מאילת:  הטיל, ששוגר בידי החות'ים בתימן והיה מתוצרת איראן, הופל בידי מערכת ה"חץ" בגובה רב מחוץ לאטמוספירה.

מערכת ״חץ 3״ בפעולה (צילום: דובר צה"ל)
מערכת "חץ 3" בפעולה, ארכיון | צילום: דובר צה"ל

ה"חץ" היא למעשה שתי מערכות – "חץ" 2 ו"חץ" 3 - שפותחו על ידי מפעל מל"ם (מערכות לחימה משולבות) של התעשייה האווירית. ה"חץ" נועד ליירוט טילים בליסטים בין-יבשתיים, על ידי שיגור שני מיירטים בו-זמנית לעבר המטרה, והפך למבצעי בשנת 2000.

איום משלוש חזיתות: ארסנל הטילים של חמאס, חיזבאללה והחות'ים - ומערכות ההגנה שנועדו ליירט אותם

מערכת "חץ" 3 מורכבת ממכ"ם בעל יכולות זיהוי גבוהות מאוד ועיקרון הפעולה שלה מבוסס על פגיעה ישירה בטיל והשמדתו על ידי אנרגיה מבלי להזדקק לחומר נפץ, להבדיל מ"חץ" 2, שמשמיד את טיל המטרה באמצעות מטען. במלחמה הנוכחית יירטה מערכת "חץ" 2 מעל ים סוף טיל בליסטי ששיגרו החות'ים מתימן לעבר אילת.

טיל חץ 3 בניסוי לילי, ארכיון (צילום: IAI via Getty Images)
טיל חץ 3 בניסוי לילי | צילום: IAI via Getty Images

מערכת ה"חץ" יכולה ליירט טילים בליסטיים בעלי ראשי נפץ גרעיניים מחוץ לאטמוספירה, כשעלות יירוט בודד שלה הוא 1.5 מיליון דולר. טווח היירוט הוא בין 300 ל-2,000 קילומטר. לאחרונה נחתם חוזה ענק בין גרמניה לישראל למכירת מערכת "חץ" 3 בסכום של 14 מיליארד שקל.