N12
פרסומת

"לא נאפשר לחיזבאללה לחזור להוות איום על ישראל": ההצהרות על חיזבאללה מול המציאות

לפני כשנה וחצי יצאה ישראל למבצע רחב אל מול ארגון הטרור שבלבנון, ולאחריו הוגדר - ניצחון • רה"מ נתניהו הצהיר בעבר בין היתר: "החזרנו אותו עשרות שנים אחורה" • אירועי הימים האחרונים מראים כי התמונה קצת שונה ממה שהבכירים הצהירו לציבור

ירון אברהם
המהדורה המרכזית
פורסם:
הקישור הועתק

כדי להבין עד כמה עמוקה האכזבה של תושבי הצפון צריך לחזור לא רק אל הבתים, אלא גם אל הארכיון. כמעט שנה אחרי 7 באוקטובר יצאה ישראל למבצע הצבאי הרחב נגד חיזבאללה, חודשיים וחצי של תקיפות נגד חיזבאללה שהסתיימו במה שהוגדר באופן חד-משמעי: ניצחון.

במסגרת המבצע ההוא סוכלה תוכנית חיזבאללה לכיבוש הגליל, נותקו הזירות, חוסלה צמרת חיזבאללה, כולל נסראללה, ואף הושמדו, כך נטען, כ-80 אחוזים ממערך הטילים והרקטות של ארגון הטרור. התושבים הוחזרו לבתיהם באופן הדרגתי.

הלוויית לוחם חיזבאללה במזרח לבנון
הלוויה של לוחם חיזבאללה בלבנון | צילום: AP, AP

ההצהרות לא השאירו מקום לספק - מה שהיה לא יהיה שוב, שהרי חיזבאללה כבר לא יכול לאיים באותו האופן על יישובי הצפון. עם זאת, במשך שנה של הסכם הפסקת האש עם חיזבאללה, ארגון הטרור לא קפא על השמרים. צה"ל המשיך במדיניות האכיפה, אבל זו לא הדביקה את קצב ההתחמשות והשיקום של חיזבאללה חרף ההבטחות הגדולות.

הצהרות העבר

  • ב-22 בספטמבר 2024 אמר ראש הממשלה בנימין נתניהו לאחר מתקפת הביפרים: "אם חיזבאללה לא הבין את המסר, אני מבטיח לכם, הוא יבין את המסר".
  • הרמטכ"ל דאז רא"ל הרצי הלוי אמר ב-22 בספטמבר 2024: "במשך חודשים אנחנו גורעים את היכולות שחיזבאללה בנה לאורך עשרות שנים".
  • שר הביטחון דאז יואב גלנט אמר ב-8 באוקטובר 2024: "חיזבאללה זה ארגון בלי ראש, חיזבאללה של היום דומה למה שהתחיל איתו חמאס ואולי מתחת לזה".
ראש הממשלה נתניהו ושר הביטחון ישראל כ"ץ
שר הביטחון ישראל כ"ץ ורה"מ בנימין נתניהו, ארכיון | צילום: רויטרס, רויטרס
פרסומת
  • ב-10 בנובמבר 2024 הבהיר שר הביטחון ישראל כ"ץ: "אנחנו ניצחנו את חיזבאללה וחיסולו של נסראללה זו גולת הכותרת. עכשיו תפקידנו להמשיך בלחץ ולממש את הפירות של הניצחון הזה".
  • ראש הממשלה נתניהו טען ב-26 בנובמבר 2024: "זה כבר לא אותו חיזבאללה, החזרנו אותו עשרות שנים אחורה".
  • מפקד פיקוד הצפון אלוף אורי גורדין אמר ב-29 בינואר 2025: "היה מערך אש מאוד חזק של חיזבאללה, יותר מ-70% ממנו נפגע, זה הסיר את היכולת שלו לעשות מהלומה מורכבת ומשמעותית כנגד קו המגע".
  • שר האוצר בצלאל סמוטריץ' אמר ב-10 בפברואר 2025: "תושבי הצפון יכולים לחזור הביתה בביטחון".
בצלאל סמוטריץ'
בצלאל סמוטריץ', ארכיון | צילום: שלומי אמסלם, לע"מ
  • ב-23 בנובמבר 2025 הצהיר נתניהו: "מדינת ישראל לא תאפשר לחיזבאללה לבנות את כוחו מחדש ולא נאפשר לו לחזור להוות איום על מדינת ישראל".

התוצאה במציאות

  • אירועי הימים האחרונים הוכיחו, גם אם חיזבאללה הוכה קשות, הוא לבטח לא מנופץ ולא שבור לרסיסים כפי שניסו לגרום לנו לדמיין.
  • נשאלת השאלה מה יובטח הפעם לתושבי הצפון? המילים אולי ניסו למכור להם ביטחון, אבל הם קיבלו כרוניקה של שידור חוזר.