N12
פרסומת

אחרי ניסיון החיסול של עז א-דין אל-חדאד: מי נותר בצמרת חמאס בעזה?

בצל ההערכות שהצליח הסיכול - רשימת בכירי ארגון הטרור בעזה מצטמצמת • מראש מטה המודיעין שהיה מעורב בתכנון טבח 7 באוקטובר ועד לראש מערך העורף - N12 עושה סדר ב"אסים" שנשארו בזרוע הצבאית של חמאס ברצועה

ספיר ליפקין
פורסם:
ניסיון חיסול של עז א-דין אל-חדאד
ניסיון חיסול של עז א-דין אל-חדאד | צילום: רויטרס
הקישור הועתק

אחרי ניסיון החיסול של מפקד הזרוע הצבאית של חמאס עז א-דין אל-חדאד בעיר עזה אתמול (שישי), אם אכן צלח - צמרת הזרוע הצבאית צפויה להצטמצם עוד יותר. בשורותיה של הזרוע הצבאית ארגון הטרור ברצועה פועלת שדרה יחסית מצומצמת של מפקדים שפחות מוכרים לציבור הישראלי, אך מוכרים היטב למערכת הביטחון.

ראש מטה המודיעין - מוחמד עודה

מוחמד עודה הוא הבכיר המרכזי שנותר בזרוע הצבאית של חמאס בעזה ומוכר כראש מטה המודיעין בארגון הטרור. הוא האחראי על איסוף, עיבוד והכוונת מודיעין צבאי של חמאס ברצועה, לצד תיאום בין יחידות השטח השונות. עודה מזוהה כמי שהיה חלק מהדרג הבכיר של הזרוע הצבאית של חמאס בתקופה שקדמה למתקפת 7 באוקטובר, וכמי שלקח חלק במעגלי התכנון וההיערכות של המערך המודיעיני שסייע לביצוע המתקפה.

אבו עוביידה
מוחמד עודה (מימין) לצד ראפע סלאמה, אבו עוביידה ומוחמד דף (ארכיון)

בתוך המציאות שנוצרה לאחר פגיעה משמעותית בדרגי הפיקוד הבכירים, הוא נתפס כאחד הגורמים שמסייעים בשימור רציפות הפיקוד והשליטה של הזרוע הצבאית של חמאס, לצד מפקדים נוספים הפועלים בשטח במערכים משלימים.

אחרי חיסלו של אחמד רנדור ששימש מח"ט צפון הרצועה, עיתון א-שרק אל-אווסט הסעודי דיווח בחודש ספטמבר כי עודה החליף אותו בתפקידו וקרא לפעילים ומפקדי שטח בחטיבה הצפונית של חמאס ולעקורים בעיר עזה לשתף פעולה עם "חבריהם לנשק" מחטיבת עזה, להתאחד סביבם ולהשתתף בתוכניות צבאיות ללחימה נגד הכוחות הישראליים.

מג"ד בית חאנון - חוסין פיאד

חוסין פיאד משמש כמפקד גזרת בית חאנון בזרוע הצבאית של חמאס, וייתכן שאף שודרג בתפקידו בעקבות שורת החיסולים. כלומר, הוא אחראי על הכוחות המקומיים בגזרה, על ניהול פעילות צבאית בשטח, ועל תיאום הפעולות בתוך האזור שהוא מפקד עליו.

פרסומת
חוסל מג"ד בית חאנון, חסין פיאד (אבו חמזה)
יצאה הודעה שחוסל - ולאחר מכן זוהה בצפון הרצועה, פיאד (ארכיון)

פיאד שרד ניסיונות חיסול של צה"ל במהלך המלחמה. בחודש מאי 2024 פרסם דובר צה"ל הודעה שלפיה פיאד חוסל, אך בניגוד לדיווח, הוא תועד בינואר 2025 בצפון הרצועה כשהוא מדבר על "הניצחון" שחמאס השיג בעזה וטען כי "כשהחזק לא משיג את מטרותיו - הוא מובס, בעוד החלש, שמנע את הגשמת במטרות - הוא המנצח".

מג"ד מחנה הפליטים שאטי - הית'ם אל-חוואג'רי

מפקד גדוד א-שאטי בזרוע הצבאית של חמאס הית'ם חוואג'רי, אחראי על ניהול הכוחות הלוחמים בגזרה. הוא פיקד בין היתר על מסירת קית' סיגל בנמל עזה בפברואר 2025, למרות שצה"ל הודיע על חיסולו במלחמה. בהמשך צה"ל חזר בו והודה כי הוא לא חוסל.

פרסומת

מג"ד דראג' תופאח - נאפז סביח

נאפז סביח משמש כיום כמפקד גזרת דרג' תופאח בצפון רצועת עזה, במסגרת הזרוע הצבאית של חמאס, ואחראי על פיקוד וניהול הכוחות הפועלים בשטח הגזרה. על פי הפרסומים, בעבר שימש כמפקד יחידת הפיקוח הצבאי בגדודי עז א-דין אל-קסאם ונחשב לדמות מקורבת לאחמד ג'עברי ששימש רמטכ"ל חמאס. הוא מתואר כמי שהיה חלק ממעגלי הפיקוד הבכיר של הזרוע הצבאית לאורך השנים.

בנוסף, מיוחסת לו מעורבות בתכנון פיגועים בשנות ה-90, בהם פיגועי קו 18 בירושלים בשנת 1996, והוא מוגדר כמבוקש בידי ישראל במשך שנים רבות.

אחראי על מערך העורף בזרוע הצבאית של חמאס - עימאד עקל

עימאד עקל משמש ראש מערך העורף בזרוע הצבאית של חמאס. מדובר בתפקיד שמרכז את מערכי התמיכה ללחימה - לוגיסטיקה, תשתיות מבצעיות, הכנת אמצעי לחימה ותיאום בין יחידות השטח.

במסגרת תפקידו, הוא נחשב לחלק ממנגנון שאחראי על הבטחת רציפות הפעילות של הכוחות הלוחמים בזרוע הצבאית של חמאס, גם תחת פגיעה פיקודית או מבצעית. מערך זה כולל בין היתר היבטים של שינוע, הכנת ציוד, תמיכה בכוחות בשטח ושימור יכולות פעולה לאורך זמן.