"מדינת חמד" שבאזור ח'אן יונס כוללת יותר מ-50 בניינים בגובה של חמש קומות כל אחד, ובהם כ-3,000 יחידות דיור. על פי הקריטריונים שנקבעו, הזכאים לדירה בפרויקט אלו משפחות נזקקות שאין בבעלותן דירה ומצבן הכלכלי רעוע - אך הם לא קיבלו אותה בחינם, אלא נדרשו לשלם בעבורה את מחיר העלות שלה.

בעקבות יוקר המחיה בעזה, קטאר נכנסה לתמונה לפני כ-7 שנים והעניקה סכומים גדולים של כסף, כדי להקים את פרויקט הבנייה הענק שנפרס על פני כ-130 דונם. היום צה"ל הפציץ חלק לא קטן מהבניינים בשכונה, ובתיעודים ובתמונות לפני התקיפות ואחריהן, ניתן לראות את ממדי ההרס שהן הותירו. צה"ל לא התייחס באופן ספציפי לתקיפות הללו, ולא הסביר אילו יעדי טרור הופצצו.

לפני ואחרי שכונת חמד
בנייני חמד לפנייני שהופצצו, ואחרי כן
לפני ואחרי שכונת חמד
בנייני חמד לפני שהופצצו, ואחרי כן
שכונת חמד בעזה
שכונת חמד בעזה, לפני התקיפה
מגדלי חמד לאחר התקיפה
מגדלי חמד לאחר התקיפה
מגדלי חמד לאחר התקיפה
מגדלי חמד לאחר התקיפה

במסגרת הרחבת הלחיצה, דובר צה"ל בערבית, סא"ל אביחי אדרעי, קרא לתושבים המתגוררים ב-6 אזורים במחנה הפליטים ג׳באליה ובשכונות שג׳אעיה, זיתון והעיר העתיקה בעזה - להתפנות דרך שני צירים מרכזיים לאזור דרג׳ תופאח ולאזור מערב עזה.

בדרום הרצועה - צה"ל דרש לפנות 7 אזורים באזור בני סוהילא שבאזור ח'אן יונס, בנוסף ל-12 אזורים באזור אל-קרארה וכמה שכונות נוספות באזור מזרח ח'אן יונס - והפציר בהם להתפנות לרפיח ולאזור ההומניטרי אל-מואסי שבדרום הרצועה.

במסגרת המדיניות שהובילה הממשלה בראשות בנימין נתניהו ב-2018, הפכה קטאר לכלי "לקניית" שקט בעזה ובכך מצד אחד, חמאס התמכר למענק ומהצד השני - נראה שבישראל התמכרו לבוס מדוחא, עד כדי שראו בו כמושיע שהמשיך למלא את תפקידו גם כשהתחלפו ממשלות.

פועלים, מענק, קטארי, קטאר
המענק הקטארי

תחילה, המענק הקטארי שנכנס מדי חודש לרצועה כלל 15 מיליון דולר שנכנסו באמצעות מזוודות מזומנים - מה שעורר ביקורת על מאפיה. בהמשך, הסכום של המענק הקטארי גדל ל-30 מיליון דולר בחודש והמנגנון שלו השתנה, כך שהוא הועבר למשפחות - באמצעות כרטיס נטען שעימו הן פדו את המענק בבנקים ברצועת עזה.

מי אתה השליח הקטארי?

בשנים האחרונות יוצא השליח הקטארי מוחמד אל-עמאדי שוב ושוב ממקום מושבו בדוחא ומבקר אצל אנשי חמאס בעזה. לעיתים קרובות הוא עושה גם את הדרך לכיוון השני לישראל, ונפגש עם בכירים במערכת הביטחון – בתקופות מתוחות בפרט אך גם בשגרה.

אל-עמאדי, שנושא בתואר הרשמי של "ראש הוועדה לשיקום רצועת עזה", מתהלך כטווס שמאמין כי על הצדדים ליישר קו עם עמדותיו - בשל העובדה שהוא חולש על ברז הכספים הקטארי. מדובר באותו ברז שהעביר את המענק הקטארי לרצועת עזה, מימי את הפרויקטים לשיקום הרצועה וקובע סדר יום עבור מיליוני תושבים משני צידי הגדר.