כשני מיליון פלסטינים נמצאים כעת בדרום הרצועה, מאות אלפים מהם ברפיח - ומנסים את מזלם כדי להימלט מהקרבות. כך הלכה והתפתחה תעשייה משגשגת של שוק שחור בחסות חמאס, שרואה בכך אמצעי למלא את הכיס. במקביל נוצרה תופעה חדשה: הוקמו עשרות קמפיינים של מימון המונים ברשת כדי לממן את הבריחה מעזה.

בשבועות האחרונים נפתחו קמפיינים רבים למימון המונים, מרביתם בידי בני משפחה ששוהים מחוץ לרצועה ומעוניינים להבריח את משפחתם משם. מבדיקה שערכנו, מרבית המימון שנדרש בעבור היתרים ליציאה מעזה דרך מעבר רפיח עומד על כ-7,000 דולר לאדם. אולם עולות טענות שלפיהן המחיר הולך ועולה, ונאמד כיום בכ-9,000 דולר לאדם.

אחמד אל-אסאר, פלסטיני המתגורר בפלורידה שבארה"ב, פתח קמפיין בפלטפורמת Gofundme למימון המפונים ובו הוא מבקש 37,000 דולר לטובת פינוי חמשת בני משפחתו מרצועת עזה. "הבית שלנו נפגע לאחרונה בתקיפה ונותרנו ללא מקום בטוח ויציב לחיות בו", הוא כתב. "אימי עברה לאחרונה ניתוח לב פתוח והצורך שלה בטיפול רפואי מתמשך קריטי להחלמה".

קמפיין מימון המונים של חסין נונו
קמפיין מימון המונים של חסין נונו

לדברי אחמד, היתר למעבר הגבול עולה 7,500 דולר לאדם, והם נדרשים לגייס 37 אלף דולר לשם הוצאת חמשת בני המשפחה. הקמפיין נפתח ב-25 בדצמבר, ונכון להיום הצליח לגייס יותר מ-35 אלף דולר.

גם חסין נונו, סטודנט פלסטיני המתגורר בטנסי שבארה"ב, פתח קמפיין שבו הוא מבקש 300 אלף דולר כדי להוציא מעזה את משפחתו שכוללת יותר מ-30 אנשים - בשל "התנאים המחמירים והאיום המתמיד על חייהם".

"הבית של משפחתי נהרס והם נאלצו לעבור לדרום הרצועה רק עם בגדים", כתב. "הם סובלים מרעב, ללא מים נקיים, ללא חשמל, ללא אינטרנט, וטיפול רפואי לא מספק מאז תחילת אוקטובר". הוא הסביר כי נדרשים 7,000 דולר לאדם כדי לאפשר את יציאתם מעזה. הקמפיין נפתח בסוף חודש דצמבר, ונכון להיום הצליח לגייס יותר מ-49 אלף דולר.

מוסטפא אל-חיאק בן ה-17, שלומד בתיכון בגרמניה, פתח קמפיין מימון המונים כדי לפנות מעזה את משפחתו שכוללת 13 בני אדם, תשעה מבוגרים וארבעה ילדים. "הפינוי למצרים מוגבל מאוד ולמרבה הצער, יקר מאוד", הוא הדגיש.

תיעוד פעילות כוחות צה"ל ברצועת עזה (צילום: דובר צה"ל)
תיעוד פעילות כוחות צה"ל ברצועת עזה, ארכיון | צילום: דובר צה"ל

"עלות ההיתר למבוגרים הוא 6,500 דולר ולילדים - 4,000 דולר". הוא ציין כי יש עמלת מעבר גבול של 1,300 דולר לאדם ולכן, הם זקוקים לכ-75,800 דולר על מנת לאפשר את הימלטותם מזירת המלחמה. הקמפיין נפתח באמצע דצמבר, ונכון להיום הצליח לגייס 24,643 דולרים.

בקמפיין שנפתח בעבור מירה ואחיה, יחד עם שני חתולים, נכתב שכדי להיכנס לרשימת היוצאים מהרצועה העזתים נדרשים להיפרד מ-9,000 דולר, שכן המחיר עלה. עוד צוין כי הוצאת חיית מחמד עולה 500 דולר. הקמפיין נפתח במהלך חודש דצמבר, ועד כה גויסו כ-16 אלף דולר.

בצל המציאות המורכבת ברצועה, אנחנו עדים בתקופה האחרונה לעוד קולות של עזתים שמחליטים לאזור אומץ ולהטיח ביקורת בחמאס. עזתית שנמצאת בג'באליה שבצפון הרצועה, אמרה: "איסמאעיל הנייה, מצא לנו פתרון! הפסיקו את הירי. בבית הספר חלימה אל-סעדיה יש ערמות של מתים ושל פצועים. אני מתחננת, אימי זקנה ונכה. אין לה תרופות לסוכרת. אין כלום. ג'באליה רעבה. מדינות העולם, רחמו עלינו".

 

על פי ההערכות, נותרו כעת בצפון הרצועה כ-150-200 אלף עזתים, לעומת שני מיליון עזתים שנמצאים בדרום הרצועה. תיעוד שהתפרסם היום מצפון הרצועה מציג תצלומי אוויר לפני ואחרי ה-7 באוקטובר, שם נראים הבניינים שעמדו יציבים על תילם עד לפני כשלושה חודשים - וכעת כמעט שלא נותר מהם דבר.

תיעוד: צפון הרצועה - לפני ואחרי ה-7 באוקטובר

על פי דיווח בוול סטריט ג'ורנל, כ-70% מ-439 אלף בתים ברצועה וכ-50% מהבניינים - נפגעו באופן משמעותי או נהרסו כליל במלחמה. בנוסף, דווח כי רק 8 מתוך 36 בתי החולים והמרכזים הרפואיים ברצועה - מתפקדים כעת ומקבלים מטופלים.

קבוצת ארגוני סיוע פרסמה הערכה, שלפיה תידרש לפחות שנה לאחר המלחמה כדי לפנות את ההריסות, בנוסף ל-7-10 על מנת לבנות מחדש את הבתים שנהרסו. לדבריה, עלות השיקום נאמדת בכ-3.5 מיליארד דולר, על פי ההערכות.