רגע היסטורי: שלשום (חמישי) בוצע היירוט הגבוה והרחוק ביותר אי-פעם של מטרה מסוג טיל בליסטי מבצעי לכיוון מדינת ישראל, במרחק של מעל 100 ק"מ מאילת. הטיל, ששוגר בידי החות'ים בתימן, הוא מתוצרת איראן. "זהו יירוט מוצלח של טיל בליסטי מסוכן שמכיל כמויות גדולות של חומר נפץ ויכול להסב הרבה מאוד נזק למדינת ישראל", מסביר מפקד הגדוד שמפעיל את "חץ", סא"ל א'. לדברי המג"ד, "אנחנו מתמודדים עם טילים בליסטיים ארוכי טווח מכל הכיוונים, גם קונבנציונליים (מוסכמיים) וגם בלתי קונבנציונליים".

המג"ד מפרט על ההצלחה הבלתי נתפסת: "מערכת נשק חץ יודעת להתמודד עם איומים בליסטיים ארוכי טווח מ-360 מעלות - כלומר מכל מקום שיגיע, ואף יודעת להתמודד עם מטחים גדולים גם מכמה זירות במקביל. מדובר בתחושות גאווה והתרגשות אדירות. זהו אירוע היסטורי שמוכיח יכולת חשובה ואסטרטגית - כל מי שחושב לנסות לאתגר אותנו באמצעות איומים מהאוויר או מהקרקע, ייכשל. צה"ל מוכן וכשיר לכך".

סאל א׳, מג״ד חץ (צילום: דובר צה"ל)
מפקד גדוד חץ, סא"ל א' | צילום: דובר צה"ל

מיירט "חץ 3" נכנס לשימוש מבצעי כבר בשנת 2017, אולם ביום חמישי האחרון הייתה זו הפעם הראשונה שבה עמד במבחן המציאות ונדרש להוכיח את היכולות שלו לא רק בניסויים. מדובר במערכת הגנה אווירית מתקדמת מסוגה בעולם ליירוט טילים בליסטיים בחלל, מחוץ לאטמוספרה. בזכות יכולות ארוכות טווח היא מסוגלת ליירט עשרות רבות של מטרות ממספר זירות בו-זמנית.

המפעילים בכוננות (צילום: דובר צה"ל)
מפעילי המערכת בכוננות | צילום: דובר צה"ל

"אנו יודעים מהר מאוד מרגע השיגור על האירוע - ובזכות כך אנחנו מסוגלים לתת התראה לתושבים בעורף להיכנס למרחב מוגן. מהרגע שהיה איכון במערכות שלנו, ההחלטה על היירוט התקבלה במהירות. בדקות הספורות לפני הפגיעה בטיל הבליסטי, המפעילים היו בדממה מוחלטת - עד לרגע שבו הכתה בהם תחושת ההקלה כשהיירוט הסתיים בהצלחה", משחזר המג"ד.

יירוט מבצעי ראשון למערכת חץ 3 (צילום: דובר צה"ל)
יירוט מבצעי ראשון למערכת "חץ 3" | צילום: דובר צה"ל

המיירט של "חץ 3" הוא הגרסה המתקדמת של "חץ 2" והוא מסוגל להגיע לגבהים רחוקים הרבה יותר ממנו. המיירט משוגר תוך שניות לגובה בלתי נתפס מעל האטמוספרה במהירות אדירה - וההחלטה האם ליירט ובאמצעות איזה כלי נשק חייבת לקרות במהירות, כדי לא לפספס את ההזדמנות: "תוך שניות ספורות מתקבלת ההתרעה, מחליטים המפעילים איזו מערכת נשק היא הנכונה ליירוט, בהתאם לסוג הטיל והמיקום המשוער לנחיתה, תוך חישוב האם המטרה מיועדת ליפול במדינת ישראל או לא.

מערך ההגנה האווירית מחולק לגדודים, כאשר בכל גדוד הלוחמים מקצועיים ומומחים בעבודה עם אחת ממערכות הנשק - כיפת ברזל, קלע דוד וחץ. גדוד 136 הוא הגדוד היחיד שמוכשר על מערכת "חץ". סא"ל א' שמפקד על הגדוד אמנם נמצא בתפקידו רק שלושה חודשים, אבל את הרגעים בו הם צפו ביירוט המוצלח, הוא לא ישכח לעולם: "זכינו לשגר אתמול את המיירט 'חץ 3', המיירט הטוב ביותר שקיים למדינת ישראל. זו התרגשות עצומה מההבנה של הפלא הטכנולוגי שבידיים שלנו. גאווה שהצלחנו להגן על הבית שלנו. כל מי שחושב לנסות לאתגר אותנו באמצעות איומים מהאוויר שיחשוב בשנית".

התעשייה האווירית בירכה על היירוט הראשון של "חץ 3". מנכ"ל התעשייה האווירית, בועז לוי, מסר: "מדובר ביירוט היסטורי, המדגיש באופן אסטרטגי את המענה הרב-שכבתי של מדינת ישראל מול איומים בליסטיים ארוכי טווח. מערכת החץ היא מרכיב ההגנה העיקרי של מערך ההגנה הרב-שכבתית המופעלת בידי חיל האוויר כנגד טילים בליסטיים, והיא מוכיחה שוב כי למדינת ישראל יש את הטכנולוגיות המאפשרות פגיעה של כדור בכדור, גבוה בחלל, ובעיקר את האנשים שמאחורי המערכות - אלה שחלמו, יזמו, תכננו ובנו את המערכות ואלה שמפעילים אותן".

לוי הוסיף כי "היירוט המבצעי הראשון באמצעות מערכת חץ 3, שיירטה טיל קרקע קרקע ארוך טווח ששוגר לכיוון אילת הרחק מגבולות ישראל, יחד עם סדרת היירוטים מהימים האחרונים באמצעות מערכת חץ 2, מדגישים את היכולת שפותחה על ידי התעשייה האווירית לישראל בהובלת משרד הביטחון והסוכנות להגנה מטילים בארה"ב".