מפקדי חמאס, פירי מנהרות ומשגרי רקטות הם רק חלק ממאות המטרות שתקפו הכטמ"מים של טייסת 166 - טייסת "ציפורי האש" - במהלך המלחמה. הכטמ"ם הוא כלי טיס מוטס מרחוק, והוא יכול לפגוע במטרות רבות ברמת דיוק גבוהה. חיל האוויר מפעיל בעזה שלושה סוגי כטמ"מים תוקפים: "כוכב", "שובל" ו"זיק", כשטייסת 166 אחראית על הפעלת ה"כוכב". עם פרוץ המלחמה ב-7 באוקטובר הייתה למפעילי הכטמ"ם בבסיס פלמחים מטרה אחת ברורה: לא להותיר אף מחבל בשטחנו בחיים ולנטרל ניסיונות בריחה של מחבלים בחזרה לרצועה.

סרן נ', סגנית מפקד הטייסת, מספרת על המורכבות בשבוע הראשון של המלחמה והמוטיבציה להחזיר את המצב לקדמותו: "לא תקפנו בשטחינו עשרות שנים, כי היכולת להבדיל מי כוחותינו ומי אויב מהשמיים הייתה נמוכה יותר מאשר מהקרקע. זה גם היה קשה עוד יותר במתקפת ה-7 באוקטובר כי מחבלים רבים היו מחופשים לכוחות צה"ל. ובכל זאת, בזכות השיטות המתקדמות שלנו להבדיל ולדעת מי כוחותינו ומי לא - תקפנו רק מחבלים. תקפנו גם את מי שניסו לנוע חזרה לרצועה כי נבהלו. כל תנועה של מחבל שזוהתה - הביאה לתקיפה".

כטמ״ם "כוכב", טייסת 166 (צילום: דובר צה"ל)
"כל תנועה של מחבל שזוהתה - הביאה לתקיפה". כטמ"ם "כוכב", טייסת 166 | צילום: דובר צה"ל

לאחר טיהור השטח ממחבלים, החלה הטייסת להפוך את שטח רצועת עזה לכזה שיהיה בטוח וקל יותר לתמרן בו, והיא תקפה בהיקף חסר תקדים פעילי טרור, תשתיות, משגרי רקטות ופירי מנהרות. הדרישה מהטייסת הייתה חד משמעית - לשטח את הרצועה, כדי להפוך את התקדמות החי"ר, הטנקים וההנדסה לחלקה יותר ולמנוע אפשרות של מחבלים שיארבו במקומות מסתור. במקביל, הטייסת פגעה בבכירים ואף אספה מידע מודיעיני ששימש להמשך.

"עזה נראתה כמו עיר רפאים אחרי השבוע שבו תקפנו ללא הפסקה", מסבירה סרן נ'. "כמות התקיפות הייתה מטורפת, אך גם כמובן מחושבת על פי מידע מודיעיני של שבויים ונעדרים".

כטמ"ם "שובל" (צילום: דובר צה"ל)
"נותן נקודת מבט מלמעלה - ובמקרה הצורך תוקף בשניות", כטמ"ם "שובל" | צילום: דובר צה"ל

המ"פ או המג"ד יכולים לבקש סיוע ממפעיל הכטמ"ם

ברגע שבו החל התמרון הקרקעי, המשימה העצמאית הפכה לשיתוף פעולה הדוק: המ"פ או המג"ד יכולים ליצור קשר בכל רגע נתון עם מפעיל הכטמ"ם, ולבקש סיוע בתקיפה המתבצעת תוך שניות . לדברי סגנית מפקד הטייסת, מפעיל הכטמ"ם יכול לספק גם מידע קריטי וסיוע בתור נקודת מבט אווירית ועליונה: "המ"פ יכול להגיד שהוא מזהה דמות החשודה כמחבל בחלון, אבל לא בטוח אם מדובר במחבל או לא. הכטמ"ם נותן נקודת מבט קרובה יותר מלמעלה, מאמת את המידע, ובמקרה הצורך גם תוקף במהירות".

כטמ"ם "זיק" (צילום: דובר צה"ל)
פגיעה מדויקת בשורת יעדי טרור, כטמ"ם "זיק" | צילום: דובר צה"ל

בתמרון קרקעי כוחותינו קרובים מאוד למחבלים, אך בזכות המצלמה שמשדרת ברזולוציה גבוהה מאוד והחימוש המאפשר פגיעה מדויקת, ביכולת הכטמ"ם לפגוע במחבל או בתשתית טרור בזמן אמת, מבלי לפגוע בכוחותינו גם אם הם קרובים מאוד.

"איכות המצלמות מאפשרת לראות האם לאדם שהולך יש מזרן על תיק הגב ומדובר בחייל או לא. בלילה יש מצלמות המשדרות על פי חום וקור כדי לראות ולזהות כל תנועה חשודה, אפילו הכי קטנה, ובעת הצורך לתקוף" מפרטת סרן נ'.

טייסת 166 (צילום: דובר צה"ל)
מכונה טייסת "ציפורי האש". טייסת 166 | צילום: דובר צה"ל

ממלאים שלל משימות: איסוף מידע מודיעיני, תצפיות ותקיפה

הכטמ"מים נמצאים בכל רגע באוויר ומשמשים לשלל משימות - איסוף מידע מודיעיני, תצפיות ותקיפה, גם כאשר המפעיל, שמטיס אותם מתחלף. הם נמצאים בכלל גזרות הארץ: החל בעזה בדרום, דרך יהודה ושומרון במרכז וכלה בגבול לבנון בצפון. באחת הטיסות נ' אף ליוותה וחיפתה מלמעלה על אחיה סגן י', המשרת בתור מפק"ץ במילואים ביחידת אגוז.

סרן נ׳, סגנית מפקד טייסת 166 (צילום: חדשות 12)
"הורדתי 30 מטרות אחת אחרי השנייה". סרן נ׳, סגנית מפקד טייסת 166 | צילום: חדשות 12

"אי אפשר לפרט רבות על התקיפות של כל כטמ"ם, אבל זה שיש 24/7 בשמיים עשרות מטוסים בו-זמנית זה אופציה מטורפת, סדר גודל שלא היה כמותו. הקרקע רעדה מכמות התקיפות שלנו. כשהמלחמה החלה, כולם הגיעו מהחיילים ועד אחרון המילואימניקים, אנשים התייצבו מבלי שאמרתי להם להגיע. המשמעות ברורה לכולם ונמשיך להגן 24/7 למען מדינת ישראל", מסכמת הקצינה.