שני לוחמי צה"ל נהרגו הלילה (בין שלישי לרביעי) בהתרסקות מסוק צבאי במרחב רפיח. מדובר בפעם הראשונה שמסוק מהסוג הזה מתרסק מאז החלה המלחמה, ובצה"ל מעריכים בסבירות גבוהה כי ההתרסקות לא נגרמה מאש אויב.
המסוק, שמכונה בצה"ל "ינשוף", הוא מסוג בלאק הוק UH-60, מתוצרת חברת סיקורסקי האמריקנית. מדובר במסוק סער, כלומר מסוק שאינו נועד להשתתף בקרבות ובירי חי, אלא לשימושי תובלה שונים. המסוק האמריקני הזה משמש צבאות רבים ברחבי העולם.
יכולת תמרון גבוהה, שיעור תאונות מאוד נמוך
ה"ינשוף", שנכנס לצה"ל ב-1994, משמש בחיל האוויר לחילוץ ופינוי נפגעים ולמשימות תובלת סער. לפי אתר חיל האוויר, "שרידותו הגבוהה ויכולת התמרון שלו, ומנועיו החזקים וכושר הנשיאה הגבוה שלו, הופכים אותו למסוק האידיאלי למשימות חילוץ ותובלה מורכבות ומסובכות".
"המסוק נבנה על לקחי מלחמות", אומר סגן אלוף במיל' מידן, טייס מסוק ינשוף, בשיחה עם N12. "הוא חדש יחסית. מאוד אמין, משוכלל עם הרבה מערכות גיבוי ומיגון. זה מסוק מאוד נפוץ בעולם, עם שיעור תאונות מאוד נמוך. המסוק משמש למשימות מאוד מגוונות, כמו המשימה שבוצעה ברפיח הלילה".
מידן הסביר שברצועה השימוש במסוק מורכב מאוד: "טיסה בעזה היא מורכבת מאוד כי בשטח עירוני ואתה נוחת לפעמים בין בניינים, במעין מנחתים מאולתרים. זה מאוד לא פשוט, בטח בלילה. חלק ממשימות הפינוי מבוצעות בשיתוף יחידה 669 לחילוץ פצועים".
המהירות המירבית, וטבילת האש הראשונה בחיל האוויר
אורכו של המסוק 15.26 מטר, גובהו - 5.13 מטר, קוטר הרוטור הראשי ("הפרופלור") - 16.23 מטר. המהירות המירבית שלו - 360 קמ"ש וטווח הטיסה המירבי שלו הוא 1,630 ק"מ, כך לפי הפרטים באתר חיל האוויר.
טבילת האש הראשונה של המסוק האמריקני בצה"ל היה במבצע "ענבי זעם", שהחל ב-11 באפריל 1996, כמעט שנתיים לאחר קליטתו בחיל. המסוקים ביצעו בהצלחה משימות רבות בזמן המבצע, חלקם בתנאי לילה ובמזג-אוויר קשה. בתחילת חודש אוגוסט 2002 הגיעו חמשת מסוקים נוספים לישראל, וב-8 באוגוסט נפתחה באופן רשמי טייסת "ציפורי המדבר", שבה נקלטו המסוקים.
כאמור, ההתרסקות שאירעה הלילה היא הראשונה בטייסת 123 מאז שהחלה המלחמה. בצה"ל הדגישו שאין שינוי בפעילות המבצעית של חיל האוויר למרות התקרית. לאחר האירוע מפקד חיל האוויר תומר בר הנחה על הקמת צוות ועדת חקירה, שילמד את הפרטים בתיאום עם האוגדה. הצוות כבר הגיע לאזור התאונה לפנות בוקר והחל בבדיקת הממצאים הראשוניים.