ישראל עומדת בפני שבוע קריטי נוסף שבו צפויה ליפול ההחלטה - עסקת חטופים או פעולה צבאית ברפיח. הערב (שבת) דיווחנו ב"חדשות סוף השבוע": כך נראית ההצעה המצרית לעסקת חטופים שישראל אישרה. במערכת הביטחון אומנם נערכים להמשך הפעילות הצבאית, אך שר הביטחון והרמטכ"ל דוחפים לעסקה - גם במחיר ויתורים קשים. 

ההצעה שהועברה לחמאס

ההצעה המצרית שאושרה על ידי ישראל הועברה לידיו של יחיא סינוואר, מנהיג חמאס ברצועת עזה. סגנו של סינוואר הסביר שהם קיבלו את פרטי ההצעה ושהם בוחנים אותה. בירושלים מעריכים שבתוך כ-48 שעות תגיע התשובה הראשונית של סינוואר. 

גורמים מדיניים בכירים אמרו שישראל אישרה את כל הסעיפים שהועברו לחמאס, אך מדובר באישור עקרוני, ולא ברמה של דקויות. ההצעה שהועברה כוללת שני שלבים, אחד ביצועי לשחרור חטופים שעונים על ההגדרות ההומניטריות, ושלב נוסף של שיחות שמטרתן אופק לעסקה נוספת. בניגוד לעסקה הראשונה שעמדה בפני עצמה, ההצעה הנוכחית מדברת על עסקה הומניטרית לשחרור חטופים עם אופק להמשך נוסף של שיחות.

יחיא סינוואר, בנימין נתניהו (צילום: פלאש 90, ap)
ההצעה הועברה לחמאס - תשובה צפויה להתקבל ב-48 השעות הקרובות | צילום: פלאש 90, ap

בשלב הראשון, כך לפי ההצעה, ישוחררו עשרות חטופים. קיימים פערים בין ישראל לחמאס. ארגון הטרור אומר שהוא מוכן לשחרר כ-20, ובישראל מתעקשים על שחרור של 33 חטופים. אם השיחות יתקדמו, יהיה קרב גדול על כל חטוף וחטוף, כשעל כל חטוף נוסף שישוחרר יינתן בתמורה עוד יום הפוגה. 

בשלב השני יהיה ניתן להגיע לעסקה כוללת שתכלול את הפסקת הלחימה. ישראל לא תידרש להכריז על הפסקת הקרבות מבעוד מועד. עם זאת, היא תידרש לוויתורים אחרים, כמו למשל של החזרת העקורים לצפון הרצועה. 

גורם מדיני מסר בתגובה לדיווח: "הידיעה איננה נכונה. ישראל לא קיבלה את הדרישות המצריות והציגה תנאים משלה לעסקה. ישראל לא הסכימה לסיום המלחמה, לנסיגה מהרצועה וגם לדרישות אחרות שהציג חמאס".

הצלב האדום בח'אן יונס
לפי ההצעה, העסקה תכלול שני חלקים. תיעוד מעסקת החטופים הקודמת

במערכת הצבאית דוחפים לעסקה

במקביל לשיחות המדיניות, בצה"ל נערכים לכניסה קרקעית לרפיח. האמריקנים נתנו אור ירוק לתוכנית לפינוי של האוכלוסייה מדרום הרצועה, אך עוד לא ניתן האישור לפעולה הצבאית עצמה. ההכנות של הצבא למהלך נשלמות, והן נמצאות ברמה המתקדמת ביותר עד היום. 

במערכת הביטחון מדגישים שעסקת חטופים דחופה יותר מהפעולה הצבאית ברפיח, שיכולה להידחות למועד אחר. גם שר הביטחון וגם הרמטכ"ל חושבים שעסקת חטופים צריכה להיות בראש המשימות. הם סבורים שזמנם של החטופים אוזל ושצה"ל ידע להתמודד עם כל עסקה ויוכל לחזור להילחם בכל מצב. עוד אומרים במערכת הביטחון ש"צריך לדחוף את נתניהו לעסקה, אך הבעיה היא הקבינט שלו".

רפיח (צילום: רויטרס)
במערכת הביטחון מבהירים: נוכל לפעול ברפיח גם אחרי העסקה | צילום: רויטרס

מי שדיבר עם ראש הממשלה בימים האחרונים התרשם מכמה דברים: נתניהו לא רוצה להכריז על סיום הלחימה בעזה והוא מתנגד לחזרת חמושים לצפון הרצועה. בנוסף, את ראש הממשלה מטרידה האפשרות שבית המשפט בהאג יוציא נגדו ונגד בכירים אחרים במדינה צווים, על רקע הטענות שצה"ל מבצע פשעי מלחמה. ראש הממשלה שלח לנשיא ארה"ב ביידן שליחים כדי שיעצור את ההליך, ונתניהו סבור שאם ייצאו אותם צווים - זה עלול לשנות את המציאות בלחימה. 

שרים מאיימים בפירוק הממשלה 

ישראל מתגמשת במשא ומתן, כשעמדות חמאס נשארות כהוא זה. גורמים בלשכת ראש הממשלה אומרים שהם ספקנים לגבי האפשרות שהעסקה אכן תצא אל הפועל.

בנימין נתניהו (צילום: פלאש 90)
בלשכת נתניהו ספקנים לגבי האפשרות לבצע את העסקה | צילום: פלאש 90

אם עסקת החטופים תבשיל היא עלולה לאיים על שלמות הממשלה. השר סמוטריץ' רמז שאישור של עסקה בתנאים שהועברו יביא לסיום הקואליציה. הוא דיבר על העסקה כ"כניעה לאויב הנאצי והתקפלות מוחלטת של ישראל". גם השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר מתנגד לעסקה בתנאים שגובשו.