היועץ לביטחון לאומי של ארצות הברית, ג'ייק סאליבן, ביקר היום (חמישי) בישראל ונפגש עם ראש הממשלה בנימין נתניהו וחברי קבינט המלחמה. בריאיון בלעדי ל"מהדורה המרכזית" הוא מדבר על "היום שאחרי" המלחמה, התוכנית לעתידה של רצועת עזה והאיומים הנוספים במרחב - מחיזבאללה בגבול הצפון ועד החות'ים בתימן.

בשבועות האחרונים התקבלו דיווחים סותרים בעניין מסגרת הזמן של המלחמה בעזה מנקודת המבט האמריקנית. לדברי סאליבן, "ישראל תמשיך לבצע את מאמציה הצבאיים כדי לפגוע בחמאס במשך זמן מה. הם ימשיכו לרדוף אחרי המנהיגים הבכירים של חמאס, סינוואר, דף ועיסא, ואנחנו לא יודעים בדיוק כמה זמן זה יימשך".

"הסוגיה האמיתית", כך לפי הבכיר האמריקני, "היא מתי ישראל תעבור מהמבצעים הצבאיים העצימים שמתנהלים היום לשלב אחר בסכסוך הזה, שהוא מדויק יותר וממוקד יותר כמו הבכירים האלה. זו השיחה שהייתה לי היום עם ראש הממשלה נתניהו ועם קבינט המלחמה. אני רק אגיד שהייתה לנו שיחה בונה מאוד לגבי השלבים האלה ועל המעבר מעצימות גבוהה לשלב אחר במלחמה".

צפו בריאיון הבלעדי עם ג'ייק סאליבן (צילום: חדשות 12, קשת)
ג'ייק סאליבן | צילום: חדשות 12, קשת

שר הביטחון יואב גלנט אמר לסאליבן בפגישתם כי על מנת לפרק ארגון שנבנה במשך שנים למטרות טרור בלבד, דרושים יותר מכמה חודשי פעילות. גם במערכת הביטחון בישראל מדברים על כך שהלחימה בעצימות הגבוהה תימשך עד סוף ינואר, ואז תתקיים נוכחות ביטחונית מסוימת בעזה, שייתכן ותימשך לכל אורך 2024.

"גלנט אמר שהלחימה נגד חמאס תימשך חודשים וכך נגד כל ארגון טרור שממשיך להיות מונהג בידי מחוללי הטבח הכי נורא בעם היהודי מאז השואה", ציין סאליבן, "ייקח זמן עד שימצאו את המנהיגים האלה ויטפלו בהם, וזה יכול לקחת חודשים, זה ברור. הסוגיה היא מתי יתרחש המעבר לשלב אחר במערכה, שייראה אחרת ושתהיה לו השפעה אחרת על האוכלוסייה האזרחית של עזה. הייתה לנו שיחה רצינית ומפורטת על המעבר הזה שאת פרטיה אני לא יכול לחשוף בציבור".

פרט להכרת התודה על תמיכתו של ממשל ביידן, קיימת דאגה שבשלב מסוים ארצות הברית תלחץ על הבלמים. אתה אומר שלא יהיה רגע כזה?

"אני לא כאן כדי להטיף או להכתיב. ישראל היא חברה ושותפה, אנחנו יושבים ומתייעצים, אנחנו מדברים כחברים. דעתנו מבוססת על שלושה גורמים: אחת, מה יעזור לסיום קיומו של חמאס כאיום צבאי או טרוריסטי על ישראל, שתיים, מה יבטיח שהאוכלוסייה האזרחית בעזה - שאין לה קשר עם חמאס - נתמכת ומוגנת? ושלוש, איך נמקם את ישראל וארצות הברית בעמדה החזקה ביותר שאפשר כך שיוכלו להתמודד עם כלל האיומים באזור הזה".

פעילות כוחות צה"ל בעזה (צילום: דובר צה"ל)
כוחות צה"ל בעזה | צילום: דובר צה"ל

135 חטופים ישראלים עדיין מוחזקים בשבי חמאס, כבר 69 ימים. סאליבן הבהיר כי המאמץ לשחרורם נמצא בראש סדר העדיפויות של הממשל האמריקני: "עמלתי רבות יחד עם הנשיא, ראש ה-CIA ברנס, הקטארים, המצרים וגם עם בכירים ישראלים, כדי להבטיח את שחרורם של יותר מ-100 חטופים ולנסות לראות איך לקדם פעימה נוספת. לצערי, אין חדשות בפי היום כי עדיין אין מתווה, אבל אנחנו נחושים".

נראה שישנה מחלוקת בעניין עתידה של עזה. ביידן מדבר על הקמת רשות פלסטינית מחודשת, ונתניהו מבהיר שהוא לא יחזור על הטעות הזאת ויחזיר את הרשות הפלסטינית לעזה.

"מן הסתם, אני לא יכול לדבר בשמו של ראש הממשלה. אני כן יכול להסביר בשמו של הנשיא ביידן את עמדתנו בנושא הזה. כמו שאנחנו רואים את זה, בסופו של דבר, שלטון על הגדה ועל עזה צריך להיות מאוחד. זה דורש מגעים שאנחנו מקיימים עם הפלסטינים וגם עם הישראלים".

מה זה אומר בדיוק?

"זו שאלה טובה, זה משהו שדורש דיונים והתייעצויות אינטנסיביות עם הפלסטינים קודם כל, וגם עם הממשלה הישראלית. אבל זה ידרוש רפורמה, שינוי גישה מצד הפלסטינים בנוגע לריבונות, זה ידרוש שיתוף פעולה מצד מדינות אחרות באזור כדי שיתרמו אמצעים כלכליים וצורות אחרות של עזרה".

הממשלה הישראלית מסכימה לדון בעתיד כזה?

"הם מוכנים בהחלט לדבר איתנו וקיימנו כמה שיחות בעניין - איך שלטון וממשל אזרחי אמורים להיראות, וגם דנו בשאלת הביטחון ובשאלת השיקום. בלב השאלות האלה חייבת להימצא גם השאיפה של העם הפלסטיני בעצמו, אבל זה חייב לכלול גם את צורכי הביטחון של ישראל".

ביידן אמר על נתניהו באירוע קמפיין: "הוא חבר טוב, אך אני חושב שעליו להשתנות. הממשלה הזאת מקשה עליו מאוד לפעול". הנשיא סבור שישראל צריכה להחליף את הממשלה?

"הנשיא הסביר לתומכיו את הכיוון הכללי שאליו, לדעתו, יתפתחו הדברים בישראל. הוא ייתן לישראלים להחליט עבור עצמם איך הממשלה שלהם תיראה ואיך הבחירות שלהם ייראו".

נתניהו עם היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב ג'ייק סאליב (צילום: עמוס בן גרשום, לע"מ)
סאליבן עם נתניהו בביקורו בארץ | צילום: עמוס בן גרשום, לע"מ

עוד באותו מעמד, ביידן מתח ביקורת על ההפצצות "חסרות האבחנה" של ישראל בעזה, אשר לדבריו עלולות להוביל לאובדן התמיכה הבין-לאומית במלחמה נגד חמאס. סאליבן ניסה להסביר את דבריו של הנשיא: "הוא אמר שכוונתה של ישראל היא לנהל את המערכה הזאת בצורה שתבדיל בין פלסטינים חפים מפשע לבין חמאס. מה שהוא היה רוצה לראות כשהמערכה הזו תתקדם זה שתוצאות מערכת ההפצצות ומערכת הפעולות הקרקעיות יהיו תואמות לכוונות האלו. זה מה שנמשיך לעודד את ממשלת ישראל לעשות".

האם תוכל להרגיע ישראלים בכך שהסיוע האמריקני לישראל יימשך לאורך המלחמה כולה?

"ממש היום, בזמן שהייתי בפגישות שלי כאן, בדקתי מה קורה בוושינגטון לגבי סטטוס הבקשה לתוספת התקציב שביקש הנשיא - סיוע בסך 14 מיליארד דולר לישראל כדי שיהיו לה הכלים הנחוצים להגן על עצמה ולרדוף אחרי הטרוריסטים שתקפו אותה בצורה אכזרית כל כך ב-7 באוקטובר. אנחנו נמשיך לתמוך בישראל ובמערכה נגד חמאס".

65 אלף ישראלים פונו מבתיהם בצפון והרמטכ"ל הרצי הלוי שיתף אותך שהמצב לא יוכל לחזור ל-6 באוקטובר. מה צריך לקרות בגבול הצפון? קיים סיכוי לפתרון דיפלומטי או שפעולה צבאית היא הכרחית?

"אנחנו מאמינים שניתן להימנע מפעולה צבאית ושהיא אינה הכרחית כדי להביא לתוצאה שתיצור ביטחון שאזרחי ישראל צריכים לחוש כדי לחזור לבתים שלהם בצפון. אנחנו חושבים שמשא ומתן יכול להביא לכך שהם ירגישו בטוחים לחזור לבית מבלי לחשוש שהם יהיו פגיעים ומאוימים".

יירוטים בשמי הצפון
יירוטים בשמי הצפון

אם ישראל תציין שהיא צריכה לפתור את הקונפליקט בדרך צבאית, תעצרו בעדה?

"אני חושב שזו שאלה היפותטית. מה שאנחנו אומרים היום לישראל - 'בואו נמצה את האפשרויות שלנו ונעבור את התהליכים הדיפלומטיים. אנחנו מאמינים שיש פתרון במשא ומתן לאתגר הזה, ואנחנו לוקחים את האתגר הזה ברצינות רבה".

על החות'ים בתימן, שמאיימים על ספינות ישראליות ולמעשה יורים על כל סירה עם זיקה כלשהי לישראל, אמר סאליבן: "מה שהחות'ים עושים הוא איום לא רק על ישראל, אלא על הקהילה הבין-לאומית כולה. זה איום על חופש השיט ועל עורק תחבורה חיוני במסחר העולמי. ארצות הברית יוצרת ברית של מדינות כדי להגן על חופש השיט וכדי להרתיע ולמנוע התקפות נוספות על חופש השיט".

עוד הוסיף היועץ לביטחון לאומי בבית הלבן כי "נעבוד צמוד לישראלים ומדינות רבות נוספות שמעוניינות בכך - לא רק מהאזור, אלא מהעולם כולו. שר ההגנה לויד אוסטין יגיע לאזור בימים הקרובים וחלק מהביקור שלו יוקדש לנושא החרפת התגובה על מעשיהם של החות'ים. אנחנו מדברים עליהם, אך מי עומד מאחוריהם ומצייד אותם בנשק? איראן. אנחנו מאמינים שהקהילה הבין-לאומית, כולל מדינות שיש להן קשרים קרובים עם איראן, יש להם אחריות לפנות אליה ולומר - אתם אחראים על האיום הזה וזו אחריותכם להסיר אותו".