סוף השבוע הקשה שבמהלכו נפלו 13 לוחמים בקרבות ברצועה מעיד על עוצמת הלחימה ועל הקרבות הקשים שמתנהלים. מחבלי חמאס אמנם כמעט לא "חותרים למגע" ולא נלחמים פנים אל פנים עם הכוחות, אבל היכולת שלהם לזנב בצה"ל, לצאת מפירים גם באזורים שנכבשו ולירות טילי נ"ט או RPG מצליחה להביא לאבידות של כוחותינו. חמאס למעשה מנצל את היתרונות שלו בלוחמת גרילה, באזור שהוא מכיר היטב.

שמונת החיילים הנופלים (צילום: דובר צה"ל)
8 נפלו בשבת. יהי זכרם ברוך | צילום: דובר צה"ל

ואולם - גם צה"ל צריך לבצע הערכה מחדש של החלטות מסוימות. למשל - אם נכון לנסוע בהאמר באזור ממולכד ולא ברכב משוריין שיצמצם את הפגיעה אם עולים על מטען. בנוסף, לנקוט משנה זהירות גם בכניסה לבתים, אם יש ספק שהם ממולכדים. אמנם המודיעין עובד היטב ומספק מידע על הרבה מאוד מבנים שבהם עולה חשד שמולכדו, אבל יש מקומות שלגביהם לא התקבל די מידע, והמפקדים בשטח - שלהם האחריות והיכולת לקבל החלטות - צריכים להיות זהירים יותר כדי לצמצם פגיעה. 

האם עומדים ביעדים? 

מספר הנפגעים בסוף השבוע האחרון לא מעיד על כך שצה"ל מנסה להזדרז כדי להגיע להישגים ביישורת האחרונה של הלחימה העצימה. הקרבות עצמם הם עזים, והם מתמקדים במרכז ובדרום הרצועה - שם עדיין נמצאים הכוחות בתהליך השתלטות, בהבקעת קווי הגנה של האויב שנערכו לכך זמן רב קודם לכן. 

אמצעי הלחימה שאיתרו צק"ח 261 (בה"ד 1) בצפון עזה (צילום: דובר צה"ל)
אמל"ח שנתפס בצפון הרצועה | צילום: דובר צה"ל

לעומת זאת בצפון הרצועה אנחנו נמצאים במקום אחר לגמרי. ייתכן שלו היינו נכנסים לצפון ולדרום הרצועה באותו הזמן היינו במקום אחר כרגע ומתקרבים הרבה יותר ליעדים שהדרג המדיני הציב לצה"ל. העובדה שהתחלנו פעילות בדרום בשלב מאוחר של הלחימה, רק אחרי ההפוגה הראשונה, מובילה לכך שהרבה מאוד עבודה נותרה באזור, ושיש פער רציני מול מה שקורה בצפון הרצועה. 

בית לאהיא, צפון הרצועה
ההרס בבית לאהיה שבצפון הרצועה

עם זאת, ישראל מנסה למנף את המצב שאליו הגיע צה"ל בצפון הרצועה ולהפוך את האזור למודל. המטרה היא להקים יחד עם גופים בין לאומיים גוף בצפון הרצועה שיורכב גם ממקומיים. אותו גוף יהיה אחראי על חלוקת הסיוע ההומניטרי ברצועה, ובהתחשב בתמונות של הכאוס מהדרום ושל אובדן השליטה - לגוף הזה למעשה יהיה כוח רב. 

המודל הזה יתאפשר הודות לכך שצה"ל השתלט כמעט לחלוטין על האזור, ושחמאס דה פקטו לא נמצא שם. אותו גוף שיהיה אחראי על חלוקת הסיוע ההומניטרי עשוי להיות זה שיקח את המושכות בכלל הרצועה בהמשך. 

חטיבה 7 נלחמת בחאן יונס (צילום: דובר צה"ל)
קרבות בחאן יונס | צילום: דובר צה"ל

באשר למיטוט היכולות של ארגון הטרור קשה לומר שאנחנו מתקרבים לכך, אבל אין ספק שצה"ל קצר הצלחות לא מעטות בכל הנוגע לכך. צריך לזכור שאנחנו ביום ה-79 למלחמה והירי הרקטי לעבר שטח ישראל כמעט שלא קיים, ודאי לא בהשוואה לימים הראשונים של המלחמה. זו כבר לא "כלכלת חימוש" אלא פגיעה משמעותית ביכולות - בין 80% ל-90% מהן נגרעו, וחמאס "רוכב על אדים" כדי להראות שהוא קיים ומסוגל. 

נתניהו אומר בשיחות סגורות שהוא מרוצה מקצב ההתקדמות של צה"ל. אבל תשובה לשאלה אם עמדנו ביעדים נוכל לספק באופן קצת יותר תקף בסוף ינואר, אז לפי ההערכות הלחימה תעבור לשלב הבא שלה.