חמאס אומנם משקיע מאמצים כדי להשתיק את הביקורת ברצועת עזה, אלא שבתקופה האחרונה נשמעים יותר קולות והתבטאויות של עזתים  שמביעים תסכול מהמצב, זועמים על השוק השחור שמתפתח ועל הסיוע ההומניטרי שנבזז בידי המחבלים. הם אוזרים אומץ וחושפים את התופעות שהולכות וצוברות תאוצה, בחסות המלחמה.

בתיעוד שהגיע היום (ראשון) ממעבר רפיח, נראים מחבלי חמאס, חמושים במקלות. מתנפלים על משאית של סיוע הומניטרי שהגיעה מאיחוד האמירויות. לפני כן נראים המוני עזתים מתנפלים על משאיות ובוזזים אותן. מקרים כאלו הפכו לנפוצים יותר ויותר בתקופה האחרונה.

"אין גבולות לבוז, המחירים עלו עשרות פעמים"

אמג'ד, תושב הרצועה, הביע את זעמו על ארגון הטרור: "אין גבולות לבוז ולזלזול מצד השולטים בעזה. הם (חמאס) מתייחסים אלינו בזוהמה יוצאת דופן, מאז תחילת התוקפנות בעזה והמחירים עלו בצורה מטורפת עשרות פעמים".

רעולי פנים מעזה משתלטים על הסיוע ההומניטרי
רעולי פנים מעזה משתלטים על הסיוע ההומניטרי

"הם שתקו מבלי להזיז אצבע, עד שהסוחרים - הצליחו למכור את סחורתם במחירים כפולים", הוא המשיך. "ואז אחרי חודשיים ואחרי שכל הסחורות אזלו, הם מתערבים בקביעת מחירון לסחורה".

"חמאס הפך את עזה לבית קברות לתושבים"

כרים, תושב אחר ברצועה, החליט לענות לדברים שהשמיע בכיר חמאס בחו"ל אוסאמה חמדאן, שלפיהם "עזה הייתה ותמשיך להיות בית קברות לפולשים ולכובשים". בתגובה על כך, הוא כתב: "נכון, היא הייתה כך. אבל אנשים כמוך הפכו אותה לבית קברות לתושביה ולרצח עם".

עזתית שזועמת על כך שמחסני אונר"א מלאים בסיוע הומניטרי שלא מחולק לתושבים, ציינה: "אני מקווה שתחלקו לאנשים קמח מהמחסנים של הסוכנות, שעובדיהם מחזיקים במונופול על רוב הסיוע. אנשים רעבים, המחירים מפחידים והמחסנים של אונר"א מכילים קמח. הסיוע שהגיע עם הפסקת האש לא הגיע לאיש. אני מקווה שתחפשו אצל בעלי המונופול ותמצאו את הסחורה למכירה במחירים שאנשים יכולים לקנות".

"לא סולחים לגנבים, לא יכול להשיג אוכל"

העיתונאי העזתי יוסף פארס סיפר: "אני נמצא בג'באליה. אנשים כאן מתים מרעב. הסתובבתי בבוקר וחיפשתי כיכר לחם אחת, אבל לא מצאתי כלום. מה שנשאר ברחובות אלו ממתקים לילדים וכמה שימורים של שעועית שמחירן עלה פי 50 (השוק השחור)".

"אלפי משפחות עזבו את בתיהם והשאירו מזון ואספקה ​​בתוך בתיהם באזורי הלחימה של מחנה הפליטים ג'באליה, ואלפים נוספים עזבו את מרכזי המקלט והתאספו במוקדים בשכונת שיח' רדואן בתנאי מחיה קשים מאוד", הוסיף יוסף. "כל בית שהופצץ הפך לבית קברות. אין שירותי בריאות, אין אמבולנסים ואין רכבי הגנה אזרחית".

רעולי פנים מעזה משתלטים על הסיוע ההומניטרי
זעם התושבים על חמאס: "הם גנבו לנו הכול, יש עליית מחירים מטורפת"

אחד מהעזתים שעזב את ביתו בצל הלחימה, שיתף כי "לא מחלקים לעקורים כלום חוץ מפירורים. ראיתי הרבה קרטונים עם ציוד שנעלמו למחרת. לא סולחים לגנבים. אני אחד האנשים שהכסף שלו נגמר, אני לא יכול לקנות לחם או להשיג אוכל בגלל המחירים הגבוהים".

תושב אחר הצטרף: "הם גנבו הכול, גם ריפודי רכב וגלגלים בחלק מהמקרים וחפצים מהבתים שפונו. שלא לדבר על כך שבעלי חנויות נאלצים למכור את הסחורה שלהם בכוח במחירים נמוכים כדי שיוכלו להיפטר ממנה. בנוסף לעשרות חנויות אספקה ​​וחנויות שנבזזו".

תעשייה משגשגת של שוק שחור

מתחת לפני השטח, התפתח בעזה שוק שחור שמנצל את המצוקה שבה שרויים התושבים ברצועה, שמשתוקקים להימלט מהקרבות. חמאס רואה בכך הזדמנות למלא את הקופה וכך מחבליו הפכו ל"סוחרי מלחמה".

פעילי חמאס (צילום: AP)
עדויות מעזה: כל אדם שמעוניין לצאת מהרצועה למצרים דרך מעבר רפיח - נדרש לשלם 5,000 דולר לחמאס | צילום: AP

על פי עדויות מעזה, כל אדם שמעוניין לצאת מהרצועה למצרים, דרך מעבר רפיח - נדרש לשלם 5,000 דולר לאנשי חמאס, רק כדי להיכנס לרשימות שיאפשרו לו להימלט למצרים. כלומר, משפחה בת ארבע נפשות שמבקשת לצאת מעזה - תאלץ להיפרד מ-20 אלף דולר, אלא שכנראה שרוב המשפחות לא יוכלו להרשות לעצמן בכלל לחשוב על האפשרות הזו.