"לא הספיק שהפקירו אותנו פעם אחת?": הזעם בעוטף אחרי הודעת פיקוד העורף | פרסום ראשון
פקע"ר הודיע לרשויות: נגמר התקציב, מצמצמים את מרכיבי הביטחון בעוטף • רכבי הביטחון, תאורת הגדרות והשערים ייפגעו מהקיצוץ • בפיקוד העורף הודיעו כי גם לא יתוקצבו תוכניות התעצמות • רבש"ץ ל-N12: "כנראה שהשלום פרץ ושכחו לעדכן אותנו. מישהו פה התבלבל לגמרי"; לפני זמן קצר הודיע צה"ל על חיסול מחבל חמאס שבזמן הסכם הפסקת האש ייצר כלי נשק שהיוו "איום על אזרחי ישראל"


החדשות בקצרה:
- פיקוד העורף הודיע על עצירה מיידית של תקציבי ביטחון בעוטף.
- הקיצוץ כולל תחזוקת רכבי ביטחון, דלק ותאורת גדרות ביישובים.
- רבש"ץ בעוטף ל-N12: "כנראה שהשלום פרץ ושכחו לעדכן אותנו"
- במקביל, היום הודיע צה"ל על חיסול מחבל מרכזי בחמאס שעסק בזמן הפסקת האש בייצור אמצעי לחימה "שהיוו איום על אזרחי מדינת ישראל".
- למה זה חשוב: הקיצוץ פוגע במרכיבי הגנת היישובים הנמצאים עדיין תחת איום חמאס.
פיקוד העורף הודיע היום (שני) לרשויות בעוטף עזה כי בשל "המציאות התקציבית" ייעצרו באופן מיידי שורת מרכיבי ביטחון ביישובים - בהם תחזוקת רכבי הביטחון, תאורת הגדרות. בהודעה שנשלחה לרשויות נכתב כי התקציב הקיים יאפשר "אחזקה בסיסית בלבד". בשלב זה לא יתוקצבו תוכניות לחיזוק מערכי הביטחון ובצמצום משמעותי של ההשתתפות התקציבית.
"עוצרים הכול": הזעם ביישובי העוטף
ההחלטה מעוררת זעם בקרב גורמי ביטחון ביישובי העוטף. "המשמעות היא שאנחנו עוצרים הכול - רכבים, דלק, תאורה ושערים", אמר רבש"ץ באחד היישובים ל-N12. "כנראה שהשלום פרץ ושכחו לעדכן אותנו. מישהו פה התבלבל לגמרי. לא הספיק שהפקירו אותנו פעם אחת?".

רק לפני זמן קצר הודיע צה"ל כי כוחות פיקוד הדרום חיסלו אתמול במרכז רצועת עזה את מחמד אבו מלוח, שהוגדר מחבל מרכזי במטה הייצור של חמאס. לפי צה"ל, אבו מלוח שהיה "מוקד ידע מרכזי" בארגון, עסק במהלך הפסקת האש בייצור אמצעי לחימה שהיוו איום על כוחות צה"ל ועל אזרחי ישראל.
גם מבקר המדינה התריע בדוח שפורסם לאחרונה על כשלים במערך מרכיבי הביטחון ביישובים וטען כי במשך כ-20 שנה המדינה לא הסדירה את מעמדם של הרבש"צים - שהיו כוח המגן הראשון ביישובים במהלך מתקפת 7 באוקטובר. המבקר ציין כי לאחר פרוץ המלחמה הוחלט לשדרג את שכרם ומעמדם, אך כעת מזהירים ביישובים כי הקיצוץ החדש עלול לפגוע שוב בכשירות מערכי הביטחון המקומיים.
ההודעה על הקיצוץ במרכיבי הביטחון ביישובי העוטף הגיעה לאחר שהממשלה אישרה חלוקה של מיליארדי שקלים בכספים קואליציוניים במסגרת תקציב 2026 - למרות המלצת גורמי המקצוע באוצר לצמצם אותם בשל עלויות המלחמה והמצב הביטחוני.
"הנושא כלל לא עלה בדיון"
ההודעה של פיקוד העורף עוררה זעם נוסף ברשויות, גם בשל העיתוי שבו נשלחה. ראשת המועצה האזורית אשכול, מיכל עוזיהו, חשפה כי בזמן שראשי הרשויות קיימו פגישה בנושא חשיבות מרכיבי הביטחון והפערים ביישובים עם שר הביטחון, נציגי משרדו וגורמי מערכת הביטחון - ובהם גם פיקוד העורף יצאה במקביל ההודעה על הקיצוץ בתקציבים. לדבריה, "הנושא כלל לא עלה במהלך הדיון".
עוזיהו תקפה את אופן קבלת ההחלטה וטענה כי ההודעה הועברה "באופן מפתיע וללא כל תיאום מקדים". לדבריה, הרשויות לא יאפשרו פגיעה בתקציבים הנדרשים לשמירה על ביטחון התושבים, וכי ראשי הרשויות כבר פועלים מול מערכת הביטחון בניסיון לבלום את המהלך.
הדלק לא ימומן: כך ייראה הקיצוץ בפועל
לפי ההודעה, פיקוד העורף יממן בשלב זה רק רכיבי אחזקה הכרחיים, כאשר בתחום רכבי הביטחון ההשתתפות תוגבל לביטוח ולטסט בלבד - ללא מימון דלק. בנוסף, ההשתתפות באחזקת קווי התאורה תצומצם, וביישובים מזהירים מפגיעה ישירה בכשירות הביטחונית השוטפת.


בפיקוד העורף התייחסו גם לסוגיית מיגון הרכבים, והודיעו כי בתוך כשבועיים צפויה להתכנס ועדת ההקצאות הבאה בנושא. לאחר מכן, כך נמסר לרשויות, יופץ מסמך מסודר שיפרט את חלוקת ההקצאות לכלים ממוגנים - בהתאם לתקציב שיתקבל.
תגובת דובר צה"ל:
"צה"ל ומשרד הביטחון הובילו בשנתיים האחרונות מהלך עמוק של שיקום והקמת מרכיבי ביטחון בכלל היישובים לצד פרויקט משמעותי להקמת מרכיבי ביטחון טכנולוגיים מתקדמים.
תקציב אחזקת מרכיבי הביטחון לרשויות בשטחי הפיקודים המרחביים מתוקצב בסעיף 'הוצאות חירום אזרחיות' לתקציב המדינה. השנה, בעקבות קיצוצים רוחביים בסעיף התקציב, הוחל צמצום חלקי בתקציב. לאור פערי התקציב, פיקוד העורף עדכן את הרשויות.
נדגיש כי אין פגיעה ביכולות המבצעיות ובכשירות המבצעית בהגנה על היישובים, כל יתר המרכיבים לרשויות - המשך הקמת מרכיבי ביטחון, מרכיבי ההגנה לכיתות הכוננות, סד"כ ההגנה ליישובים ומיגון הניוד מוקצים כמתוכנן ובהתאם לסדר העדיפות המבצעי".
