N12
פרסומת

פרסום ראשון: התותח החדש של צה"ל נכנס לשימוש בצפון

ניצן שפירא
פורסם:
הקישור הועתק

החדשות בקצרה:

  • צה"ל החל להפעיל השבוע מבצעית את תותח הרועם בלחימה מול חיזבאללה.
  • זהו התותח האוטומטי הראשון בחיל שנכנס לשימוש מבצעי אחרי 50 שנה.
  • המערכת מופעלת על ידי שלושה אנשי צוות בלבד לעומת שמונה בעבר.
  • ה"רועם" מאפשר קצב אש גבוה יותר, טווח ארוך יותר ודיוק רב.
  • הכלי מותקן על משאית המאפשרת לו לנוע עצמאית ללא מוביל.
  • למה זה חשוב: המעבר לאוטומציה משפר את יעילות הסיוע לכוחות המתמרנים.

אחרי עשרות שנים ללא שינוי מהותי במערך הארטילריה, בצה"ל החלו השבוע להפעיל לראשונה מבצעית את תותח ה"רועם" - התותח האוטומטי החדש של חיל התותחנים. הכלי, שנכנס כעת לשימוש מבצעי בלחימה מול חיזבאללה בצפון, מסמן שלב משמעותי בתהליך ההתעצמות של זרוע היבשה.

"הרועם מביא איתו המון יכולות חדשות אל מול התותח הקיים", אומר בריאיון ל-N12 סא"ל ב', ראש ענף הרועם. "גם ניידות, גם ראות מצוינת להתמודדות עם תמרון בעומק, וגם אוטומציה מלאה. הוא יורה רחוק יותר ומדויק יותר - זו בשורה לחיל התותחנים ולצה"ל".

לדבריו, בימים האחרונים בוצע הירי המבצעי הראשון של המערכת לעבר מטרות חיזבאללה: "זה אירוע היסטורי. אחרי 50 שנה - משנים תותח בחיל".

התותח החדש של צה"ל: הרועם
התותח החדש של צה"ל: הרועם | צילום: דובר צה"ל

"משאית ענקית - אבל חכמה יותר"

התותח החדש, שמותקן על גבי משאית כבדה, משנה גם את האופן שבו נראית הסוללה בשטח. "זו משאית ענקית עם עשרה גלגלים, מקדימה ממוגנת ומאחוריה צריח – גדול פי שניים וחצי מהתותח הקודם", מתאר סא"ל ב'. "אבל מעבר לגודל - הכול אוטומטי. הרבה מעבודת הצוות נחסכת, והוא גם יכול לנוע עצמאית על כבישים, בלי תלות במוביל".

המשמעות בשדה הקרב ברורה: יותר מהירות, יותר גמישות – ופחות חשיפה: "זה יתרום ליכולת שלנו להתמודד עם האיומים, עם שרידות גבוהה יותר ותנועה מהירה לעמדות כחלק מתמרון", הוא מוסיף. "בסוף זה מאפשר תפוקה הרבה יותר טובה למפעילים".

יותר אש, בפחות זמן - ויותר מדויק

בצה"ל מסבירים כי "הרועם" מביא איתו קפיצת מדרגה ביכולת האש: קצב ירי של 6–8 פגזים בדקה, טווח של עד כ-40 קילומטרים, ויכולת מתקדמת לשגר מספר פגזים במסלולים שונים כך שיפגעו במטרה בו-זמנית.

בנוסף, מדובר במערכת שמאפשרת "Shoot & Scoot" – ירי מהיר ויציאה מיידית מהעמדה, מה שמקטין משמעותית את הסיכון לפגיעה חוזרת. זמן התגובה מתקצר לכדי פחות מדקה, והפעלת הכלי דורשת שלושה אנשי צוות בלבד – לעומת שמונה בתותחים הקיימים.

פרסומת

"הוא ישפר משמעותית את הסיוע לכוחות המתמרנים", מדגיש סא"ל ב'. "יותר אש בזמן נתון, מדויקת יותר - וגם שרידות גבוהה יותר לצוות".

בצה"ל מתארים מציאות לחימה דינמית, שבה הפעלת האש משתנה כל הזמן בהתאם לאויב. "אנחנו יורים בכל המקומות ועושים מה שצריך", אומר גורם צבאי. "יש לנו יחידות שונות עם אמצעים שונים, והאש כל הזמן צריכה להשתנות – בהתאם למה שקורה בשטח".

התותח החדש של צה"ל: הרועם
התותח החדש של צה"ל: הרועם | צילום: דובר צה"ל

לדבריו, התקיפות אינן אחידות: "לפעמים מתחילים בארטילריה ואז משלימים עם חימוש מדויק, לפעמים להפך. יש מצבים שבהם האויב נחשף בעקבות טעות – ואז פועלים מיד. זה דורש פיצוח בכל פעם מחדש".

בצה"ל מציינים כי גם מהצד השני יש למידה מתמשכת: "חיזבאללה מנסה לאתגר את הכוחות, וגם לנו יש גרף למידה. אנחנו משתפרים תוך כדי תנועה". על שילוב התותח החדש בלחימה אומרים בצבא: "הרועם משנה את כל התפיסה של חיל התותחנים. אנחנו לומדים הרבה ממה שקורה באוקראינה, ומשלבים את זה עם האמל"ח החדש - כדי לפתח שיטות פעולה אחרות ולשמור על ביטחון הכוחות".

עוד מוסיפים כי הירי המבצעי שבוצע בימים האחרונים בצפון משמש גם ללמידה: "אנחנו משפרים טכניקות תוך כדי חיכוך מבצעי. יש לתותח הזה יכולות מדהימות - ונשתמש בו בחוכמה".

לצד ההתקדמות הטכנולוגית, בצה"ל מבקשים להדגיש את הגורם האנושי. "חיל התותחנים לוחם מאז 7 באוקטובר בכלל הגזרות", אומר הגורם. "בסוף, מי שמנצח זה לא התותח – זה האדם. יש לנו אנשים מצוינים שכבר שנתיים וחצי עומדים במשימות. החיל בשיא תפארתו, למרות שאין חיל שחף מטעויות – גם לנו יש".

פרסומת

תותח ה"רועם" הוא פיתוח של חברת "אלביט מערכות", שנבחרה להוביל את הפרויקט לאחר שנים של פיתוח והטמעה.

בצלאל (בוצי) מכליס, נשיא ומנכ"ל החברה, מסר: "אלביט מערכות גאה על השלמת שלב משמעותי באחד מפרויקטי הדגל של החברה, התותח האוטומטי 'הרועם'. מאות עובדים רשמו הישג משמעותי – לא רק כמפתחים וכיצרנים, אלא גם כשותפים של צה"ל ומשרד הביטחון בהתמודדות עם האתגרים ובהגנה על הבית. חיל התותחנים נמצא בעיצומה של מהפכה טכנולוגית, ולנו יש חלק משמעותי בהגשמת חזון המפקדים".