צה"ל הודה היום (חמישי) במענה רשמי כי הועברו לראש הממשלה נתניהו ארבעה מסמכי התרעה שונים, שהמחישו "כיצד ראו אויבי ישראל בכלל הזירות את הפגיעה בלכידות במדינת ישראל ובצה"ל בפרט". המענה נמסר לעורך הדין אלעד מן ולעמותת "הצלחה", שביקשו לקבל מידע על המידע שנפרס בפני נתניהו בכל הקשור לאיומים על ישראל בעקבות קידום המהפכה המשפטית.

עמותת "הצלחה" ביקשה לקבל מסמכים, פניות או הערות שהועברו לראש הממשלה נתניהו או למי מטעמו ועסקו בסיכונים ובהשלכות מהתהליכים החברתיים הפנימיים בארץ. במענה שהועבר מטעם צה"ל הובהר כי חוק חופש המידע אינו חל על המידע שהעמותה ביקשה לקבל, שכן מדובר במידע שמוחזק בידי מערך המודיעין של צה"ל. 

לפנים משורת הדין, צה"ל הודה כי הועברו לנתניהו מסמכי התרעה שונים. "ניתן לאשר כי במהלך שנת 2023, בין החודשים מרץ עד יולי, הועברו ארבעה מסמכי התרעה שונים מידי אגף המודיעין, אשר ממחישים כיצד ראו אויבי ישראל בכלל הזירות את הפגיעה בלכידות במדינת ישראל ובצה"ל בפרט", נכתב מטעם צה"ל.

המסמכים, שזכו לכותרת "איראן, חמאס וחיזבאללה מזהים הזדמנות לסערה מושלמת", נכתב: "רואים התלבטות בשאלה אם לשבת על הגדר ולתת לישראל להמשיל להחליש עצמה או לנקוט יוזמה ולהחריף את מצבה. כל השחקנים במערכת מצביעים על כך שישראל נמצאת במשבר חריף, חסר-תקדים, שמאיים על לכידותה ומחליש אותה. עבור אויבנו המרכזיים, איראן, חיזבאללה וחמאס, חולשה זאת היא ביטוי לתהליך לינארי שסיומו בקריסתה של ישראל, והמצב הנוכחי הוא הזדמנות להאיץ ולהעמיק את מצוקותיה".

בסוף חודש אוקטובר הכחיש נתניהו שקיבל התרעות על האפשרות שתיפתח מלחמה. "בניגוד לטענות השקריות, בשום מצב ובשום שלב לא ניתנה התרעה לראש הממשלה נתניהו על כוונת מלחמה מצד חמאס", כתב נתניהו בציוץ שמחק מאוחר יותר מחשבון הטוויטר שלו. 

"להיפך", הוסיף ראש הממשלה, "כל גורמי הביטחון, כולל ראש אמ"ן וראש שב"כ, העריכו שחמאס מורתע ופניו להסדרה. זאת ההערכה שהוגשה פעם אחר פעם לראש הממשלה ולקבינט על ידי כל גורמי הביטחון וקהילת המודיעין, כולל עד פרוץ המלחמה". סערה ציבורית התפתחה בעקבות הציוץ של נתניהו, וראש הממשלה התנצל על הדברים שכתב.

 ההצבעה על ביטול עילת הסבירות - והתדרוך של צה"ל שלא הועבר

בחודש יולי שעבר, שעות לפני ההצבעה על החוק לביטול עילת הסבירות, רה"מ ושר הביטחון ביקשו מראש אמ"ן ומראש אגף המבצעים להגיע לכנסת ולתדרך את שרי הקבינט והממשלה על תמונת המצב בעקבות קידום המהפכה המשפטית. רק שלושה שרים הגיעו - אבי דיכטר, גילה גמליאל ואלי כהן. השרים בממשלה טענו: היינו עסוקים בהצבעות, לא היה זמן. 

תגובת רה"מ נתניהו: הטענה - הפוכה מהאמת

רה"מ נתניהו הגיב: "הטענה שראש הממשלה קיבל כביכול מחטיבת המחקר באמ"ן התרעות על התקפה אפשרית מעזה היא הפוכה מן האמת. לא רק שאין באף אחד מהמסמכים התרעה כלשהי על כוונות של חמאס לתקוף את ישראל מעזה, אלא שניתנת בהן הערכה הפוכה לחלוטין".

"שתי ההתייחסויות הבודדות לחמאס בארבעת המסמכים מציינות שהחמאס לא רוצה לתקוף את ישראל מעזה ופניו להסדרה. בהתייחסות הראשונה מ-19.3.23 נכתב שאסטרטגית חמאס היא "הותרת רצועת עזה במדרון אחורי" ומיקוד המאבק בישראל בזירות אחרות".

"בהתייחסות השנייה ב-31.5.23 אף הומלץ שעל ישראל להצטרף ל'טרנד הדה-אסקלציה האזורי' ו'לקחת צעד קדימה בהסדרה מול הרצועה והריבון חמאס'", הוסיף רה"מ. "להערכה זו במסמכים שהחמאס אינו מעוניין בהסלמה ומעוניין בהסדרה עם ישראל היו שותפים בעקביות כל גופי הביטחון, שאף טענו שהחמאס מורתע".

"באשר לטענה המועלית במסמכים על ההשפעה השלילית של היעדר הלכידות בישראל על אויבינו - הרי ראש הממשלה בעצמו התריע על כך פעמים רבות בהקשר לתופעת הסרבנות. לדוגמה, ב-17.7.23 התריע רה"מ כי ויכוח פנימי זה 'מכרסם בהרתעה מול אויבינו שיכולים בקלות להתפתות למעשי תוקפנות נגדנו'. עם זאת ראש הממשלה צדק כשהזהיר את אויבינו שביום מבחן "הוויכוח הפנימי לא יפגע בנחישות ובעוצמה שלנו לפגוע בהם בכל עת שנדרש לכך" (2.4.23). כך היה וכך יהיה".