N12
פרסומת

בין ז'נווה לתקיפה: שישה מטוסי F-22 נוספים בדרך לישראל, פיקוד העורף מרחיב את התרגול

ארה"ב מתגברת את נוכחות מטוסי ה-F-22 בישראל כחלק מהיערכות לתקיפה אפשרית, בצל המאמצים הדיפלומטיים בז'נווה שנמשכים תחת איום להחמרת הלחץ על איראן • מפקד חיל האוויר קיים פגישות עם הטייסים האמריקנים • במקביל, פיקוד העורף מרחיב את התרגולים ברשויות המקומיות, אך שומר על עמימות בנוגע לתרחישי הייחוס המדויקים

ניר דבורי
המהדורה המרכזית
פורסם:
הקישור הועתק

בעוד המתיחות הביטחונית במזרח התיכון מסרבת לדעוך, ארה"ב ממשיכה להזרים לישראל כוחות משמעותיים. המוקד כרגע: מטוסי ה-F-22 הייחודיים. נכון לעכשיו, מוצבים בישראל 12 מטוסים מהדגם המתקדם, וכפי שפרסמנו הערב (רביעי) במהדורה המרכזית, שישה מטוסים נוספים צפויים לנחות כאן בקרוב.

בסיס פעולה קדמי

ההחלטה האמריקנית לפעול מתוך שטח ישראל אינה מקרית. הצבת המטוסים כאן, יחד עם מטוסי התדלוק האמריקניים שכבר הגיעו, מאפשרת יציאה לתקיפות בטווחים רחוקים – כולל איראן – במידת הצורך.

הרמטכ"ל אייל זמיר, ומפקד חיל האוויר, תומר בר בבור
הרמטכ"ל אייל זמיר, ומפקד חיל האוויר, תומר בר בבור במהלך התקיפה | צילום: דובר צה"ל

מעבר לקרבה הגיאוגרפית, ישראל מציעה שכבת הגנה משמעותית: המטוסים והצוותים האמריקניים נהנים מהגנה משולבת של מערכות ההגנה האווירית הישראליות והאמריקניות כאחד. כחלק מהשלמת הקליטה, ביקר היום מפקד חיל האוויר, אלוף תומר בר, את הטייסים האמריקנים בשטח, בשיחה שנועדה להדק את ההיערכות המשותפת להמשך.

בין סנקציות למצור: הלחץ על טהראן

למרות תצוגת התכלית הצבאית, הזירה המרכזית נותרת כרגע ז'נווה. השאלה הגדולה היא האם האיראנים יתעקשו על "הקווים האדומים" שלהם או שיימצא נתיב לפשרה. עם זאת, למרות הסנקציות הכלכליות החדשות שהוטלו על בכירי המשטר, המונח "לחץ מקסימלי" עדיין לא ממומש במלואו.

כוחות אוויר וים אמריקניים
כוחות אוויר וים אמריקניים | צילום: reuters

צעדים דרסטיים יותר, כמו מצור ימי או אווירי על איראן, טרם ננקטו. ייתכן וצעדים אלו הם הקלף הבא שיישלף לפני שתתקבל החלטה על תקיפה צבאית, במטרה להזיז את "הספינה האיראנית" לעבר הסכם.

במקביל למהלכים הצבאיים, פיקוד העורף מרחיב את פעילות ההכנה בקרב הרשויות המקומיות ומוסדות החינוך, מתוך הבנה כי היערכות מוקדמת היא קריטית לתפקוד בזמן אמת. לצד התרגולים, קיימת דריכות רבה בציבור סביב מדיניות ההתרעה ואי-הוודאות המלווה את המצב הביטחוני.

פרסומת
אנשים מתמגנים בתחנות הרכבת הקלה
אנשים מתמגנים בתחנות הרכבת הקלה בזמן מבצע עם כלביא. פיקוד העורף מרחיב את פעילות ההכנה בקרב הרשויות | צילום: חיים גולדברג, פלאש 90

נכון לעכשיו, בפיקוד העורף בוחרים שלא לחשוף פרטים נוספים אודות תרחישי הייחוס, מתוך תפיסה כי הצפת מידע עלולה לעורר בהלה מיותרת, ומדגישים כי הנחיות מסודרות יועברו לציבור בהתאם לצורך.