N12
פרסומת

בצה"ל מזהירים: "ללא חקיקה בנושא הגיוס - המערכת תשתבש"

ניצן שפירא
פורסם:
לוחמי חטיבת המילואים 'הזקן' (8) פועלים בשטח
לוחמי חטיבת המילואים 'הזקן' (8) פועלים להרחבת הפעילות הקרקעית להגנה על תושבי הצפון | צילום: דובר צה"ל
הקישור הועתק

החדשות בקצרה:

  • צה"ל מתמודד עם שחיקה ב-7 זירות ואלפי נפגעים מתחילת המלחמה.
  • הארכת שירות החובה תקועה בכנסת בשל הקשר לחוק גיוס החרדים.
  • בינואר 2027 צפויה "נפילה בקצב הלב" בסד"כ הסדיר בשל קיצור השירות שנעשתה.
  • מספר הלוחמות זינק ל-5,200 והן מהוות כיום 21% ממערך הלחימה.
  • למה זה חשוב: המחסור בכוח אדם מחייב מילואים של עד 100 ימים בשנה.

על רקע משבר כוח האדם החמור והלחימה המתמשכת, בצה"ל הציגו לדרג המדיני נתונים מדאיגים על המחסור בלוחמים. בצבא תיארו מציאות של "שחיקה עמוקה בקרב משרתי הסדיר והמילואים", שנובעת מהצורך המבצעי לנהל לחימה בשבע זירות במקביל – לצד אלפי נפגעים שנגרעו ממצבת כוח האדם ומהמערך הלוחם בפרט.

התכנון המקורי: עד 55 ימי מילואים - בפועל: 80 עד 100 ימים

  • משרתי המילואים צפויים לשאת בנטל של 80 עד 100 ימי מילואים בשנת 2026, בעקבות מבצע "שאגת הארי".
  • התכנון המקורי בצה"ל לפני היציאה למבצע עמד על כ-55 ימים, כמעט פי 3 מהמספר שקדם לטבח 7 באוקטובר.
  • המספר אז, עמד על 21 ימי מילואים פעם ב-3 שנים לכל משרת. כיום, היקף המשימות גדל פי עשרה - ויצר פגיעה מתמשכת במעגל האישי והתעסוקתי של המשרתים.
כוח מילואים בלבנון, אילוסטרציה
פעילות לוחמי מילואים, ארכיון. המצב יוצר פגיעה מתמשכת בחייהם הפרטיים | צילום: דובר צה"ל

המשבר בצבא - והצורך בהארכת השירות שתקועה בוועדה של ביסמוט

  • בעקבות המלחמה הצורך המבצעי גדל באופן ניכר, אך מצבות הלוחמים נותרו כמעט ללא שינוי בין 2023 לבין 2025.
  • לצבא חסרים כ-12,000 חיילים בשירות חובה - מתוכם בין 6,000 ל-7,500 לוחמים. אם שירות החובה אכן יקוצר ל-30 חודשים כמתוכנן, יגדל הפער באלפי לוחמים, תומכי לחימה ואנשי טכנולוגיה נוספים.
  • המצב המורכב הזה לא מאפשר לחיילי הסדיר התאווררות או יציאה לאימונים בעקבות הצורך המערכתי להפעיל את הכוחות בשגרת מלחמה.
  • החוק להארכת שירות החובה חזרה ל-36 חודשים כפי שהיה בעבר, תקוע בוועדת החוץ והביטחון, מכיוון שהוא כרוך יחד עם סלע המחלוקת - חוק הגיוס.
  • בינואר 2027 צפויה "נפילה דרמטית" בסד"כ בצבא הסדיר למשך חודשיים - בשל קיצור השירות המתוכנן ל-30 חודשים, אירוע אותו הגדירו בצבא כ-"נפילה בקצב הלב" שתשבש את כל המערכת אם לא תקודם חקיקה מיידית.
צוות הקרב של סיירת גולני במרחב בית החולים האירופאי
לוחמי סיירת גולני. הצבא הסדיר נשחק ולא מצליח לרענן את הכוחות, לקראת "נפילה דרמטית" ב-2027 | צילום: דובר צה"ל

עשרות אלפי משתמטים - והזינוק הענק במספר הנשים במערך הלוחם

  • במהלך השנה האחרונה, נרשם שיא בגיוס חרדים ללחימה, שעומד על כ-3,000 מתגייסים.
  • למרות זאת, בצה"ל "סומנו" כ-38,000 משתמטים - רובם המכריע מהמגזר החרדי.
  • במקביל, נשלחו לעשרות אלפי מועמדים לשירות ביטחון צווי גיוס, שעשויים להפוך למשתמטים במידה ולא יסדירו את מעמדם.
  • במידה ויעבור חוק מתאים - הצבא ערוך לגייס כ-8,160 חיילים חרדים בשנה.
  • מערך הלוחמות רשם קפיצה אדירה, ומ-547 לוחמות בשנת 2012, נכון ל-2025 המספר עומד על 5,200.
  • הנשים הלוחמות בצה"ל מהוות כ-21% מכלל הלוחמים בצבא. קיימת עלייה בהתייצבות לימי סיירות וליחידות לוחמה.
פרסומת
גדוד מעורב של לוחמות ולוחמי חילוץ נלחם ברצועת עזה
נשים לוחמות בצה"ל בתוך רצועת עזה, ארכיון. קפיצה ענקית במספר הלוחמות | צילום: דובר צה"ל

"אם לא נעשה משהו עכשיו בחקיקה, המצב יחריף וישבש את כל המערכת", הזהיר גורם צבאי. "ביקשנו לחתוך את הקשר בין החוקים כי הסדירים והמילואים משלמים מחיר. הסד"כ הסדיר והמילואים חסר, משול לזה שמבקשים מהם לרוץ על ספרינט כל השירות, אי אפשר להוציא אותם להתאווררות".