ישראל נגד האו"ם: אנחנו מפרסמים הערב (חמישי) לראשונה כי במשרד החוץ גיבשו בימים האחרונים דוח מסווג שיונח בפני הקבינט, ובו המלצות איך להתמודד עם הפעילות הבעייתית של סוכנות אונר"א של האו"ם ברצועת עזה. אנשיה אף הביעו תמיכה בחמאס ובטבח ה-7 באוקטובר, ומעבירים באופן קבוע משאבים לארגון הטרור.

חלק מהחטופים שחזרו מהשבי סיפרו שהם הוסתרו בבתים של עובדי סוכנות אונר"א. בישראל הצטברו ראיות שאונר"א מעבירה חלק מהסיוע שלה ישירות לחמאס, ואפילו לפרויקט המנהור של הארגון. עשרות מורים של הארגון הביעו תמיכה בטבח ה-7 באוקטובר. בעקבות כל אלה, בישראל החליטו לעלות מדרגה בניסיון לטפל בסוכנות הזו של האו"ם – ולדחוק אותה מהרצועה.

 

אונר"א בעזה (צילום: רויטרס)
אונר"א בעזה | צילום: רויטרס

במשרד החוץ גובש בימים האחרונים דוח מסווג שנוגע לסוגיית ההתמודדות עם סוכנות אונר"א במהלך המלחמה – אבל בעיקר אחריה. על פי הדוח, בטווח הארוך הפעילות של אונר"א בעזה מנוגדת לאינטרס הישראלי – אך ההבנה היא שהפעילות ההומניטרית שלו בזמן הלחימה משרתת את האינטרס של ישראל, ואולי אף מאריכה את שעון החול המדיני.

ההמלצות שגובשו בדוח נכתבו בחלוקה ל-3 שלבים. בטווח הקצר – מדובר בהכנת תיק נצור על ההתנהלות הבעייתית של אונר"א בהקשר שיתוף הפעולה שלה עם חמאס. בטווח הבינוני – צמצום תחום העיסוק של אונר"א והעצמת ספקי שירותים חיוביים יותר בתחומי החינוך, הבריאות והמזון. ובטווח הארוך – העברת הסמכויות של אונר"א לידי הגורם שישלוט ברצועת עזה ביום שאחרי.

 

אבו מאזן גם נגד אונר"א (צילום: Abed Rahim Khatib / Flash90, חדשות)
אונר"א בעזה | צילום: Abed Rahim Khatib / Flash90, חדשות

בישראל מבינים שהמהלכים האלה אינם מגיעים בוואקום – יש החלטה של העצרת הכללית בנושא שמתחדשת בכל 3 שנים. האמריקנים רואים באונר"א שחקן חיובי במאמצים ההומניטריים ברצועה, ולכן ישראל רוצה לרתום את הפעלת הלחץ לדחוק אותם באיטיות ברצועה – יחד עם סוגיית היום שאחרי, שנידונה בקבינט המלחמה. הדוח יונח על שולחן הקבינט בזמן הקרוב.