משאיות של סיוע הומניטרי שמיועד לעזה, עברו אתמול (שלישי) לראשונה בידוק במעבר כרם שלום, במקביל למעבר ניצנה כחלק משדרוג היקפי הבידוק – אך ל-N12 נודע כי מאות משאיות עדיין ממתינות בגבול כדי להיכנס לרצועה, לנוכח התנהלות האו"ם שתוקע מקלות בגלגלים. הסיבה נעוצה בכך שהוא מפעיל לחץ כדי להביא לסיום המלחמה בהקדם, מבלי שזו תתארך מעבר למצופה.

ישראל במלחמה - סיקור N12

200 משאיות סיוע נכנסו לרצועה (צילום: דוברות מתפ"ש)
משאיות סיוע הומניטרי נכנסות לרצועה | צילום: דוברות מתפ"ש

בישראל שואפים להכפיל את הסיוע ההומניטרי, האו"ם מערים קשיים

בישראל שואפים להכפיל את כמות המשאיות של הסיוע ההומניטרי שנכנסות לרצועת עזה דרך מעבר רפיח שבמצרים, אך תלויים ביכולת הקליטה של הארגונים הבין-לאומיים שפועלים במרחב. התפיסה של מערכת הביטחון היא שהמאמץ ההומניטרי מסייע להחזיק את שעון החול ולתמוך במאמץ המבצעי.

על מנת לייעל את התהליך, מתכוונים לחלק את משאיות הסיוע לשני חלקים כדי להתמודד עם האתגרים הלוגיסטיים - המשאיות של האו"ם יעברו בידוק במעבר כרם שלום, בזמן שהמשאיות המצריות של הסהר האדום יעברו בידוק בניצנה. לצד זאת, במערכת הביטחון מדגישים כי לא יכנסו סחורות מישראל לעזה.

מזכ"ל האו"ם אנטוניו גוטרש (צילום: AP)
באו"ם מערימים קשיים. המזכ"ל אנטוניו גוטרש | צילום: AP

בצה"ל מזהים סימני שבירה בג'באליה, מנסים להפעיל לחץ על שג'אעיה

בינתיים, כוחות צה"ל ממשיכים לפעול במרכזי הכובד של חמאס ברצועה וכבר מזהים סימני שבירה בג'באליה שבצפון הרצועה, תוך שמעריכים כי היא כרגע הכי קרובה לכך. במקביל, נתקלים באיתותים של שבירה גם בשג'אעיה, אך עדים לכך שמדובר באגוז קשה לפיצוח. כך או כך, בצה"ל סבורים שלא ניתן להשמיד את הרעיון ההרסני שנקרא חמאס שיישאר נוכח באזורנו, בעוד שניתן לפרק את הנהגתה, את התשתיות הצבאיות ולפרז את הרצועה – ולבסוף למנוע מהמרכיבים האלו להתחבר בחזרה.

פעילות לוחמי אגוז בג'באליה (צילום: דובר צה"ל)
מזהים סימני שבירה. לוחמי אגוז פועלים בג׳באליה | צילום: דובר צה"ל

בעקבות המאמץ של צה"ל לשינוע האוכלוסייה העזתית, על פי ההערכות בישראל - נותרו בצפון הרצועה כ-100-120 אלף תושבים בלבד, כאשר היתר שוהים בדרום הרצועה ובמחנות המרכז. לפי ההערכות, כ-120 אלף מתושבי הרצועה שוהים כעת באזור ההומניטרי אל-מואסי שבדרום הרצועה, במסגרות המנגנון שהוגדר. מנגד, על פי הנתונים של אונר"א, קרוב ל-1.9 מיליון פלסטינים נעקרו מבתיהם במהלך המלחמה שמהווים כ-80% מהאוכלוסייה בעזה.

מחנה אוהלים שהקימה אונר״א באזור אל-מואצי, במערב ח'
מחנה אוהלים שהקימה אונר"א באזור אל-מואסי, במערב ח'אן יונס

שני בתי חולים שדה הוקמו, כמה נוספים כבר בתהליכים

כדי לאפשר תמיכה רפואית באוכלוסייה העזתית, הוקמו עד כה שני בתי חולים שדה ברצועה, של ירדן ושל איחוד האמירויות. בית חולים שדה אמירותי שנחשב לגדול שבהם (קיבולת של 150 מיטות), הוקם באצטדיון העירוני של רפיח בדרום הרצועה וקלט עד כה 100 מטופלים. בינתיים, בית חולים שדה מצרי נמצא בתהליכי הקמה, כאשר צפויים להקים כמה בתי חולים שדה נוספים – בהם של טורקיה ושל הצלב האדום.

אנשי היחידה לתיאום פעולות הממשלה בשטחים, בראשות האלוף רסאן עליאן, ממשיכים להוות כמנוע המרכזי מאחורי המענה ההומניטרי שניתן לרצועת עזה. הם נמצאים שם כדי לעקוב מקרוב אחר תמונת המצב האזרחית ברצועה ולאפשר הקמה של בתי חולים שדה, בתיאום עם עשרות מדינות וארגונים בין-לאומיים כדי לאפשר את אורך הנשימה.

בית חולים שדה אמירותי ברפיח
בית חולים שדה אמירותי שהוקם ברפיח

בתוך כך, ספינה צרפתית עגנה בנמל אל-עריש שבסיני והיא העניקה עד כה טיפול רפואי ל-20 פלסטינים. במקביל, עגנה גם ספינה איטלקית שצפויה להתחיל לקבל פצועים עזתים בקרוב, לאחר שתתבצע השרשרת הנדרשת - שכוללת תהליך אבחון מצד גורמי ביטחון ישראליים. בכל אחת מהן יש שני חדרי ניתוח ו-30 מיטות, מבלי שהמטופלים נדרשים להגיע לבתי החולים.

בלחץ אמריקני, ישראל הגדילה את כמות מיכליות הדלק שנכנסות לרצועת עזה לארבע, בנוסף לשתי מיכליות של גז בישול – אך התיעודים שמגיעים משם בימים האחרונים חושפות את האנרכיה ואת הביזה שהולכות וגוברות. כך למשל, אתמול פרסמו תמונות של עזתים בוזזים ציוד הומניטרי, בזמן שאנשי חמאס יורים לעברם ומנסים להרחיקם. על כן, נבנה מנגנון בקרה יחד עם האו"ם שנועד למנוע מהדלקים להגיע לידי ארגון הטרור – אלא שלא ניתן למנוע לחלוטין שהוא יגיע אליהם.