למרות השקט היחסי בגבול הרצועה בשבוע האחרון, נמשכים מגעים אינטנסיביים בין ישראל לחמאס באמצעות המתווכחים - להשגת רגיעה בעזה, כדי למנוע את התלקחות המצב שעלולה לגרור את הצדדים לסבב. קטאר משגרת צפירת הרגעה, בשעה שבמערכת הביטחון מתכוונים לקדם בהקדם האפשרי הקלות לעזתיים - בהן הגדלת מכסת הפועלים.

קטאר: "נמשך המאמץ לצמצום ההסלמה בעזה"

דובר משרד החוץ הקטארי, מאג'ד אל-אנצארי, אמר כי "נמשכים המאמצים של דוחא להרגעת המצב וכדי להקל על סבלם של הפלסטינים ברצועה ובשטחים הפלסטיניים בכלל". עוד הוא ציין: "המאמץ הקטארי לצמצום ההסלמה בעזה נמשך, הוא קבוע במדיניות החוץ של קטאר בשנים האחרונות".

מוחמד אל-עמאדי
השליח הקטארי מוחמד אל-עמאדי, ארכיון

"קטאר תיווכה בין שני הצדדים כדי להעביר מסרים ולהגיע להסכמה, וזה בסוף צלח", הוא הוסיף. משרד החוץ הקטארי הצביע על כך שההחלטה של ישראל לפתוח מחדש את מעבר ארז בשבוע שעבר היא "הזדמנות לצמצם את ההסלמה בין שני הצדדים". לצד זאת, הוא הבהיר: "המצב בעזה הוא טרגי וכל סכסוך רק יחמיר את המשבר ההומניטרי".

הקלות חדשות לעזה בדרך

במערכת הביטחון פועלים ביתר שאת כדי להביא הקלות חדשות לרצועת עזה: הגדלת מכסת הפועלים העזתיים שעובדים בישראל ב-1,500 ל-20 אלף - הדרג המדיני יידרש לתת לכך אור ירוק. בנוסף, יש כוונה להגדיל את ייצוא הדגים והטקסטיל מרצועת עזה דרך מעבר כרם שלום, ולהרחיב את שיווק הסחורות ברצועה.

 מעבר כרם שלום, נקודת המעבר העיקרית לסחורות שנכנסו (צילום: עבד רחים חטיב / פלאש 90, פלאש/90 )
מעבר כרם שלום, ארכיון | צילום: עבד רחים חטיב / פלאש 90, פלאש/90

מדיניות זו שמוביל מתאם פעולות הממשלה בשטחים אלוף רסאן עליאן, לצד שר הביטחון יואב גלנט וגורמים נוספים במערכת הביטחון - נועדה לייצר "מקלות וגזרים" כדי לבדל בין האוכלוסייה האזרחית בעזה לבין גורמי טרור. המטרה: לבסס מחיר הפסד לחמאס, במקרה של הסלמה ברצועה.

בישראל מאמינים כי כל עוד השקט היחסי בגבול הרצועה נשמר, אישור הקלות חדשות לעזה בתקופה הקרובה - תתרום להרגעת השטח. במערכת הביטחון סבורים כי יש לנקוט בכל המאמצים כדי למנוע התחממות ביטחונית בעת הנוכחית, שכן זו עלולה לפגוע במו"מ לנורמליזציה עם סעודיה.

פועלים, מענק, קטארי, קטאר
המענק הקטארי

למרות הלחצים שחמאס מפעיל בשל עליית המחירים בעזה, ל-N12 נודע מפי גורם שמעורה בפרטים כי קטאר לא צפויה להגדיל בקרוב את המענק החודשי שעומד על 30 מיליון דולר. הוא כולל כסף למשפחות הנזקקות, סולר לתחנת הכוח ברצועה ותשלום משכורות לפקידי חמאס.

כפי שדיווחנו, יוקר המחיה בעזה מחריף וכתוצאה מכך - גם המחירים מרקיעים, לנוכח התחזקות שער הדולר ועליית מחירי הדלק מאז המלחמה באוקראינה. המענק הקטארי נכנס לעזה בראש השנה במתכונתו הנוכחית, אך חמאס קיצץ את המשכורות לפקידיו שקיבלו בחודש שעבר רק 55% מהן.