הקבינט החברתי-כלכלי הצביע הערב (ראשון) נגד מתווה המל"ל להחזרת הפועלים הפלסטינים משטחי יהודה ושומרון לעבודה בישראל. שר הכלכלה ניר ברקת תקף בדיון את נציג המל"ל שהציג את המתווה ואמר כי "אתם חיים את 6 באוקטובר, ולא מפנימים שהשתנו סדרי עולם". גם השר גדעון סער התנגד: "קשה להילחם בבירוקרטיה ולהביא פועלים אחרים, אז אתם רוצים להכניס את הפלסטינים". מאוחר יותר, ידון בנושא גם הקבינט המדיני-ביטחוני.

נציג המטה לביטחון לאומי הציג בדיון את הצעת המל"ל שבה תומך ראש הממשלה בנימין נתניהו להחזרת פועלים פלסטינים מגיל 35 ומעלה לעבודה בישראל. שר הכלכלה ניר ברקת והשר גדעון סער, המתנגדים להכנסת הפועלים, צעקו על נציגי המל"ל ועל ראש המועצה הלאומית לכלכלה אבי שמחון.

גדעון סער (צילום: פלאש 90)
"הם בשיא השנאה ותחת הסתה פרועה". השר סער | צילום: פלאש 90

בסיום הדיון, הגישו בקבינט החברתי-כלכלי המלצה לקבינט המדיני-ביטחוני ש"לא לאשר תוספת פועלים ערבים תושבי יהודה ושומרון לתחומי הקו הירוק". בנוסף, החליטו השרים לקרוא לראש הממשלה לקיים בהקדם דיון על השוואת הסמכויות והקריטריונים לכניסת פועלים ערבים ליישובים הישראליים ביהודה ושומרון. כל השרים חברי הקבינט התנגדו להצעה, למעט שר החקלאות אבי דיכטר ושר העבודה יואב בן צור שלא השתתפו בהצבעה.

שר האוצר סמוטריץ', שעומד בראש הקבינט החברתי-כלכלי, הודה אחרי ההצבעה לחברי הקבינט. "חלק משמעותי מההפנמה של קריסת הקונספציה היא שאסור להמשיך את מה שהיה. כסף והיתרי בנייה לא קונים שקט. מי שירצח אותנו כשאין לו כסף ירצח אותנו כשיש לו כסף", מסר. "ביטחון אזרחי ישראל קודם לכל ואנו ממליצים לקבינט המדיני בטחוני שלא לאשר את הכנסת הפועלים. ניתן וצריך לקדם חלופות שיתנו מענה אחר למשק".

השר סער אמר כי "טוב שהקבינט החברתי-כלכלי אימץ את עמדתי שאין מקום להכניס אוכלוסית אויב לישראל בזמן מלחמה. מתכוון להאבק על עמדתי זו גם בקבינט הבטחוני".

הציטוטים מתוך הדיון הסוער על החזרת פועלים פלסטינים

השר ברקת: "אתם חיים את 6 באוקטובר. אתם לא מפנימים שהשתנו סדרי עולם. אנחנו לא מעוניינים להיות תלויים בפועלים הפלסטינים".

השר סער: "נדמה שהמל"ל הביא הצעה שמטרתה לגרום לנו להחזיר את הפועלים הפלסטינים. זה הזוי".

פרופ' אבי שמחון יו"ר המועצה הלאומית לכלכלה (צילום: יונתן זינדל, פלאש 90)
"חייבים להכניס פועלים למגזר הבנייה". שמחון | צילום: יונתן זינדל, פלאש 90

השר סמוטריץ': "גם באיו"ש אנו לא מוכנים להחזיר את הפועלים הפלסטינים. הדם של המתיישבים ביו"ש פחות אדום?".

השר ברקת: יש גורמים בממשלה שמעכבים הבאת פועלים ממדינות אחרות ופוגעים בכלכלה. נגמרו הימים שישראל תהיה תלויה בידיים העובדות של הפועל הפלסטיני. אנחנו חייבים לייצר חלופות.

השר סער: "הצגתם פה קריטריון של הכנסת פועלים פלסטינים נשואים מעל גיל 35, אבל שכחתם לציין כמה פיגועים עשו נשואים מעל גיל 35".

פועלים פלסטינים במעברים בדרך לעבוד בישראל (צילום: חדשות 12)
פועלים פלסטינים נכנסים לשטח ישראל. ארכיון | צילום: חדשות 12

ראש המועצה הלאומית לכלכלה אבי שמחון: "מגזר הבנייה והתשתיות מושבת. זה נזק של עשרה מיליארד שקל בחודש. לפחות במגזר הזה חייבים להכניס פועלים".

השר ברקת: "אתם רוצים להכניס את האויב לישראל? השתגעתם? לא למדתם כלום מ-7 באוקטובר".

השר סער: "קשה להילחם בבירוקרטיה ולהביא פועלים אחרים אז אתם רוצים להכניס את הפלסטינים. זה לא יאומן".

_OBJ

השר סמוטריץ': "אני מתנגד נחרצות להכנסת פועלים פלסטינים מיו"ש".

שר המדע והטכנולוגיה אופיר אקוניס: "האמירה של שמחון שאנחנו תלויים בפועלים הפלסטינים היא אמירה עצובה".

השר ברקת: "יש גורמים באוצר שמונעים הכנסה של פועלים ממדינות אחרות. כאילו מתעקשים שנהיה תלויים בפלסטינים".

השרה למשימות לאומיות אורית סטרוק למתפ"ש: "יצא לך לשמוע על המחבלים שביצעו את הפיגוע במחסום מנהרות? מאיפה הם באו?".

השר סער לנציג השב"כ: "תמכת בכניסת עזתיים. צריך ללמוד, אפשר לטעות - אבל צריך ללמוד. כמה שב"חים יש כרגע? כרגע יש עשרות אלפי שבחים בתוך מדינת ישראל. זה אירוע משילותי.  בכל העולם המערבי יש עובדים זרים בתחום הנדל"ן , אי אפשר לעשות זאת בישראל? להביא עובדים זרים בטווח קצר. במדינה מתפקדת היו צריכים לעשות זאת תוך חודשיים".

השר סער אמר כי כבר במאי 2022 התנגד להכנסת הפועלים מעזה. "הקונספציה הייתה, הכנסת הפועלים תשפר את מצב הכלכלה בעזה ותביא ליותר ביטחון. הקונספציה הזאת קרסה ב-7 באוקטובר. האוכלוסייה ביו"ש בכלל, ובימים אלה של מלחמה בפרט היא אוכלוסיית אויב. בזמן מלחמה אסור לעשות להכניס אותם. הם בשיא השנאה ותחת הסתה פרועה שהם צורכים ברשתות החברתיות ובערוצי התקשורת בערבית".

הוא ציין כי שמע את אותה העמדה ממאיר בן שבת, היועץ לביטחון לאומי לשעבר, ולפיה בזמן מלחמה - אסור לעשות זאת. "ראינו בסקרי דעת קהל שיש ביהודה ושומרון יותר תמיכה במעשי החמאס ב-7 באוקטובר מאשר שיש בקרב תושבי עזה. זאת הזדמנות לנוע למקום אחר: להביא עובדים זרים ממדינות ידידותיות עם פחות קשיים בירוקרטיים. המלחמה בשיאה. לא השתנה דבר בחודשיים האחרונים, ואני לא מאמין שיש מדינה בעולם שמכניסה לשטחה אויב להתפרנס".