N12
פרסומת

בכיר חמאס: "אם הייתי יודע את ההשלכות - לא הייתי תומך במתקפת 7 באוקטובר"

התבטאות פומבית חריגה של חבר הלשכה המדינית של חמאס, מוסא אבו מרזוק • "ידיעת ההשלכות של המתקפה על עזה - גורמת לכך שבלתי אפשרי לתמוך בה", טען • לדבריו, הוא לא ידע מראש על התקיפה, אך אישר את האסטרטגיה הצבאית שמאחוריה • על המשא ומתן בנוגע לשלב השני של העסקה אמר: "מוכנים לקיים דיון על כל נושא"

N12
פורסם:
מוסא אבו מרזוק, סגן ראש הלשכה המדינית של חמאס
בכיר חמאס אבו מרזוק
הקישור הועתק

בכיר חמאס, מוסא אבו מרזוק, הבהיר בריאיון: "לא הייתי תומך במתקפת 7 באוקטובר אם הייתי יודע מה הנזק שייגרם בעזה". אבו מרזוק, ראש משרד היחסים הבין-לאומיים של חמאס, אמר את הדברים לעיתון ניו יורק טיימס בכתבה שפורסמה היום (שני). מדובר בהתבטאות פומבית חריגה של גורם בכיר בארגון הטרור. 

"ידיעת ההשלכות של המתקפה, גורמת לכך שבלתי אפשרי לתמוך בה", טען אבו מרזוק בריאיון. לדבריו, הוא לא היה מודע לפרטי המתקפה, אך הוא ומנהיגים פוליטיים אחרים של חמאס אישרו את האסטרטגיה הכללית של התקיפה הצבאית.

"אם ניתן היה לצפות את מה שקרה - לא היה מתרחש שבעה באוקטובר", אמר. עם זאת, לא ברור עד כמה עמדתו של אבו מרזוק נפוצה בקרב הנהגת חמאס. בכירים נוספים, שמקורבים יותר לאיראן ולחיזבאללה, נטו להביע עמדה שתומכת במתקפה.

אבו מרזוק, חבר הלשכה המדינית, נתפס כאחת הדמויות הפרגמטיות יחסית בחמאס. אחיו בן ה-77 נהרג במהלך המלחמה. 

הרס בעזה
ההרס בעזה | צילום: עבד רחים חטיב, פלאש 90

אבו מרזוק הבהיר בריאיון שהישרדות חמאס במלחמה היא "סוג של ניצחון", והוא השווה את ארגון הטרור לאדם ממוצע שנלחם במתאגרף מייק טייסון - ומצליח לשרוד. עם זאת, הוא טען שחמאס לא ניצח במלחמה עצמה, בגלל המחירים הכבדים ששילמו התושבים בעזה.

פרסומת

בדיווח בניו יורק טיימס נכתב שדבריו של אבו מרזוק מצביעים על כך שישנם הבדלים בעמדות של בכירי חמאס ביחס למתקפה שערכו ב-7 באוקטובר. עוד נכתב שהתסכול שמביעים הפלסטינים בעזה משפיע על הנהגת הארגון.

טקס העברת החטופים ברפיח
מפגן הכוח של חמאס במהלך העברת חטופים | צילום: עלי ח'אסן, פלאש 90

 

בימים הקרובים עשוי להיפתח המשא ומתן על השלב השני של עסקת החטופים בעזה, במהלכו הצדדים צפויים לדון  בשחרור כל החטופים ובסיום המלחמה. עיכוב בפתיחת המשא ומתן עלול להביא לחידוש המלחמה. לפי אבו מרזוק, יש פתיחות בהנהגת חמאס בנוגע למשא ומתן - והם נכונים לדון גם בעתיד הכוח הצבאי של הארגון בעזה. 

"אנחנו מוכנים לדון בכל נושא", אמר כשנשאל על הנשק. "עלינו לדבר על כל בעיה שנמצאת על השולחן - ואנחנו מסכימים לעסקה מקיפה". עם זאת, אבו מרזוק סירב לענות על שאלות ספציפיות בנוגע לפשרות אפשריות בנושא הנשק של חמאס. דבריו של אבו מרזוק סותרים את התבטאויותיו של אוסאמה חמדאן, בכיר חמאס שטען כי "נשק והתנגדות" אינם עומדים לדיון. 

פרסומת

אבו מרזוק הוסיף שחמאס ידרוש הרבה יותר אסירים בתמורה לשחרור החטופים בשלב השני, זאת משום שהם חיילים או נחשבים לחיילים בעיני חמאס. הוא נקב במספרים כמו 500 ו-1000 אסירים בתמורה לשחרור של חטוף אחד.

גם מזכ"ל חיזבאללה שחוסל, חסן נסראללה, הצטער על מתקפת הארגון מול ישראל ב-2006. היקף ההרס בלבנון הביא אותו להודות שחיזבאללה לא היה פותח במתקפה - אם היה יודע על עוצמת התגובה של ישראל.