N12
פרסומת

שיטת הפעולה החדשה של חיזבאללה וההבנה בצבא: "ארגון הטרור מנסה להתקדם דרומה"

בצה"ל מזהים שינוי בדפוסי הפעולה של חיזבאללה – מעבר לפיזור משגרים במרחב וניסיון להתקדם דרומה כדי להעמיק את הפגיעה בישראל • הארגון תכנן ירי של כ-100 רקטות כחלק מאסטרטגיה של מטחים מחזוריים, אך בפועל שיגר כ-40 בלבד • ההערכה: אלפי רקטות קצרות טווח עדיין בידי ארגון הטרור – צה"ל מרכז מאמץ בדרום הליטני • בצבא מציינים: למעלה מ-500 פעילי חיזבאללה כבר נפגעו במערכה

ניצן שפירא
פורסם:
כוחות צה"ל בגבול לבנון במבצע נגד חיזבאללה במקביל לתקיפות באיראן
כוחות צה"ל בגבול לבנון במבצע נגד חיזבאללה | צילום: דובר צה"ל
הקישור הועתק

התחקיר שביצע צה"ל על המטח שחיזבאללה ניסה לשגר אתמול (שלישי) מספק הצצה לשיטת הפעולה החדשה של הארגון – ולפער בין התכנון לביצוע, שנובע מהישגי הצבא בלבנון. בצה"ל זיהו מראש היערכות למתקפה רחבה שנועדה לכלול ירי של כ-100 רקטות, כחלק מאסטרטגיה של "אירועים מחזוריים" – מטחים עצימים אחת לכמה ימים במטרה להתיש את העורף הישראלי.

כוחות צה"ל בגבול לבנון במבצע נגד חיזבאללה במקביל לתקיפות באיראן
כוחות צה"ל בגבול לבנון במבצע נגד חיזבאללה במקביל למלחמה באיראן | צילום: דובר צה"ל

בפועל, היקף הירי היה מצומצם משמעותית: כ-40 רקטות קצרות טווח נורו, לצד כמה כטב"מים ששוגרו במקביל. בצה"ל מדגישים כי רוב הירי כלל לא חצה לשטח ישראל – בין היתר בזכות שיבוש מוקדם והיערכות משופרת של הכוחות. בצבא מציינים גם שיפור בהתמודדות עם איום הכטב"מים, בין היתר באמצעות הפעלה מבצעית של מערכת הלייזר "אור איתן".

במערכת הביטחון מציינים כי הלקחים מהמטחים הקודמים כבר מיושמים בשטח: כוחות צה"ל הצליחו לסכל חלק מהמשגרים עוד לפני הירי, ובמקביל להשמיד למעלה מ-10 משגרים נוספים לאחר שבוצעו השיגורים. "כל משגר שנפגע, גם אחרי ירי, מצמצם את היכולת של חיזבאללה להוציא מטח נוסף", אומרים גורמים בצבא.

אחד השינויים המרכזיים שמזהים בצה"ל הוא באופן הפעלת האש של חיזבאללה. אם בעבר פעל הארגון בריכוזים גדולים יחסית, כעת הוא עובר לשיטה של פיזור – המשגרים מחולקים למוקדים קטנים, בתוך הכפרים השיעיים וסמוך לבתי מגורים. המטרה: להקשות על איתור מוקדם ולהגדיל את השרידות של המערך.

פרסומת
חיזבאללה
מחבלי חיזבאללה, ארכיון | צילום: ap

עם זאת, לשיטה הזו יש גם מגבלות. מאחר שמדובר ברקטות קצרות טווח, כ-40 קילומטרים, חיזבאללה נדרש להוריד את המשגרים דרומה כדי לנסות לפגוע לעומק ישראל. בצה"ל מזהים את המאמץ הזה ופועלים באופן אקטיבי לשבש אותו, באמצעות תקיפות ממוקדות ומאמץ מודיעיני מתמשך.

לפי ההערכות העדכניות, בידי חיזבאללה נותרו עדיין כמה אלפי רקטות קצרות טווח. קצב הירי היומי עומד בממוצע על כ-100 רקטות, ובימים שמוגדרים "עצימים" מנסים בארגון להגיע לכ-150. גם כאן, אתמול לא הצליחו להגיע לרף שתכננו.

פרסומת

במקביל ללחימה בשטח, בצה"ל ממקדים את המאמץ בדרום הליטני – שמוגדר כמרכז הכובד של חיזבאללה בדרום לבנון. במהלך הלילה הותקפו במרחב מטרות נוספות, כולל יעד איכותי שלא נפגע באופן מספק בתקיפה קודמת. בצבא מדגישים כי הפעילות באזור נועדה גם לדחוק את ארגון הטרור צפונה וגם לפגוע בתשתיות הליבה שלו.

חלק מהמאמץ מתמקד גם בפגיעה כלכלית: בצה"ל תקפו תחנות דלק ותשתיות נוספות שמשרתות את הארגון, במטרה לפגוע הן במקורות ההכנסה והן ביכולת הניידות של הכוחות בשטח. במקביל, נמשך מאמץ הסיכול בדאחיה – שם ממשיכים לפגוע במטרות ליבה של חיזבאללה.

פרסומת

בצה"ל מעריכים כי מתחילת המערכה נפגעו למעלה מ-500 מחבלי חיזבאללה, וכי היקף הכוחות של יחידת רדואן מדרום לליטני הצטמצם לפחות מ-1,000 לוחמים – כשכ-200 מהם כבר נפגעו. לצד זאת, מזהים ניסיונות של הארגון להזרים כוחות נוספים דרומה, מה שמעיד על לחץ גובר בשטח.

התמונה המבצעית מצביעה על שינוי בפריסת הארגון: בקו הכפרים הראשון סמוך לגבול כמעט שלא נותרת נוכחות מבצעית משמעותית, אך בקו השני כבר נרשמת חזרה הדרגתית של מחבלי חיזבאללה. בצה"ל רואים בכך סימן מדאיג – וגם הוכחה לכך שהמאמצים של צבא לבנון לרסן את הארגון אינם אפקטיביים.

המשגר הייחודי שנתפס
משגר חיזבאללה שחשפו כוחות צה"ל בדרום לבנון, ארכיון | צילום: דובר צה"ל
פרסומת

במקביל, לוחמים שפועלים בדרום לבנון מדווחים על איתור אמצעי לחימה רבים – בהם גם שקים עם מטענים שלא הופעלו, עדות לנסיגה חפוזה של כוחות חיזבאללה, ובראשם יחידת רדואן. בצה"ל מציינים כי הופקו לקחים רבים מהלחימה בעזה, ובין היתר מופעלות גם יכולות רובוטיות כדי לצמצם סיכון לכוחות בשטח.

לצד זאת, בצבא מדגישים כי המערכה רחוקה מסיום. "אנחנו נערכים ללחימה ממושכת ככל שיידרש", אומרים גורמים במערכת הביטחון, ומבהירים כי המאמץ בשבועות הקרובים יתמקד בהעמקת ההישגים בשטח, דחיקת האויב צפונה והסרת האיום מעל יישובי הצפון.

סוגיית הפינוי של יישובי הצפון ממשיכה לרחף באוויר, אך בצה"ל מתעקשים כי אין כוונה לפנות את התושבים בשלב זה. ההערכה היא כי שילוב של הגנה אווירית, פעילות התקפית ולמידה מתמשכת יאפשרו לשמור על שגרת חיים לצד האיום.