המלחמה בעזה שינתה את המציאות הביטחונית גם ביהודה ושומרון, כשבמקביל לתמרון הקרקעי ברצועה הגביר צה"ל בצורה משמעותית את הלחץ על ארגוני הטרור הפלסטיניים בשטחים. בחודשיים האחרונים פועלים יותר מ-20 גדודי מילואים בגזרה, שביצעו כבר 2,500 מעצרים - כמות השווה למה שנעשה בימי שגרה בשנה שלמה. הכוחות עושים הכול כדי שאירועי ה-7 באוקטובר לא יחזרו על עצמם בגזרה ולאחר שנים ארוכות בוצעו גם עשרות תקיפות אוויריות נגד מחבלים ויעדי טרור. המטרה המרכזית היא קודם כל פירוק "ראש הנחש" - מחנה הפליטים ג'נין.

הפעילות נגד תשתיות הטרור במחנה פליטים ג׳נין (צילום: דובר צה"ל)
"ראש הנחש". מחנה הפלטים ג'נין | צילום: דובר צה"ל

במבצע ממושך שנערך במחנה נמצאו עשרות כלי נשק, מטעני חבלה ואף מכונית תופת מוכנה שנועדה להתפוצץ בפיגוע. זאת, לצד פירי מנהרות שחלקם שימשו להחבאת אמצעי הלחימה וחלקם גם מסתור למחבלים. "אנחנו רוצים לשים לזה סוף מוקדם ולא לחכות שזה יתקדם ויתפתח", מסביר מ"פ בגדוד המילואים 420, רס"ן מרדכי.

מספר המעצרים שבוצעו ביהודה ושומרון מאז תחילת המלחמה זהה למספר המעצרים שמתבצעים בשגרה במהלך שנה שלמה. מדובר במעל 6,000 פעילויות שבהן נעצרו 2,500 חשודים. הפעם האחרונה שהיה אירוע אינטנסיבי בעוצמה כזו היה לאחר האינתיפאדה השנייה. "אנחנו בפעילות מעצרים פעמיים-שלוש בשבוע לפחות ובמקביל בפעילויות נוספות", מתאר אחד המילואימניקים.

הטיפול במחנה הפליטים ג'נין, שהפך לבירת הטרור בשומרון, הוא המטרה המרכזית. בשבוע שעבר נערך מבצע שנמשך 60 שעות, הארוך ביותר מאז "חומת מגן". עוכבו 650 חשודים, נסרקו מעבדות מטענים, הושמדו פירי מנהרות ונמצאו מאות נשקים ומטענים ואף אמצעי זיוף תעודות זהות. ההבנה בצבא היא כי מחנה הפליטים ג'נין מספק נשק ואמצעי לחימה לכלל ארגוני הטרור בגזרה ולשאר מחנות הפליטים ולכן זהו אחד מהמוקדים העיקריים בהם פועל הצבא כרגע.

עברנו בית-בית והשמדנו אמל"ח

"נכנסנו לג’נין בשעות הבוקר המוקדמות, הקפנו את המקום וכל הכוחות שלנו נכנסו פנימה לתוך מחנה הפליטים. כל פלוגה קיבלה אזור סריקה, עברנו בית-בית ואספנו והשמדנו כל מה שקשור לטרור. מצאנו כמויות רבות של אמצעי לחימה ונשקים, אם היה אפשר לפוצץ אותם במקום פוצצנו, ואם היה להם ערך מודיעיני לקחנו אותם איתנו", מספר רס"ן מרדכי.

הפעילות נגד תשתיות הטרור במחנה פליטים ג׳נין (צילום: דובר צה"ל)
הפעילות נגד תשתיות הטרור במחנה הפליטים ג'נין | צילום: דובר צה"ל

"הופתענו מכמות המטענים והאמל"ח - באחד הבתים הבחנו בתיק של 'הלו קיטי' זרוק על מדרגות ומעל המון פסולת בניין פזורה. בתוך התיק מצאנו כמה מטענים, אז החלטנו לחפור עוד באדמה ומצאנו 105 מטענים במקום שלא היית מעלה על הדעת", מדגיש הקצין. "מצאנו גם מכונית עם לוחית רישוי ישראלית מלאה במטענים שנועדה להתפוצץ בפיגוע", הוא מוסיף.

הפעילות נגד תשתיות הטרור במחנה פליטים ג׳נין (צילום: דובר צה"ל)
"הופתענו מהכמות". המטענים והאמל"ח שנתפסו במחנה הפליטים ג'נין | צילום: דובר צה"ל

את המבצע כולו ניהלו חיילי מילואים שהסתובבו רגלית, זאת בזמן שבערב המלחמה פעלו באזור זה רק יחידות מיוחדות ומסתערבים שנעו בשטח בתוך כלים בלבד. "זו מחמאה גדולה בשבילנו לבצע את הפעילויות האלה ולהרגיש שסומכים עלינו. המטרה שלנו היא להפוך את מחנה הפליטים ג'נין לעוד שכונה בג'נין", מסביר הקצין.

החזון הוא שלא יצא טרור ממחנות הפליטים ושהאזרחים שגרים שם יוכלו לחיות בצורה תקינה ככל האפשר ובזכות כמות הכוחות שמתגברים בגזרה וחופש הפעולה שגבר בעקבות המלחמה, ניתנה לצה"ל הזדמנות לרכז מאמץ ולהשמיד יעדי תשתית של חמאס בגדה.

חיפוי אווירי ובונקרים

לאחר שנים רבות, בעקבות המלחמה, מתבצעות גם עשרות תקיפות אוויריות בגזרת יהודה ושומרון, ובין היתר לראשונה אי פעם בגזרת השומרון. "כשאתה מבצע מעצר או פעילות באיו"ש ואתה יודע שיש מעליך חיפוי של כוח אווירי שמגבה אותך ונותן לך תמיכה זה מאוד משמעותי. אנחנו מרגישים כמה התקיפות האוויריות עוזרות", מספר רס"ן מרדכי.

הפעילות נגד תשתיות הטרור במחנה פליטים ג׳נין (צילום: דובר צה"ל)
מחנה הפליטים מספק אמצעי טרור לכל לכלל ארגוני הטרור בגזרה | צילום: דובר צה"ל

גם ביהודה ושומרון מדברים על פירי מנהרות, אולם בשונה מרצועת עזה, באיו"ש מדובר בבונקרים בעומק של מספר מטרים, שבהם הם מחביאים אמל"ח או מתחבאים בניגוד לרשת המנהור המסועפת שקיימת ברצועת עזה. "מדובר בהתחלה של מנהרות טקטיות שמחברות בין פירים בודדים, לא מאות ק"מ של מנהרות, אבל כן אפשר לנוע ביניהם. אנחנו רוצים לשים לזה סוף מוקדם ולא לחכות שזה יתקדם ויתפתח", מתאר המ"פ.

הפעילות נגד תשתיות הטרור במחנה פליטים ג׳נין (צילום: דובר צה"ל)
מבצע שארך 60 שעות במחנה הפליטים ג'נין. אמל"ח שנתפס | צילום: דובר צה"ל

גורם בכיר באוגדת איו"ש מספר לנו כי החששות העיקריים של הכוחות בשטח הוא שינסו לעשות פעולת חיקוי לאירועי ה-7 באוקטובר וינסו לפשוט על יישוב או מוצב, וכן קיים חשש ממפגעים בודדים. עוד הוא מוסיף כי במגמות כלליות, רואים הכוחות ירידה בטרור העממי של זריקות אבנים ובקבוקי תבערה.