N12
פרסומת

"חצייה של קו אדום": אלוף פיקוד המרכז אבי בלוט נגד המתקפות על מח"ט שומרון

בלוט גיבה את מח"ט שומרון בעקבות המחאות נגדו והטענות על התנהלות הכוחות בשטח • הדברים מגיעים לאחר שורת עימותים אלימים בגזרת השומרון, בין היתר ב"אירוע אלים ומורכב" שכלל תקיפת אנשי ביטחון שנפצעו

ניצן שפירא
פורסם:
מפקד פיקוד המרכז האלוף אבי בלוט
מפקד פיקוד המרכז האלוף אבי בלוט
הקישור הועתק

החדשות בקצרה

  • אחרי ההפגנה נגד מח"ט שומרון: גיבוי פומבי ממפקד פיקוד המרכז
  • האלוף בלוט התייחס לעימותים עם המתיישבים: "אירוע אלים ומורכב שכלל תקיפת אנשי ביטחון שאף נפצעו"
  • ברקע: אירועי חווארה והעימותים בפינוי מאחז

מפקד פיקוד המרכז, אלוף אבי בלוט, גיבה הערב (שני) באופן פומבי את מח"ט שומרון, אל"ם אריאל גונן, בעקבות שורת עימותים, מחאות וביקורת ציבורית נגדו בימים האחרונים. "בשבוע האחרון מתנהל קמפיין אישי נגד מח"ט שומרון ומפקדים בגזרה", אמר בלוט. "מדובר במתקפות אישיות נגד מפקדים שפועלים לילות כימים לסיכול טרור ולהגנה על התושבים".

בלוט התייחס גם לטענות שעלו נגד התנהלות הכוחות בשטח ואמר כי האירועים "ייבחנו לעומק", אך הדגיש: "לא ניתן להתעלם מהמציאות שקדמה לכך, שכן הכוחות התמודדו עם אירוע אלים ומורכב שכלל תקיפת אנשי ביטחון שאף נפצעו, הפרת סדר חמורה, פלישה והתבצרות במבנה בתוך כפר פלסטיני".

מח"ט שומרון אריאל גונן
מח"ט שומרון אריאל גונן | צילום: דובר צה"ל

העימותים בפינוי המאחז

האירועים שאליהם התייחס מפקד פיקוד המרכז התרחשו ביום חמישי האחרון במהלך פעילות פינוי באזור מאחז בשומרון, מוקד שבו מתקיימות פעולות אכיפה תכופות. במהלך הפעילות הוזעקו למקום מתיישבים רבים, וחלקם התבצרו על גג בית פלסטיני. לטענת המתבצרים, כוחות הביטחון מנעו מצוות רפואי להגיע לפצוע שנפגע, לפי החשד, מירי מטול.

לאחר שעות הצליחו הכוחות לפנות את המתבצרים מהמבנה, ובהמשך התפתחו עימותים נוספים מול כוחות הביטחון. בעקבות האירועים עלו טענות להפעלת כוח לא פרופורציונלי מצד הכוחות - טענות שבצה"ל בוחנים כעת.

התיעוד מחווארה והמעצרים

המתיחות בגזרה נמשכה גם ביממה שלאחר מכן, עם אירועים אלימים בחווארה. לפי דיווחים פלסטיניים, קבוצת מתנחלים יידתה אבנים לעבר תושבים וכלי רכב פלסטיניים סמוך לאזורי מגורים בכפר. תשעה פלסטינים נפצעו בדרגות שונות, ולפי הסהר האדום אחד מהם נפצע באורח קשה בראשו.

פרסומת
ישראלים רעולי פנים נכנסים לחווארה
ישראלים רעולי פנים נכנסים לחווארה | צילום: לפי חוק 27א׳ לזכויות יוצרים

בעקבות האירועים הוקפצו כוחות צה"ל למקום והפעילו אמצעים לפיזור הפגנות. שני ישראלים נעצרו בחשד למעורבות באירועים, ובמשטרה החרימו שלושה כלי רכב שלפי החשד שימשו במהלך ההתפרעויות.

במקביל הופץ תיעוד שבו נראה חייל צה"ל נוהג באלימות כלפי פלסטיני. בצה"ל הגדירו את המעשים "חמורים שאינם עולים בקנה אחד עם ערכי צה"ל", ומסרו כי המקרה מתוחקר וכי עם איתור הלוחם יינקטו נגדו צעדים פיקודיים ומשמעתיים בהתאם לממצאים.

בלוט יוצא להגנת מח"ט שומרון

לאחר האירועים נערכה אתמול הפגנה אישית נגד מח"ט שומרון גונן בכניסה לחטמ"ר שומרון, כאשר חלק מהביקורת הציבורית נגדו נקשרה גם לאירועי חווארה - אף שבמערכת הביטחון דוחים קשר ישיר בין הדברים.

מפקד פיקוד המרכז הנכנס, תת-אלוף אבי בלוט
מפקד פיקוד המרכז אבי בלוט | צילום: None, דובר צה"ל

"אני מגנה כל ניסיון פגיעה באנשי כוחות הביטחון. מדובר בחצייה של קו אדום מסוכן", אמר בלוט. "אני מגבה את מח"ט שומרון באופן מלא ועומד מאחורי החלטותיו". בסיום דבריו הוסיף: "לצד זאת, את הפעולות אנחנו בוחנים יחד איתו. אני כמפקד הפיקוד נושא באחריות הכוללת למה שקורה בפיקוד".

פרסומת

אל"ם גונן נכנס לתפקידו כמפקד חטיבת שומרון ב-21 באוגוסט 2024. עם כניסתו לתפקיד אמר: "עת התבשרתי על קבלת הפיקוד על גזרת שומרון התרגשתי רבות. ראשית, מעצם הזכות העצומה והאחריות שניתנה לי על אחד מאזורי המורשת וההיסטוריה החשובים ביותר, בהם עמנו חי וקיים כ-3,000 שנים, והאחריות על תושבי האזור".