בין 1,400 ל-2,000 כתבים ואנשי תקשורת ממדינות רבות בעולם הגיעו ארצה כדי לסקר את אירועי הטבח הנוראיים. רק לשם השוואה, ב"צוק איתן" הגיעו לישראל "רק" 700. כל העולם מבין גם הוא שמה שהיה, הוא לא מה שיהיה - אחרי המתקפה הזו יקרה פה משהו אחר. עם זאת, זהו לא דבר מובן מאליו - להעביר לעולם איך נראית הלחימה מול חמאס זה אתגר. "זה קרב על המידע, העולם שוכח מהר", אמר סא"ל ריצ'רד הכט, ראש ענף תקשורת בינ"ל בדובר צה"ל שליווה את הכתבים הזרים.

ישראל במלחמה - סיקור N12

הכתבים הזרים בסיור בניר עוז
נדרשו לנקוט באמצעי זהירות. הכתבים הזרים בתדרוך לפני הכניסה לניר עוז

כתבי התקשורת הזרה יצאו בשיירת רכבים ארוכה לסיקור ביישובי העוטף. עשרות רבות מהם הגיעו לפה יומיים אחרי אירוע בית החולים בעזה. התחנה הראשונה שלהם היא קיבוץ ניר עוז, שם ערכו סיור במה שפעם היה חבל ארץ פורח והיום - אזור מלחמה. חלקיקי תחמושת וחומרי נפץ עדיין נמצאים בזירה, ועל כן הכתבים נדרשו לעבור תדריך ולנקוט באמצעי זהירות.

"אפשר לשמוע את האנשים"

"בקיבוץ הזה גר פולני אחד - אלכס דנציג. הוא נחטף, והוא בטח ברצועת עזה עכשיו", סיפר יאצקה, כתב מפולין. "זו הפעם השנייה שלי פה. הפעם הראשונה הייתה לפני 3 שנים, כשהמצב היה רגיל. ביקרתי את אלכס שגר פה, ולמען האמת, אני לא מצליח לזהות את המקום". כתבת אחרת, סוזן מקנדה, שיתפה במחשבותיה: "זה אירוע נוראי. אפשר להריח את עשן השרפה, אפשר לדמיין כמה מחריד זה היה. אפשר לשמוע את האנשים".

הכתבים הזרים בסיור בניר עוז
"אני לא מצליח לזהות את המקום". יאצקה, הכתב מפולין

גאורב, כתב של ערוץ הודי בעל 59 מיליון מנויים ביוטיוב, אמר שזה הסיפור הכי גדול שסיקר מאז שהגיע לישראל. "אנחנו מנסים לספר לצופים מה בדיוק קרה פה - איך מחבלי חמאס רצחו אנשים חפים מפשע, שרפו את בתיהם, רצחו אנשים", הסביר. "המשימה שלנו היא להראות לעולם מה קרה בקהילות האלה". עוד הוסיף שבגלל שגם הודו סובלת מטרור איסלאמי קיצוני, הקהל ההודי "חש את הכאב של הישראלים".

הכתבים הזרים בסיור בניר עוז
"אפשר לדמיין כמה מחריד זה היה". הכתבת סוזן מקנדה

ג'ון, כתב בריטי שסיקר את המלחמה נגד דאעש בעיראק, כורדיסטן וסוריה, הצליח להזדעזע מהמראות ויצר השוואה עם אירוע נורא אחר בהיסטוריה: "הפשעים נגד האנושות שהתבצעו פה זהים לאלו שיצרו את מדינת ישראל במקום הזה. זה חודר ללב ולנפש הישראלית". ג'ון התייחס לעובדה שב-BBC לא מוכנים לקרוא לפעילי חמאס מחבלים, אלא לוחמים: "אני לא בטוח שאני מבין את זה. חמאס מוכר על ידי הממשלה שלי כארגון טרור וברור שמה שקרה פה זה מעשה טרוריסטי". עוד הוסיף כי הרבה תמונות הרס מגיעות גם מהרצועה, אבל אסור שהעולם ישכח מי התחיל את הסבל המתמשך: "הקונטקסט של מה שקורה בעזה נמצא פה".

הכתבים הזרים בסיור בניר עוז
הסיפור הכי גדול שסיקר מאז שהגיע לישראל. הכתב ההודי

גם העיתונאי הנריקה צימרמן התלווה לקבוצת הכתבים הזרים בסיור. "הם מבינים שמה שקרה כאן מסמל לפני ואחרי - המציאות תהיה שונה", אמר. "הם יחלמו על התמונות שראינו כאן - אלה תמונות שאני לא אשכח לעולם. זה ממש כאילו ביקרנו בגיהינום".

"המילים שלי צרות מלהכיל את מה שקורה פה"

הכתבים הזרים היו אמורים להיות בניר עוז רק שעה וחצי, אבל הם לא היו מסוגלים לעזוב. הרבש"צ של הקיבוץ, שחר באטלר, התלווה אליהם לאורכו של הסיור. בין הבתים ההרוסים, שמעידים על כוח האש המסיבי שהופעל במקום, הוא שיתף בכאב: "המילים שלי צרות מלהכיל את מה שקורה פה". באטלר בעצמו לקח חלק בקרבות עם מחבלי החמאס, ואפילו חטף כדור, אבל הוא כבר שכח מזה: "הרבה היו מייחלים לקצת כאב פיזי בימים האלה - ולא לשברון הלב הטוטלי שיש לכולם".