במהלך הדיון בממשלה היום (ראשון) שרים שאלו לגבי יחיא סינוואר ותהו אם באמת ישראל קרובה אליו, על רקע האמירות של שר הביטחון מסוף השבוע ש"בקרוב סינוואר יפגוש את קני הרובים של צה"ל". ראש הממשלה נתניהו השיב: "ישראל יודעת 'בערך' את סביבת הימצאו של סינוואר" – וזאת על רקע ההערכה של צה"ל שסינוואר נמצא במנהרות ח'אן יונס, ושכוחות הגיעו למקומות שבו הוא שהה שעות לפני ההגעה של צה"ל.

בנימין נתניהו
דברי נתניהו על סינוואר

במהלך הישיבה שרי הממשלה קיבלו היום סקירה מעמיקה מראש אגף אסטרטגיה בצה"ל, האלוף אליעזר טולדנו, שאמר לשרים: "אי אפשר להתחייב שלא תימשך לוחמת הגרילה בצפון הרצועה. זה עוד לא נגמר שם".

עוד אמר טולדנו לשרים: "זאת מלחמה שתימשך עוד חודשים ארוכים. נצטרך לנהל כלכלת חימושים, אבל היעד הוא לגמור את החמאס בסופה". האלוף טולדנו גם התייחס ללחימה בדרום הרצועה ואמר: יש שם הרבה שטח תת-קרקעי, זו פעולה ארוכה ומורכבת שתיקח הרבה זמן".

נתניהו: היה נכון אם הרמטכ"ל היה מגיע

אחרי ישיבת הקבינט הטעונה בשבוע שעבר, גם בישיבת הממשלה היום עלה שמו של הרמטכ"ל הרצי הלוי, בהיעדרו: השרים דרשו שהוא יגיע לתת להם סקירות ולא יסתפק בשליחת נציגים אחרים, גם אם הם בכירים, כמו האלוף טולדנו שהיה היום בממשלה.

השר דודי אמסלם: "איפה הרמטכ"ל? כבר חודשיים וחצי של מלחמה והוא לא הגיע לפה. למה?"

מזכיר הממשלה יוסי פוקס: "הוא הגיע פעם אחת בישיבה שעסקה בעסקה לשחרור חטופים".

השר חיים כץ: "מאז הוא לא הגיע לתת סקירה, לתת הסברים".

השר דודי אמסלם: "בסוף הממשלה זה הפורום הקובע, זה הפורום שממנו נגזרים הפורומים האחרים".

רה"מ נתניהו: "אני מבקש להעביר את הדברים של השרים לרמטכ"ל, היה נכון אם הוא היה משתתף. בסוף זו ממשלת ישראל".

לאחר מכן החל ויכוח על הסיוע ההומניטרי, גם בהקשר של מנוף לחץ על חמאס כדי להגיע לעסקה לשחרור חטופים:

נתניהו: "אנחנו לא נותנים להם דלק ישירות, אלא מכניסים דרך אחרים".

סטרוק: "זו בדיוק הבעיה, אולי השב"כ צריך לחלק להם את האוכל וככה חמאס לא יחטוף אותו".

וסרלאוף: "איך יכול להיות שאנחנו מכניסים להם סיוע הומניטרי בלי שהם דואגים לחטופים שלנו?"

בן גביר: "בצפון הרצועה לא נתנו להם דלק ואוכל וכמות הנופלים לא הייתה גדולה כמו היום. זה חלק מהתחמושת שלהם, צריכים לעשות הערכה מחודשת".

רה"מ: "יש מדינות שחייבים להתחשב בהן. אם לא נעשה את זה, בסוף תהיה החלטה של האו"ם לעשות מצור עלינו. כל העולם יהיה נגדנו".

בשורה התחתונה, ישראל לא שוקלת לפי שעה את המנוף ההומניטרי, יש פה הבטחה מפורשת לביידן - וגם אתמול בשיחתם נתניהו הבטיח לו שלא יהיה שינוי בעניין הזה.

העימות על הסיוע ההומניטרי בישיבת הממשלה
העימות על הסיוע ההומניטרי בישיבת הממשלה
העימות על הסיוע ההומניטרי בישיבת הממשלה
העימות על הסיוע ההומניטרי בישיבת הממשלה
השרים תוקפים את הרמטכ"ל בישיבת הממשלה
השרים תוקפים את הרמטכ"ל בישיבת הממשלה
השרים תוקפים את הרמטכ"ל בישיבת הממשלה
השרים תוקפים את הרמטכ"ל בישיבת הממשלה

 

דבריו של ברקת לפני ישיבת הממשלה היום, שלפיהם לכאורה מסכנים במודע את חיילי צה"ל "בגלל לחץ מבחוץ". אחרי שגם נתניהו סתר את הדברים, השר בני גנץ התייחס לברקת – מבלי לנקוב בשמו.

"חיילי צה"ל פועלים באומץ ובנחישות - מהיבשה, מהאוויר ומהים, להגן על אזרחי ישראל וריבונותה", אמר השר גנץ. "הם מקבלים את כל האמצעים הנדרשים, ולפעילות המבצעית בשטח יש חיפוי אווירי נרחב ומדויק, בעוצמות חסרות תקדים. במיוחד בעת הזו, מצופה משרי הממשלה ומכלל מנהיגי הציבור לנהוג באחריות בהתבטאויותיהם, ולא לצאת בהצהרות בלתי מבוססות, שפוגעות בחוסן של החברה הישראלית כולה, ובמשפחות הלוחמים בפרט".

יו"ר ש"ס דרעי צייץ מחדש את דבריו של גנץ, וכתב: "חותם על כל מילה". ניר ברקת השיב בתגובה על הדברים של יו"ר המחנה הממלכתי: "לצערנו בני גנץ עדיין שבוי בקונספציה השגויה שהוא אחד מאבותיה. דווקא ממנו הייתי מצפה למידה של צניעות והקשבה לביקורת עניינית והבנה שחיי לוחמינו חשובים יותר מחיי העזתים".

הצהרת נתניהו, גלנט וגנץ
תקף את דברי ברקת. גנץ

לפני ישיבת הממשלה אמר ברקת: "בוקר קשה לכולנו. אני מבקש לשלוח תנחומים וחיבוק גדול למשפחות השכולות של הנופלים הלילה. אני מודאג. לצערי אנחנו נחמדים מידי ומתחשבים מידי. לא מתקבל על הדעת שאנחנו נסכן חיילים שלנו, ונשלח אותם חשופים בכל מיני מבנים, מבלי שהפצצנו לפני כן. כניעה לכל לחץ חיצוני, גם אם זה לחברים הכי טובים שלנו, זו טעות קשה שאנחנו משלמים עליה מחירים כבדים. התפקיד שלנו כממשלת ישראל, בראש ובראשונה לדאוג לאינטרסים החיוניים של מדינת ישראל. אסור לוותר בגלל שום לחץ".