הרשות הפלסטינית תהיה מוכנה לקחת לידיה את השליטה ברצועת עזה ביום שאחרי המלחמה, אם ארה״ב תקדם הקמת מדינה פלסטינית לצד מדינת ישראל - כך דיווח היום (חמישי) ה״ניו יורק טיימס״. 

לפי הדיווח בעיתון האמריקני, ברשות הפלסטינית הביעו את הסכמתם למשול ברצועה לאחר סיום שלטונו של ארגון הטרור חמאס, אך בתנאי שארה״ב תתחייב לקידום אמיתי של פתרון שתי המדינות וסיום הסכסוך הישראלי-פלסטיני. בעיתון ציינו כי חוסיין א-שייח', מזכ״ל הוועד הפועל של אש״ף, ביקש משר החוץ של ארה״ב, אנתוני בלינקן, התחייבות אמריקנית לפתרון שיכלול את רצועת עזה, יהודה ושומרון ואת מזרח ירושלים כבירה הפלסטינית.

אנת'וני בלינקן, חוסיין א-שייח (צילום: AP)
חוסיין א-שייח ושר החוץ האמריקני אנתוני בלינקן | צילום: AP

א-שייח' שוחח עם ה״ניו יורק טיימס״ והסביר כי ברשות הפלסטינית מחפשים ״יוזמה אמריקנית רצינית״ שתאלץ את ישראל לעמוד בה. לדבריו, הוא מאמין שהממשל האמריקני הנוכחי מסוגל לעשות זאת. עם זאת, הוא הביע פסימיות שממשלת ישראל הנוכחית, שלדבריו דחפה לקדם סיפוח של חלקים ביהודה ושומרון, תסכים למתווה זה. 

״היום שאחרי״: מי ישלוט ברצועת עזה אחרי מיטוט שלטון חמאס?

לצד הדיונים הטקטיים על הלחימה בעזה, בשולחן מקבלי החלטות חושבים גם על סיום הלחימה - ועל השאלה הגדולה: מי ימלא את הוואקום שיווצר ברגע שחמאס ירד מהגה השלטון. בסוכנות הידיעות ״בלומברג״ דיווחו שאחת האפשרויות היא היא הקמת כוח רב-לאומי, שבמסגרתו כמה מדינות מהאזור יפקחו באופן זמני על הרצועה, בגיבוי חיילים מארה"ב, מבריטניה, מגרמניה ומצרפת. גורמים ששוחחו עם הסוכנות אמרו כי בתרחיש האידיאלי, יכלול הכוח גם נציגים ממדינות ערב, כמו ערב הסעודית או איחוד האמירויות. עם זאת, בממשל האמריקני הבהירו כי "שליחת כוחות לעזה כחלק מכוח שמירת שלום זה לא משהו שנשקל או נמצא בדיון".

מחבלי חמאס בעזה
הדרך למיטוט שלטון חמאס עוד ארוכה - אבל בישראל כבר מתקיימים דיונים על השליטה ברצועה

גורם ששוחח עם בלומברג אמר כי ביידן מאמין שפגיעה אפילו בקבוצה קטנה של חיילים אמריקנים עלולה להיות מסוכנת עבורו מבחינה פוליטית, והוסיף כי ארה"ב לא קרובה לקבל החלטה כזו. גורם אחר שצוטט בדיווח אמר כי עדיין לא ברור אם מדינות ערב עשויות להיות מעוניינות לקחת חלק בכוח רב-לאומי.

האפשרות השנייה שנבחנת היא הקמת כוח שמירת שלום לפי המודל שפועל בחצי האי-סיני מאז הסכם השלום בין ישראל למצרים, שתפקידו לפקח על קיום הנספח הצבאי להסכם השלום. לפי אחד הגורמים שמצוטטים בבלומברג, ישראל סבורה כי אפשרות זו ראויה לבחינה.

האפשרות השלישית היא הקמת ממשל זמני תחת פיקוח האו"ם, אך גורם שמעורה בפרטים אמר כי ישראל רואה אפשרות זו כלא מעשית, בין היתר בשל אכזבתה מעמדותיו של האו"ם בכל הנוגע לסכסוך הישראלי-פלסטיני.

 סמוטריץ': "נשלוט בעזה אחרי המלחמה"

שר האוצר וחבר הקבינט, בצלאל סמוטריץ׳, התראיין ביום שבת ב״פגוש את העיתונות״ והתייחס לסוגייה כבדת המשקל: "הדבר הכי חשוב זה שלא יהיה עוד חמאס, שהרצועה תהיה בשליטה מבצעית של צה"ל לאורך שנים, ושלא נחזור לאותה תפיסה שגויה. אנחנו נהיה שם, אנחנו נשלוט שם ואנחנו נשמור על ביטחון". הוא גם לא חסך ביקורת מהרשות הפלסטינית: ״צריך להבין שאין הבדל גדול בין חמאס לרשות הפלסטינית. הערבים אותם ערבים והארץ אותה ארץ. הים שהם רוצים לזרוק אותנו אליו הוא אותו ים״.