אירוע רודף אירוע וחילופי אש כבדים, וחיזבאללה המשיך גם היום (שבת) לאתגר את ישראל והגביר את החיכוכים לאורך הגבול. בצל המתיחות בצפון, באינטלי טיימס נחשף כי בכיר חיזבאללה, מוחמד חיידר (המכונה אבו עלי חיידר), אחראי לקבלת אמל"ח שמסייע לארגון הטרור במלחמה. 

הבכיר שאמון על פרויקטים מסווגים של חיזבאללה 

על פי מחקר שערך רונן סולומון, שמנהל את בלוג המודיעין אינטלי טיימס, חיידר ממונה כיום על פרויקטים צבאיים מסווגים שחיזבאללה מנהל באמצעות כוח קודס האיראני, ובפרט מול חטיבה 8000 בכוח קודס. "חטיבה 8000 היא הגורם האחראי להעברת אמצעי לחימה ויועצים היישר אל נמלי התעופה בלטקיה, חלב ודמשק", מדגיש סולומון.

הפרויקטים של חטיבה 8000 מסווגים לפי ענפי משנה ובהם תחומים הקשורים לייצור חלקי טילים ומזל"טים, כמו גם פרויקטים ימיים שמנוהלים מול חיידר באמצעות התת-יחידה 8030. הפרויקטים כוללים: הכשרת קומנדו ימי, אספקת טילי חוף-ים ופיתוח כלי שיט בלתי מאוישים.

הנזק מהתקיפה המיוחסת לישראל בנמל לטקיה בסוריה (צילום: Planet Labs)
נזק מתקיפה שמיוחסת לישראל בנמל לטקיה בסוריה | צילום: Planet Labs

חיידר ניהל את התיק הסורי בחיזבאללה 

לפי אותם גורמי מודיעין, מעבר לניסיונו של חיידר כנציג המפלגה בפרלמנט הלבנוני בין השנים 2009-2005, באותה התקופה הוא הפך לאחד מאנשי הביטחון החשובים בחיזבאללה. בין היתר, הוא היה אמון על התיק הסורי בארגון הטרור ובהמשך על היביטי ביטחון והתעצמות.

באוגוסט 2019 העריכו בלבנון כי במסגרת תקיפת מערבל הדלקים בדאחיה בביירות באמצעות רחפנים, ישראל ניסתה לחסל באותו הלילה גם את מוחמד חיידר, בשל תפקידו בחיזבאללה בתוכנית דיוק הטילים - כך לפי הדיווחים.

הפצצות בין ישראל לחיזבאללה בגבול לבנון (צילום: איל מרגולין, פלאש 90)
הפצצות בין ישראל לחיזבאללה בגבול לבנון | צילום: איל מרגולין, פלאש 90

חיידר נולד בעיירה הדרומית קבריחה ליד מארג'-עיון ב-2 באוקטובר 1959. את לימודיו האקדמיים התחיל בשנת 1979 במכון ליישומים מדעים באוניברסיטה האמריקנית, אך לא השלים את לימודיו. בהמשך, כיהן כסגן נשיא המועצה המבצעת וכחבר במועצת התכנון הכללית. הוא גם למד כמה שנים בסמינר הדתי באיראן ועבר השתלמויות בתכנון אסטרטגי. הוא נשוי לראיפה דיאב וילדיהם הם עלי, רג'ב, פאטימה ואחמד.

חיזבאללה: ביצענו יותר מ-500 תקיפות נגד ישראל - מתחילת המלחמה

חיזבאללה פרסם אתמול סיכום של פעולותיו נגד ישראל בגבול לבנון מתחילת המלחמה, ולפיו ביצע עד כה יותר מ-500 תקיפות, לטענת חיזבאללה, הוא תקף כ-60 עמדות ומוצבים של צה"ל. בין היתר, הצהיר ארגון הטרור על שיגור 35 רקטות בורכאן בעלות חימוש כבד ועל כ-10 מתקפות כטב"מים.

חיזבאללה קיבל עד כה היום אחריות לשש פעולות נגד ישראל בגבול לבנון. הבוקר ארגון הטרור הודיע על מחבל נוסף משורותיו שחוסל בדרום לבנון, ובכך הצהיר על 108 הרוגים מתחילת המלחמה, אך על פי ההערכות בצה"ל מספרם גבוה יותר.

יירוטים בשמי הצפון
יירוטים בצפון

סגן מזכ"ל חיזבאללה נעים קאסם אמר כי "ההתנגדות ממשיכה בפעולות בדרום לבנון לתמיכה בעזה, למרות כל הלחצים החיצוניים שמופעלים. ההתנגדות בלבנון לא תיפסק עד להפסקת המלחמה בעזה".

דיווח: ישראל הודיעה שלא תיסוג מצפון כפר רג'ר

העיתון הלבנוני אל-אח'באר שמזוהה עם חיזבאללה, דיווח כי גורמים צרפתיים הציעו לצד הלבנוני להקים אזור חיץ בגבול לבנון שבו ייפרסו כוחות צרפתיים משני הצדדים של הקו הכחול, על מנת להרחיק את חיזבאללה - ובכך לאפשר את חזרתם של הישראלים שפונו מהיישובים בגבול.

כמה ימים אחרי שהעיתון דיווח על ההצעה שהעביר לכאורה השליח האמריקני עמוס הוכשטיין לפתרון הסכסוך בין הצדדים, דווח כי ישראל העבירה לצרפת מסר שלפיו אין בכוונה לסגת מצפון כפר רג'ר ולממש את פתרון 13 הנקודות בקו הכחול.

גדר הגבול בכפר רג'ר, 2022 (צילום: מיכאל גלעדי, פלאש 90)
גדר הגבול בכפר רג'ר, 2022 | צילום: מיכאל גלעדי, פלאש 90

יותר מ-100 אלף תושבי דרום לבנון נמלטו מבתיהם

בצל המתיחות, דובר צה"ל ציין השבוע כי יותר מ-100 אלף מתושבי דרום לבנון החליטו להימלט צפונה. על פי הדיווחים, חלקם התפנו ביוזמתם וחלקם בהוראת חיזבאללה. צפויות להיות לכך השלכות כלכליות גדולות לטווח הארוך, בראש ובראשונה על התושבים - אך גם על כלכלת לבנון שכבר מתמודדת עם משבר כלכלי כבד.

כך או כך, ניצבת דילמה בפני חיזבאללה שנמצא במתח גובר בין המחויבות שלו לציר השיעי לבין הניסיון להצטייר כ"פטריוט לבנוני" שמחויב בראש ובראשונה ללבנון, שם יש מי שמפציר בו לחתור לשימור הלחימה מתחת סף המלחמה - ולהימנע מכניסה למערכה עם ישראל.