N12
פרסומת

המחדל שקדם לאסון: הקב"ט שפרש ממעלות בטענה ל"זלזול בנהלים" - והסיור בשטח שלא בוצע | פרסום ראשון

לעיר מעלות-תרשיחא אין בימים אלה קב"ט מוסדות חינוך, תפקיד שאחראי גם על שרשרת האישורים לטיולי בתי הספר ועל ביצוע סיורים מקדימים בשטח

יוסי מזרחי
המהדורה המרכזית
פורסם:
הקישור הועתק

החדשות בקצרה

  • לעיר מעלות-תרשיחא אין כיום קב"ט מוסדות חינוך, תפקיד האחראי בין היתר על אישור ופיקוח על טיולי בתי הספר.
  • הקב"ט הקודם, אלדד וקנין, התפטר בתחילת החודש בטענה שראש העירייה מזלזל בנוהלי הביטחון ומאשר כניסת עובדים לאזורי תלמידים ללא הפיקוח הנדרש.
  • להבנתנו, לקראת הטיול לרכס רמים שבו אירע האסון לא בוצע סיור מקדים בשטח כנדרש.
  • וקנין: "סירבתי לעגל פינות - ובמקום גיבוי, חטפתי לחצים שנועדו להשתיק אותי".

המחדל שקדם לאסון: לעיר מעלות-תרשיחא אין בימים אלה קב"ט מוסדות חינוך, כך פרסמנו לראשונה הערב (שלישי) ב"מהדורה המרכזית". תפקידו של הקב"ט הוא לאבטח את בתי הספר בעיר ולפקח על הנכנסים אליהם, אך הוא נושא גם משמעות קריטית בכל הקשור לשרשרת האישורים לקראת טיולי בתי הספר.

במקרים של טיול באזור יהודה ושומרון או בקו העימות, נדרש הקב"ט לבצע גם סיור מקדים בשטח. להבנתנו, בטיול של הישיבה התיכונית אורט מעלות לרכס רמים - שבו נהרג אתמול אלעזר יאיר וילנסקי, תלמיד כיתה ט', כתוצאה מהתפוצצות נפל - לא בוצע סיור כזה, משום שלא היה מי שיבצע אותו.

קב"ט מוסדות החינוך הקודם של מעלות, אלדד וקנין, התפטר בתחילת החודש לאחר זמן קצר יחסית בתפקיד, בעקבות טענות קשות לזלזול בנהלים - בעיקר מצד ראש העירייה. "ראש העירייה מזלזל בנהלים באבטחה ומאשר כניסת עובדים לאזורי תלמידים ללא פיקוח וללא האישור המתאים", טען וקנין.

אלעזר יאיר וילנסקי
אלעזר יאיר וילנסקי ז"ל

בעקבות האסון הכבד בצפון, העביר וקנין התייחסות לרדיו צפון 104.5, שעקב אחר המצב עוד לפני התפטרותו. "מהרגע הראשון זיהיתי ליקויים חמורים והעסקת גורמים ללא האישורים הנדרשים כחוק, גם באותו בית ספר", כתב קב"ט מוסדות החינוך בעיר לשעבר. "סירבתי לעגל פינות, פעלתי במקצועיות והתערבתי בזמן אמת - ובמקום גיבוי, חטפתי לחצים שנועדו להשתיק אותי. הנסיבות של האסון נבדקות כעת על ידי המשטרה, אבל הכתובת לגבי הזלזול בנהלים ובאבטחה הייתה על הקיר".

פרסומת

מטעם עיריית מעלות-תרשיחא לא נמסרה כל תגובה.

ממצאי התחקיר הראשוני של מקרה פיצוץ הנפל
ממצאי התחקיר הראשוני של מקרה פיצוץ הנפל

האסון ברכס רמים ואי קבלת האחריות

האסון אירע אתמול בעת טיול שנתי של כיתות מהישיבה התיכונית אורט מעלות לאורך רכס רמים בגליל העליון. לפי התחקיר הראשוני, אחד התלמידים מצא פצצת מצרר של חיזבאללה שנותרה בשטח, והכניס אותה לתיקו האישי. הקבוצה המשיכה בטיול כשהנפל ברשותה במשך כשעתיים, עד שהתפוצצה כשהנערים עצרו לתפילה. בפיצוץ נהרג אלעזר יאיר וילנסקי, תלמיד כיתה ט', ו-24 בני אדם נוספים נפצעו - תלמידים ומורים - חלקם במצב קשה. לזירה הוזנקו מסוקי חיל האוויר, צוותי חילוץ של יהל"ם וכוחות רבים של צה"ל והמשטרה, שפינו את כלל הקבוצות ששהו במרחב.

פצצת מצרר
פצצת מצרר
פרסומת

יום לאחר האסון התגלעה מחלוקת בשאלת האחריות למסלול שבו צעדו התלמידים. במשרד החינוך הבהירו כי האישור שניתן לבית הספר לא כלל את האזור שבו אירע הפיצוץ, וכי פעלו בהתאם למגבלות שהציבה קק"ל, שאסרה על הכניסה לשטח בשל נזקי תשתית מהמלחמה. בקק"ל מצדם הדגישו כי לא היו שותפים לאישור הטיול מלכתחילה וכי הכניסה לשטח נאסרה - אולם חרף האיסור, לא הוצבה במקום חסימה פיזית, אלא שלטי אזהרה בלבד. תלמידים שהשתתפו בטיול מסרו כי לא קיבלו כל הנחיה להיזהר מנפלים: "אף אחד לא הזהיר אותנו או דיבר איתנו על זה". כעת נבדק כיצד בפועל הגיעו התלמידים לאזור האסור, שעה שגם צה"ל אישר מראש את הטיול כולו.