המציאות החדשה שכפתה עלינו המלחמה מאלצת רבים ללמוד ולהסתגל לעניינים שאנחנו פחות מורגלים בהם. במקרה של דסי הרצברג מדובר בצירוף המקשים Ctrl+F שלו התוודעה לראשונה. "בחיים לא נגעתי במחשב. אף פעם", אומרת הירושלמית, שעובדת לפרנסתה בחנות בגדים. "אפילו בטלפון לימדו אותי הרבה דברים. באתי לפה והתחילו ללמד אותי מה לעשות. אני אימא לשבעה ילדים, אבל אין מחשב בבית". שניים מהילדים, אגב, שירתו בצבא. באגף התקשוב, למרבה האירוניה.

הרצברג, יחד עם שלוש נשים חרדיות נוספות, יושבת בחדר קטן בשולי חנות ענקית לפאות שיער לנשים בהר חוצבים בירושלים. על הצג גיליון אקסל ענקי שמרכז מאות פניות שהגיעו אל החמ"ל הקטן הזה והרצברג מנסה לאתר בו שם מסוים, כך גילתה את פונקציית החיפוש. את האישה שאת שמה היא מחפשת מתכוונת הרצברג לשלוח לפתח תקווה.

"קיבלתי פנייה מאישה שהיא ובעלה משרתים בקבע", מסבירה הרצברג. "עכשיו היא צריכה עזרה עם הילדים שלה. כי שניהם לא בבית ובשבוע הבא הם כבר צריכים לצאת למסגרות. היא צריכה גם עזרה עם קניות. לנו יש מתנדבות שעושות את זה, אנחנו רק התיווך", אומרת הרצברג ומצהירה שגם היום, כמו בכל הימים מתחילת השבוע תישאר כאן עד הערב.

הרבה חמ"לים מסוג זה צצו בשבועיים האחרונים ברחבי הארץ, מאז שפרצה המלחמה. אבל את "חמ"ל הפאות" או בשמו הרשמי חמ"ל "אחיות מברזל", הקימו, מנהלות ומתפעלות אך ורק נשים חרדיות והוא פועל עבור ישראליות (וגם כמה ישראלים), באשר הם. הוא משרת לאו דווקא חרדים: פצועים, משפחות שכולות, מפוני הדרום או כל אדם אחר ששגרת חייו השתבשה בצורה כלשהי.

דסי הרצברג (צילום: N12)
"בחיים לא נגעתי במחשב. אף פעם". דסי הרצברג | צילום: N12

הארגון אד הוק הזה נוצר בהדרגה בשבוע שעבר במטרה לתת מענה לצרות קטנות של החיים עצמם.עניינים פעוטים בשגרה שהשתבשו. ביום ראשון החל החמ"ל לפעול. הלוקיישן הפחות שגרתי - חנות פאות כאמור - ניתן בתרומה. החנות הענקית נפתחה רק לפני שבועיים, רגע לפני מתקפת הפתע, וכך נוצרה הזדמנות לנצל את הנכס שעדיין בשלבי התארגנות לטובת המבצע שאותו מנהלת חנה אירם.

חמ"ל נשים חרדיות בירושלים (צילום: N12)
"רוצות שזה יהיה מאורגן". "אחיות מברזל" בירושלים | צילום: N12

"אמרתי לברכי 'בואי נריץ את זה יחד'"

אירם, גם היא ירושלמית, היא אחת מתוך ארבע נשים שייסדו את החמ"ל יש מאין - לא כולן חרדיות, אבל לכולן רקע בעולם הפילנתרופיה והפעילות החברתית. "כולנו (ארבעת המייסדות) נשים מאוד פעילות, אז קיבלנו הרבה פניות מהרבה כיוונים. אחד, זה מנשים חרדיות שמבקשות 'תנו לנו מה לעשות'. וגם קיבלנו פניות לכל מני בקשות עזרה ואנחנו עשינו את החיבור. 

"דיברתי עם ברכה שגב, ואמרתי לה 'ברכי, את בחופשת לידה'. וגם אני מצאתי את עצמי בלי עבודה כי מקום העבודה שלי הפסיק לפעול בעקבות המלחמה. אז אמרתי לה, 'בואי נריץ את זה, אנחנו יכולות להרים את זה יחד'". בהמשך הצטרפו ליוזמה גם שרה טקרמן, פעילה חברתית לא-חרדית, ואפרת ברזל, אשת תקשורת חרדית.

חנה אירם ממקימות "אחיות מברזל" (צילום: N12)
"מה שמרגש זה לא הדברים הבומבסטיים", . חנה אירם, מנהלת "אחיות מברזל" | צילום: N12

"הרגשנו שאנחנו חייבים שזה יהיה יותר מתואם. כי משפחה אחת נתנה עזרה, ופתאום מגיעים אליהם משמונה ארגוני שונים ומציעים את אותה העזרה. הרצון שלנו היה שזה יהיה מאורגן", מסבירה שירה בהריר, מנהלת החמ"ל בפועל.

ואיך נראית פנייה סטנדרטית אל החמ"ל? בהריר מתארת מקרה מייצג: "אישה שבעלה במילואים ויש להם ארבעה ילדים, אחת מהם עם צרכים מיוחדים. האישה צריכה מישהי שתעזור לה לבשל ולטפל בילדים. זה לא סיפור וואו, אבל זה נוגע ללב. בתור מישהי שעובדת עם ילדים עם צרכים מיוחדים אני יודעת כמה גיוס זה דורש גם בשגרה. אנחנו מביאים לה רכזת שתהיה איתה בקשר ארוך טווח. זה לא רק שהיא תהיה איתי עכשיו בקשר ותארגן מישהי שתכין לה ארוחות, אלא תלווה אותה לאורך זמן ותוודא שהיא מקבלת מענה לבעיות שלה. זה לא ארגז שמגיע הביתה".

"זה מה שמרגש, לא הדברים הבומבסטיים", אומרת אירם."אנחנו גם רוצים אקטיבית לפנות לבתי חולים כדי שיתנו את הפרטים שלנו לאנשים. כי הפצועים והמשפחות השכולות עדיין לא נחתו במציאות. אנחנו גם יודעים לתת סיוע נפשי. ברכה שגב, שהיא אחת השותפות שלי ביוזמה הזאת, הקימה פורום של מטפלים ומטפלות חרדיים שמונה 250 פסיכולוגים, ולשם אנחנו מפנים אנשים".

החנות שבה פועל "חמ"ל הפאות" (צילום: N12)
נפתחה רק לפני שבועיים. חנות הפאות שבה פועל החמ"ל | צילום: N12

המוטו שלה הוא "אחות לאחות"

לא פחות מ-1,500 צעירים חרדים פנו לשלטונות צה"ל מאז החלה המלחמה והציעו להתגייס. כעת מנסים בצבא למצוא להם תפקידים ההולמים את כשרונם וייתכן שרבים מהם יגויסו בקרוב בהליך מקוצר, ללא טירונות. עבור מי שעוקב אחרי השינוי המתחולל בשנים האחרונות בעולם החרדי זה לא מפתיע. גם לא יוזמות ההתנדבות הנוספות שצצו בימים אלו, כמו בעולם החילוני.

"יש כל מני יוזמות הזויות, כמו התגייסות לתפילות וצום", מסביר רותם מלנקי, איש קולנוע העוסק רבות בעולם החרדי. "יום חמישי שעבר היה אמור להיות יום צום, אבל זה לא כל כך הלך. בסוכות יש את מצוות חיבוט הערבה, וערבה שנחבטה בסוכות נחשבת לסגולה. אז יש מי שהלך לאסוף ערבות חבוטות מאנשים כדי לתת לחיילים לשים בכיס כקמע. כמובן שיש את כל אלו שיותר מבינים עניין ומנסים לארגן תרומות של כסף, מזון וציוד. אלא שהאופרטוס החרדי של הגמ"חים הוא מאוד פנים מגזרי והוא גם שכונתי, או לכל היותר ברמת העיר. לקופות הצדקה בבני ברק, למשל, קוראים 'קופת העיר. זה תמיד מקומי והם לא כל כך יודעים איך לשנע דברים רחוק מדי. חוד החנית של הדבר הזה הם כמובן חב"ד. בתור חסידות שהיא תמיד קצת אאוטסיידרית לעולם החרדי. חלק מהבנים שלהם מתגייסים, והם יודעים היכן נמצאים בסיסים צבאיים".

אירם אמנם מסתייגת מהתיוג "חרדי מודרני" שאני מצמיד לה ומצהירה על עצמה כעל "לגמרי מיינסטרים חרדי". אך היא, כמו רבות מהמתנדבות, חמושה בטלפון חכם, לבושה עדכנית ועובדת לצד חילונים רבים. המוטו שלה, ושעליו היא מרבה לחזור, הוא "אחות לאחות". המטרה המוצהרת שלה היא להשתמש בפלטפורמה החדשה כמיזם קירוב לבבות בין נשים חרדיות ולא-חרדיות. היא גם מתכוונת להמשיך את הפעילות לעוד שנים רבות קדימה, גם הרבה אחרי שתסתיים המלחמה הזו.

"אני יכולה לומר שהערב יש לנו פגישת אסטרטגיה עם דמות מוכרת בעולם החרדי ואנחנו רוצים לחשוב איך אנחנו עושים את החיבורים הנכונים למה שצריך בכדי שנוכל להמשיך לאורך טווח", אומרת ירום. "אני עוד לא יודעת במה בדיוק נעסוק, אבל על זה בדיוק הפגישה הערב. כל אישה צריכה עזרה, תמיד. וזה לאו דווקא תמיכה בקטע שאני צריכה שעכשיו יבשלו לי. אלא נשים למען נשים, ליצור חברויות".

חמ"ל הפאות (צילום: N12)
"יש לנו מתנדבות, אנחנו רק התיווך". חמ"ל "אחיות מברזל" | צילום: N12

ההתארגנות הנשית בוחנת שיתוף פעולה עם "בונות אלטרנטיבה"

חלק מהמתנדבות פועלות גם במוקד ההתנדבות הגדול בירושלים "לב אחד" שמופעל, בין היתר, גם על ידי פעילי המחאה נגד ההפיכה המשפטית. אירם מנהלת שיתוף פעולה צמוד עם החמ"ל הגדול ומפנה אליו חלק מהפניות. אחד הגופים החרדיים שאליו פנו סירב לשתף איתם פעולה, בדיוק בגלל השת"פ הזה. כעת, היא מספרת, הם בוחנים - כהתארגנות נשית - שיתוף פעולה עם "בונות אלטרנטיבה", שעומדות מאחורי "מצעד השפחות" ולצורך כך כבר הלכה להתייעץ עם רב.  

תוך כדי שיחה מגיע טלפון ממשפחה שומרת שבת מאשקלון שמתארחת זמנית בירושלים מבקשת סיוע בבישול ארוחת שבת ל-19 נפשות. אירם מדגישה שזו רק פעילות צידית במערך הענף שבנתה תוך פחות משבועיים ושהגיוס אליו מבוצע רק באמצעות הווטסאפ. רוב הסיוע ניתן לנשים חילוניות. 

"אני רוצה שיבינו את הכוח, החוסן ועוצמה של נשים חרדיות", מצהירה אירם בגאון. "לאחרונה מדגישים במגזר הכללי שכופים ומכריחים נשים חרדיות ואין להן ספייס. זה פשוט מיסקונספציה בסיסית. אתם פשוט לא מכירים אותנו. נשים חרדיות הן סופרוומניות - הן מנהלות בתים וקריירות ועושות מה שהן עושות. וסליחה על מה שאני הולכת להגיד, אבל שפחות יש בכל מגזר".

באם את זקוקה שמישהי תושיט לך יד, או שאת יכולה לסייע ולתמוך - בואי הצטרפי למשפחת "אחיות מברזל". שלחי הודעת וואטסאפ למספר 052-7357672. או מלאי כאן את הטופס.

לפניות לכתב: yoghevk@n12.tv