על רקע הדיווחים על התקדמות בדרך לעסקת חטופים, בישראל נערכים היום (שלישי) לאפשרות שיוכרז על כמה ימים של הפוגה בלחימה - שאותם מתכוונים לנצל להגברת הסיוע ההומניטרי. המטרה: לאפשר אורך נשימה לצד הפלסטיני ולזכות הלגיטמציה בין-לאומית.

בינתיים, בצה"ל ממשיכים להעמיק את הלחימה במעוזי חמאס - בזיתון, בג'באליה ובבית להיא. מאז ראשון בלילה הכוחות פעלו סביב בית החולים האינדונזי שבצפון הרצועה - שם מסתתרים פעילי חמאס.

ציוד רפואי ומזון לתינוקות שהעביר צה״ל לבי״ח שיפא (צילום: דובר צה"ל בערבית)
ציוד רפואי ומזון לתינוקות שהעביר צה״ל לבית החולים שיפא בעזה | צילום: דובר צה"ל בערבית

נצירת אש בדרך? בישראל נערכים להגברת הסיוע ההומניטרי

למרות שעד שלא תהיה הכרזה רשמית, הפסקת אש הומניטרית - עדיין לא עומדת על הפרק, בישראל כבר עם הפנים לבאות. במערכת הביטחון מתכוונים לנצל את נצירת האש הצפויה, על מנת לשפר את המצב ברצועה. כך למשל, תיאום הסיוע שניתן בידי הארגונים הבין-לאומיים ומדינות שונות עשוי להיות מאוורר יותר במהלך הפוגה הומניטרית.

לצד זאת, מבחינת חמאס, הכרזה על הפסקת אש הומניטרית-זמנית בעזה - תיחשב להישג ולכן, בארגון הטרור מתעקשים על 5 ימים. פרק הזמן הזה יאפשר להם מבחינתם להתחמש מחדש ולהיערך להמשך הלחימה שצפויה להתרחב לדרום הרצועה - שם ככל הנראה מסתתרים בכירי חמאס.

מעבר רפיח נפתח לסיוע הומניטרי מעזה (צילום: reuters)
מעבר רפיח נפתח לסיוע הומניטרי מעזה | צילום: reuters

8 משאיות של סיוע הומניטארי הוכנסו לדרום רצועת עזה
משאיות של סיוע הומניטארי הוכנסו לדרום רצועת עזה, דרך מעבר רפיח

מתחילת המלחמה, נכנסו לרצועת עזה דרך מעבר רפיח קרוב ל-1,500 משאיות של ציוד הומניטרי - שכולל מים, מזון, ציוד רפואי ואוהלים. בנוסף, בצל לחץ אמריקני, בימים האחרונים נכנסים לעזה שתי מיכליות דלק ביום - 60 אלף ליטר בסה"כ, לצורך תפעול משאיות הסיוע של אונר"א ותפעול מתקני ההתפלה והביוב בדרום הרצועה.

איך עובד מנגנון הכנסת הדלק?

מיכליות הדלק שמגיעות ממצרים (30 אלף ליטר במיכלית) עוברות דרך מעבר רפיח - ובכך הדלק מועבר למיכליות של האו"ם שמקבלים אליהם את הדלקים, כאשר ישראל מפקחת על כך. במערכת הביטחון מציינים כי הכמות שעוברת היא מדודה ומדויקת, ונחשבת למצומצמת ביותר ששומרת על הרף ההומניטרי

בתיאום צה"ל: תינוקות מפגיית שיפא פונו למצרים

ביממה האחרונה, כוחות צה"ל איפשרו את העברתם של תינוקות עזתים מבית החולים שיפא לטיפול רפואי בבתי חולים במצרים. הצעד התאפשר לאחר תיאום שביצעה מנהלת התיאום והקישור לעזה, בראשות אל"ם משה טטרו - בהמשך לבקשת המצרים ומנהל בית החולים.

על פי ההערכות, יצאו עד כה מרצועת עזה דרך מעבר רפיח כ-6,000 זרים ויותר מ-200 פצועים שהועברו לטיפול רפואי בבתי חולים מחו"ל, בכפוף לאבחון של גורמי הביטחון ואישור שב"כ. מצרים מצידה חוששת מתרחיש שבו המוני עזתים יגדשו את המעבר וינסו להגר למצרים.

צה"ל המשיך גם היום להפעיל לחץ על התושבים שנותרו בעזה ובצפון הרצועה, וקרא להם להתפנות דרומה. על פי הנתונים בישראל, מתחילת המלחמה התפנו לדרום הרצועה כבר מיליון ו-900 אלף עזתים, כאשר בעיר עזה ובצפון הרצועה נותרו 100-150 אלף תושבים.

בינתיים, בצה"ל כבר נערכים לצורך של הרחבת הלחימה לדרום הרצועה ומסמנים כמטרה את רמטכ"ל חמאס מוחמד דף ואת מנהיג ארגון הטרור, שעל פי ההערכות - נמלטו לח'אן יונס והם מחזיקים בתשתית צבאית נרחבת. אולם, מזג האוויר הסוער והגשמים מקשים על היכולת לפעול במרחב בתנאים הנוכחיים.

העברתם של תינוקות עזתים מבית החולים שיפאא׳ (צילום: דובר צה"ל)
העברתם של תינוקות עזתים מבית החולים שיפאא׳ | צילום: דובר צה"ל

הסיוע ההומניטרי מקנה לגיטימציה בין-לאומית

מתחילת המלחמה, פועלים קציני, חיילי ועובדי היחידה לתיאום פעולות הממשלה בשטחים, בראשות האלוף רסאן עליאן כדי להוביל את המאמץ ההומניטרי ולתמוך בהמשך המאמץ המבצעי בשטח, במקביל ללחימה נגד חמאס. בישראל מבהירים כי ללא הסיוע ההומניטרי - מאמץ התמרון יתקשה לקבל לגיטימציה בין-לאומית ומשפטית.

מתאם פעולות הממשלה בשטחים, אלוף רסאן עליאן (צילום: דוברות מתפ"ש)
רסאן עליאן, ארכיון | צילום: דוברות מתפ"ש

במקביל, מתקדמת ההקמה של בית חולים שדה ירדני שצפוי לקום בח'אן יונס שבדרום הרצועה. אתמול נכנסו דרך מעבר רפיח 40 משאיות עם ציוד להקמתו ודווח על כניסתם של 180 רופאים ואנשי מנהלה ירדנים. בנוסף, מואצים הקמתם של בתי חולים שדה של איחוד האמירויות ומצרים.