N12
פרסומת

הרבש"ץ התכונן במשך שנים ל-7 באוקטובר – וחברי כיתת הכוננות בלמו את המחבלים | תחקיר הקרב בקיבוץ מגן

תחקיר הקרב שהציג הצבא לחברי הקיבוץ קובע: "צה"ל כשל במשימתו להגן על הקיבוץ" • עשרות מחבלים התקדמו באופנועים וטרקטרונים לכיוון הקיבוץ • תמונת המצב התגבשה רק בשעות הצהריים, ועד השעה 13:30 לא הגיע אף חייל צה"ל למרחב • גבורת חברי כיתת הכוננות, שהצליחו להניס את המחבלים, מנעה טבח כבד בקיבוץ • התחקיר המלא: דקה אחרי דקה

ניצן שפירא
פורסם:
כפר עזה אחרי תקיפת חמאס ב-7 באוקטובר
אחד מקיבוצי העוטף ב-7 באוקטובר | צילום: חיים גולדברג, Flash90
הקישור הועתק

צה"ל חשף הבוקר (חמישי) את תחקיר הקרב בקיבוץ מגן בבוקר 7 באוקטובר. התחקיר קובע כי "צה"ל נכשל במשימתו להגן על הקיבוץ", ומציין את גבורתם יוצאת הדופן של חברי כיתת הכוננות והקיבוץ, שהצליחו להדוף את המחבלים ולמנוע אסון גדול יותר. בקרב על הקיבוץ נפלו שניים מחברי כיתת הכוננות.

את התחקיר ערך אלוף-משנה (במיל') זיו בית אור במשך כשלושה חודשים, והוא הוצג בפני חברי הקיבוץ ובני המשפחות השכולות. הוא חושף כשלים פיקודיים ותקשורתיים שהביאו לכך שחברי הקיבוץ היו ברשות עצמם בבוקר השבת השחורה.

הכשל הצבאי – "צה"ל נכשל במשימתו"

על פי הממצאים, גדוד 51 היה אחראי לגזרה ערב המתקפה. לוחמיו נלחמו בגבורה עילאית ואיבדו מפקדים וחיילים. אך הפגיעה בפיקוד ובשליטה, לצד ריבוי מוקדי הלחימה בכל האזור, פגעו ביכולת שלהם להגן על הקיבוץ.

חדירתם של אלפי מחבלים בעשרות מוקדים במקביל, באותו בוקר נורא, הקשתה על כוחות הביטחון להגיע למוקדי הלחימה. בנוסף, התקשו לגבש בצה"ל תמונת מצב ברורה של המתרחש בגזרת הקיבוץ במשך זמן רב.

תמונת המצב הראשונית של מצב הלחימה גובשה רק בשעות אחר הצהריים של 7 באוקטובר, והלחימה בשעות הראשונות התאפיינה בחוסר תיאום ובקשיי פיקוד ושליטה בין הכוחות. מה שהותיר את חברי כיתת הכוננות להתמודד לבדם מול עשרות מחבלים חמושים.

הכוחות שלחמו בקרב בקיבוץ מגן
הכוחות שלחמו בקרב בקיבוץ מגן | צילום: דובר צה"ל

גבורה יוצאת דופן של כיתת הכוננות

דווקא על רקע הכשלים, התחקיר מציין את גבורת הרבש"ץ, סגנו, חברי כיתת הכוננות ותושבים נוספים - שנלחמו בנחישות והדפו את המתקפה: "הם פעלו בנחישות ובאומץ לב תוך חירוף נפשם".

עוד לפני 7 באוקטובר, במשך שנים רבות, קידם הרבש"ץ את מערך החירום של הקיבוץ. הוא הגדיל את מספר התקנים בכית הכוננות, הצטייד בנשק והקים עמדות היקפיות להגנת היישוב. בזכות ההכנות הללו, צוין בתחקיר, היו חברי הכיתה מוכנים וערוכים להגנת הקיבוץ בצורה מיטבית.

פרסומת
נתוני הקרב בקיבוץ מגן
נתוני הקרב בקיבוץ מגן | צילום: דובר צה"ל

ציר הזמן של הקרב בקיבוץ

05:30: גדוד 51 נפרס בגזרה במסגרת "כוננות עם שחר".

06:29: חמאס פתח בירי כבד, בחסותו חדרו אלפי מחבלים לשטח ישראל. הרבש"ץ וחברי הכוננות יצאו לתצפית בגבעת קבר השיח'.

07:03: סגן הרבש"ץ מחליט להקפיץ את כיתת הכוננות בקבוצת הוואטסאפ.

07:30: לוחמים נוספים יצאו לתגבור.

07:48: בין 20 ל-30 מחבלים חדרו לקיבוץ על גבי טנדרים ואופנועים דרך פרצות בגדר, שאותם פוצצו במטענים. הם ירו לעבר הגבעה שבה ממוקמת כיתת הכוננות והרבש"ץ נפצע ברגלו. במהלך ניסיון החילוץ נורה לעברם RPG שהוביל לפציעתם. בסופו של דבר הוא חולץ על ידי שלושה חברים מהכיתה.

מפה המציגה את האירועים במהלך הקרב בקיבוץ מגן
מפה המציגה את האירועים במהלך הקרב | צילום: דובר צה"ל
פרסומת

09:00: גל תקיפה שני החל עם כ-20 עד 30 מחבלים על אופנועים, שעקפו את הקיבוץ מצפון ומדרום מבלי להיכנס לשטחו

09:30: שני רופאים מהקיבוץ הגיעו לטפל בפצועים.

09:50: רכב הפינוי מגיע לקיבוץ רביבים, שם הפצועים מועברים למסוק להמשך טיפול רפואי. חבר כיתת הכוננות אבי פליישר ז"ל נפטר מפצעיו במסוק, בדרכו לבית החולים. אופיר מרדכי ירון ז"ל נרצח גם הוא במהלך הקרב.

10:38: מפקדי חמאס מבינים כי המתקפה נבלמה, ומורים על המחבלים לסגת.

13:30: כוחות צה"ל ראשונים החלו להגיע למרחב הקיבוץ. הם ממשיכים בשעות הקרובות בטיהור שלו ממחבלים ואמצעי לחימה, ומכינים את התושבים לפינוי שיתבצע למחרת.

קורבנות הקרב

בקרב בקיבוץ מגן נרצחו שני תושבי הקיבוץ שהיו חברי כיתת הכוננות, ונפצעו הרבש"ץ וחבר כיתת כוננות נוסף. כ-10 מחבלים חוסלו בקרב. חברי כיתת הכוננות שנפלו בקרב: אבי פליישר ז"ל ואופיר מרדכי ירון ז"ל.

התחקיר מציין את פעולותיהם של כמה תושבים שהתנדבו להצטרף ללחימה, סייעו בטיפול רפואי ובפינוי פצועים תחת אש, ופעולותיהם ראויות לציון. ראש צוות החירום היישובי פעל מתוך הממ"ד בביתו, ניהל את הקשר עם גורמי החוץ ועדכן את התושבים, וכן ניהל את תהליך הפינוי של התושבים.